Bunun için öncelikle bir kaba 3 ölçek karbonat, 1 ölçek çamaşır suyu koyulur. Fayanslar su ile bir miktar ıslatılır ve ardından bu karışım kirli fayans üzerine bez yardımı ile uygulanır. Yaklaşık 20 – 30 dakika bekletildikten sonra biz bez ile fayanslar silinir ya da su ile durulanır.
Pas lekelerinin üzerine limon suyunu uygulayarak 10 dakika beklemek gerekir. Ardından sert bir fırça ile leke yüzeyden çıkana kadar fırçalama yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında pas lekesinin çıktığı görülecektir.
Seramik yüzeyler ve fayanslar için karbonat
Karbonat ise bu tür yüzeylerde en etkili silahtır. Duvardaki fayansların ya da yerdeki karoların üzerine serpiştirdiğiniz karbonatı biraz su ile karıştırdıktan sonra fırça yardımıyla ovarak su lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Mikrofiber bezlerden birini sadece su ile ıslat ve bunu ellerinle veya boyu uzatılabilen fırça ile tüm fayanslar üzerinden geçir: bu şekilde yüzeysel toz katmanını almış ve yüzeyi, asıl temizlik ve hijyen işlemine hazırlamış olacaksın.
1/4 fincan Boraks'ı klozete dökün ve klozet fırçasıyla çevirin. 1 bardak sirke ekleyin ve karışımın yaklaşık 20 dakika klozete oturmasına izin verin. Lekeleri çıkarmak için kaseyi tuvalet fırçasıyla ovarak bitirin. Durulamak için tuvaleti yıkayın.
Sirke ile temizlik:Güçlü antiseptik gıdalardan olan sirke, kireç ve kirlerin sökülmesinde oldukça etkili bir temizlik maddesidir. Sprey şişenin içerisine dökülen sirke, duşakabine yeteri kadar püskürtülerek bir süre beklenir. Daha sonra bir bez ya da sünger yardımıyla ovarak su ile durulanır.
Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
Fayans Temizliğinde İnatçı Lekeler İçin Ne Kullanılır? İnatçı lekeler için, karbonat ve su karışımı genellikle iyi bir çözüm sağlar. Bu karışım lekeli bölgeye uygulanıp bir süre beklettikten sonra, ılık suyla durulanabilir.
Beyaz sirke ve karbonat karışımı etkili bir temizleyici olabilir. Karışımı cama sürün ve 20 dakika bekletin. Ardından su ile ovarak durulayın. Sirke ile temizlediğiniz duşakabininiz parlak ve tertemiz görünecektir.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Kireç Lekeleri İçin Doğal Çözüm Önerileri
Temizlik bezinizin üzerine az bir miktar elma sirkesi ya da limon dökerek kireçlenmiş bölgeyi ovalayarak silmeye başlayın. Sirke ya da limon hangisini kullanırsanız kullanın bu ürünlerin asit içeriyor olması nedeniyle kireçli bölgeler kolaylıkla temizlenecektir.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Özellikle de fayans aralarında oluşan siyah leke ve sararmalar, diş macunu ile giderilebilir. Kullanılmış, eski bir diş macununu, temizlemek istediğiniz derzlere sıkın ve 15 dakika kadar zeminde kalmasını sağlayın. 15 dakika sonra eski bir diş fırçası ile bu boşlukları fırçalayın.
Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür. Daha sonra bu alanı temiz sıcak su ile duruladığımızda temizlik bitmiş olur.
KARBONAT HER EVE LAZIM!
Kireç sararmaya neden olan maddelerin başında geliyor ve kireçli su kullanımı sararmayı azaltmanın aksine artmasına neden olabiliyor. Karışımın içerisindeki karbonat, beyazlatıcı özelliği sayesinde oldukça etkili bir yöntem olarak kullanılıyor.
Lavabo ve klozetteki sarı lekelerin başlıca nedeni sert sudur. Peki, sert su nedir? Sert su; yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum mineralleri içeren sudur.
Beyaz Sirkeli Su ile doğal temizlik
Beyaz sirke ile fayans araları bembeyaz olacak. Öncelikle iki malzemeyi bir kap içinde güzelce karıştırın. Fayans arasına bu karışımı dikkatli şekilde dökerek kirlerin çözülmesini bekleyin. 15 dakika kadar bekledikten sonra derzlerdeki sarı renk ve kirler temizlenmiş olacak.
Klozete yaklaşık 1 bardak kabartma tozu ekleyin, ardından 1 ila 2 bardak sirke daha ekleyin. Bu bir köpürme yaratacaktır. Çözeltiyi yaklaşık 10 dakika bekletin. Çözeltiyi klozetin her yerine uygulamak için bir tuvalet fırçası kullanın ve çözeltiyi su hattının üzerindeki lekelere uyguladığınızdan emin olun.
Lekeleri ister duru suyla isterseniz de karbonat ve beyaz sirke kullanarak bir fırça yardımıyla yardımıyla lekeleri ovabilirsin. Ovalama işlemi burada sararmış alanların yumuşaması, deyim yerindeyse aşındırmamızı sağlayacak ve kullanacağım ürünlerin daha kolay etki etmesini sağlayacak.
Karbonat ile çamaşır suyundan bir macun yapılır ve fayanslar bununla 10-15 dakika boyunca ovulursa, sonuç oldukça temiz ve parlak olur. Fayanslar ne şekilde temizlenirse temizlensin, duruladıktan sonra su lekeleri kalmaması için mutlaka kurulanmalıdır.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Derinleşmiş kireç lekeleri varsa, 1 çay bardağı sirke içerisine 1 paket karbonat ekleyip doğal deterjanınızı oluşturun ve bir fırça yardımıyla kireçler üzerinde deneyin. Hatta birkaç dakika yüzeyde bırakıp sonra temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda yüzeyi de parlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri