Nedense sanki her banyoda zemin ve duvarlarda mutlaka fayans kaplama olmak zorundaymış gibi düşünüyoruz; oysa ıslak zemin olarak oldukça avantajlı ve kullanımı kolay olan fayanslar bugün artık bir zorunluluk değiller.
Mutfak dekorasyonu yapılırken zemini kaplamak için, fayans alternatifi olarak en çok kullanılan malzeme suya dayanıklı laminat parkeler oluyor. Laminat parkeler, fayanslara göre çok daha modern ve daha sıcak bir görünüm sunuyor.
Duvar kaplamaları
Banyonuzun duvarına seramik harici, boya veya duvar kağıdına yer verebilirsiniz. Duvar kağıdı uygulayacaksanız öncelikle duvar zeminin sıva ve alçısının sağlam olması gerekiyor. Yüzeyinde dalgalar bulunmamalı.Duş bölgesi hariç banyo duvarınızda duvar kağıdı rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Banyolar için en iyi zemin seçenekleri, neme dayanabilen, ıslakken kaygan olmayan, temizlemesi kolay ve ayağın altında rahat olan zeminlerdir. Neme dayanıklılık açısından lüks vinil karoları (LVT), rulo vinil ve porselen veya seramik karo en iyi banyo zemin seçenekleridir.
Fayans döşemek genellikle banyo ve tuvalet gibi alanların duvarlarına ve zeminlerine yapılır. Öte yandan bazı mutfaklara ve balkonlara da fayans döşendiği görülür. Estetik ve kalıcı bir görüntü oluşturmak için fayans döşemeden önce zeminlerin veya duvarların su yalıtımının yapılması gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Fayans ve Seramik Arasındaki Fark
Suya dayanımları fayanslara göre daha fazladır. Bu yüzden fayanslar duvar kaplamak için uygunken, seramikler iç ve dış yer döşemesi için uygundur. Fayanslar yüke, darbeye, yaya trafiğine, kırılmalara ve çizilmelere seramik yer karoları kadar darayanıklı değildirler.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Özellikle banyo gibi ıslak hacimlerde su sızdırma durumu çok önemlidir. Çünkü herhangi bir durumda zemine su sızması durumunda banyo zemini sökülerek yeniden yapılandırılması gerekebilir. Banyo zemin karoları için; vinil, seramik ya da laminat gibi alternatif zemin kaplaması malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Banyonun tüm zeminine kaplama yapılabilir, ancak genellikle banyonun duş veya küvet bölümü, lavabo ve tuvalet alanı öncelikli olarak kaplanır. Bu alanlar banyoda en çok kullanılan ve neme en çok maruz kalan alanlardır ve bu nedenle suya, neme ve kaymaz özelliklere dayanıklı kaplamalar gerektirir.
Minimal bir banyo tasarımı için duvarlarda mermer desenli seramikler tercih edilebilir. Daha modern ve farklı bir tasarım arzu edenler ise su geçirmez ahşap kaplamaları duvarları için düşünebilirler. Bunun yanında suya ve neme dayanıklı duvar kağıtları da seçim alternatifleri arasında yer alabilir.
Doğal taş kaplamalar, tıpkı fayans çeşitleri gibi dayanıklı, kolay temizlenebilen ve mekanın havasını dikkat çekici kılan banyo zemin kaplamalarıdır. Tercih haklarını bu tür zemin kaplamalarından yana kullananlar; granit, mermer ya da kireçtaşından üretilen modellere yönelebilir.
Suya ve neme dayanıklı olan strafor duvar paneli banyo ve mutfak gibi nem oranı yüksek yerlerde de rahatlıkla kullanır. Bu sebeple, banyo ve mutfaklarda yenileme yapılacağı zaman fayans ve mermer yüzeyin sökülüp yenisinin yapılması yerine, strafor duvar panelleri tercih edilir.
Banyonuza fayans kaplama malzemesi seçimi yapılırken üretim amacına göre suya ve neme dayanaklı olarak üretilmektedir. Banyoda fayans kaplaması kullananlar, kaplama seçiminde suya dayanıklılık maddesine çok önem vermektedir. Banyo fayans kaplama folyosu suya dayanıklı olduğu için en çok tercih edilen üründür.
Yapışkanlı folyolar suya dayanıklı mıdır? Yapışkanlı folyolar suya dayanıklı olup, nemden ve hava şartlarından etkilenmemektedir.
Duvar seramiği olarak isimlendirilmiş seramikler sadece duvarda; “yer duvar” seramiği diye geçen tüm ürünleri hem yerde hem de duvarda kullanabilirsiniz.
Dokulu bir macun malzemesi ile (fayans yapıştırıcı + doku), eski fayanslar ile yeni sıva arasında güvenli bir aderans köprüsü oluşturulur. Geçişin üzerini macunlayın. Tutunmayı iyileştirmek için, önceden taşlama yerine, zar gibi ince bir kat fayans yapıştırıcı da çekebilirsiniz.
Banyo Fayansı Küf Nedenleri
Banyo fayanslarında oluşan küf sorunu, genellikle nemli ve sıcak ortamlarda meydana gelir. Bu sorunun temel nedeni, banyo alanlarının sürekli olarak su buharıyla temas etmesi ve yetersiz havalandırma sistemlerine sahip olmalarıdır.
Kaymaz Solüsyon
Oteller, avmler gibi zemini fayans ve seramik kaplı parlak, Kaygan Zeminler suya, temizlik ürünlerine, yağa vb. sıvılara maruz kalıyor. Bu tür zeminlerde kayma ve kaza riski oldukça yüksek. Bu gibi kazaları önlemek için zeminlere Kayganlık Önleyici, Kaymaz Solüsyonu kullanılmaktadır.
Duşta özellikle ayakta durmak gerektiğinden yukarıdan akan su ile temizlenilir. Bu sayede hızlı bir şekilde temizlenme ve su ile banyo yapılır. Ancak banyoda ise daha geniş kapsamlı temizlik faaliyeti yapılabilir. Keselenme gibi faaliyetler genel olarak banyo içerisinde yapılmaktadır.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
İki günde bir ve hatta mümkünse üç günde bir duş almanız önerilmekte. Eğer günlük duş almadığınızda kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız, vücudunuzun bazı bölgelerini sabunlu bezlerle veya temizleyici havlular ile temizleyebilirsiniz.
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir. Seramik fayansların çoğu sırla kaplıdır, bu sayede mükemmel koruyucu üst tabakaya sahip olurlar.
Altta yatan katmandaki aşırı hareket, döşenmiş yüzeyde çatlamaya neden olur (Sıcaklık değişimlerinden dolayı termal hareket). Örneğin, 45 m uzunluğundaki normal bir binanın yaz aylarında gündüzleri maksimum ve minimum sıcaklık arasındaki farkın 20 ° C olduğu durumlarda 18 ila 20 mm uzunluğunda artacaktır.
- Duvar karolarını yere ve dış mekânlara döşemeyiniz. - Yer karolarını uygun yapıştırıcılar kullanarak, duvara döşeyebilirsiniz. NE KADAR SİPARİŞ ETMELİYİM? - Seramik ihtiyacınızı belirlemeden önce, ne tipte döşeme yapacağınıza karar vermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri