Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür. Daha sonra bu alanı temiz sıcak su ile duruladığımızda temizlik bitmiş olur.
Banyo temizlik malzemeleri ise çöp torbaları, temizlik bezleri, yüzey temizlik ürünleri, yüzey dezenfektanları, kağıt havlular ve sabunlar şeklinde olmaktadır. Tuvaletlerde zamanla pek çok bakteri üremektedir. Ayrıca oluşan su lekeleri ve kirler de kötü bir görüntü oluşturmaktadır.
Camı ve duşakabini düzenli olarak temizlemek için, sodyum bikarbonat ve sirke içeren su bazlı bir karışım hazırlayın. Alternatif olarak da hem mükemmel kireç sökücü hem de etkili bir temizleme etkisi olan limon suyu ya da tuzu kullanın.
Bir kovaya 1 litre sıcak suyu koyun ve üzerine yarım su bardağı elma sirkesi, yarım su bardağı karbonat ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın. Temizlemek istediğiniz banyo yüzeylerine spreyi püskürtün. 10-15 dakika bekledikten sonra, bir fırça veya sünger yardımıyla yüzeyleri iyice ovalayın.
İlgili 41 soru bulundu
Duş kabininde, camda, zeminde oluşabilecek su damlası ve kireç gibi lekeleri gidermek için kirleri asidik temizleyicilerle yumuşatıp ardından yıkaman daha iyi olacaktır. Bu nedenle sirke ve su, limon suyu gibi doğal temizleyicilerle beraber kimyasal karışımlar da kullanabilirsin.
Banyonuzu ne kadar sıklıkta temizlemeniz gerektiği, evde yaşayan insan sayısına göre değişebiliyor. Yine de, haftada en az bir kere bütün banyonuzu temizlerseniz kafanızın rahat edeceğini söyleyebiliriz. Tabii, bunun dışında günlük ufak banyo temizliği yapmakta fayda var.
Bulaşık deterjanı ve sirke! Bir püskürtücü şişenin içine 1 ölçek bulaşık deterjanı ve 4 ölçek sirke ekleyip, çalkalayın. Oluşan karışımı duşakabinin yüzeyine sıkın ve bir kaç saat bekleyin. Bir kaç saat sonra hala karışıma ihtiyaç duyan bir görüntü varsa işlemi tekrarlayıp, yine bekleyin ve ardından durulayın.
Duşakabindeki kireç ve su lekesini çıkarmak için, öncelikle ortamın pH değerini dengede tutmak gerekir. Bunun için, karbonatlar ve sirke çözeltisi kullanmak en etkili yöntem olacaktır. Karbonatlar ve sirke, duşakabin lekelerini tümden ortadan kaldırmada oldukça başarılıdır.
Çamaşır deterjanı cam temizlemek için çok etkilidir. Bunun için sıcak suyun içerisine çamaşır deterjanı ekleyin ve erimesini sağlayın. Daha sonra duşa kabin camını silin ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra su ile durulayın.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Duş kabinlerinde, mutfak ve banyo bataryalarında, lavabo ve fayanslarda, duş başlığı gibi metal yüzeylerde, cam, seramik, plastik yüzeylerde bulunan su lekelerinde, kireç ve sabun kalıntılarının bulunduğu tüm yüzeylerde etkilidir. Banyo yüzeylerindeki sabun artığı ve su lekelerini çıkarır, buğulanmayı yok eder.
Bir sprey kabının yarısına beyaz sirke, diğer yarısına ise ılık su doldurulur. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra fayanslara sıkılır. Ardından sert bir bez ya da bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovulur. Fayanslarınızın ilk günkü kadar beyaz olduğunu görebilirsiniz.
Bir bardak sirkeye, bir kaşık karbonat ekleyin ve bu karışımı, spreyli bir şişeye doldurun. Sabun artıklarının üstüne püskürtün ve yarım saat bekleyin. Daha sonra, eski bir bez ile ovalayarak çıkarın.
Yarım bardak kabartma tozunu sarı lekelerin bulunduğu alanlara döktükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Ardından üzerine beyaz sirkeyi etkilenen bölgelere dökün. Bu karışım, asidi aktive eden ve en inatçı kireç birikintilerini bile parçayabilecek bir reaksiyon üreterek klozeti tertemiz yapar.
Limon suyu: Limon suyu da kurumuş kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bir limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerine dökün. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Porçöz ile duşakabin temizliği
Fayans, banyo ve cam yüzey temizliklerinde 1 litre suya 100 ml (1 çay bardağı) Porçöz Pas ve Kireç Çözücü ekleyip seyrelttikten sonra uygulayın.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Çamaşır deterjanı cam temizlemek için çok etkilidir. Bunun için sıcak suyun içerisine çamaşır deterjanı ekleyin ve erimesini sağlayın. Daha sonra duşa kabin camını silin ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra su ile durulayın.
Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet, küvet, fayans ve seramik banyo yüzeylerinde, cam eşya yüzeyleri gibi pas ve kireç kalıntılarının sıkça görüldüğü alanlarda kullanabilirsiniz.
Tül perdelerinizi yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Perdelerin her zamankinden daha beyaz olduğunu göreceksiniz. Aynı yöntemi beyaz çamaşırları yıkarken de uygulayabilirsiniz.
Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir. Bu yüzden klozet temizliğini haftalık rutininize eklemek en iyi yöntemdir. Bunu haftalık bir temizlik işine dönüştürün, böylece klozetiniz, temizlemeye zorlanacağınız kadar kirlenmesin ve kokmasın!
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri