Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Banyoda yer alan fayansların temizliğini haftada en az 1 defa yapmanız gerekir. Banyo fayans temizliği için banyonun duvarlarındaki fayansları cif ve yüzey temizliği kimyasalı ile ovarak ayda bir ya da iki defa silmeniz yeterli olacaktır.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Banyo fayansları evde bulunan doğal ürünler ile beraber rahatlıkla temizlenebilir. Bunlar içerisinde özellikle sirke, karbonat, soda ve Arap sabunu gibi doğal ürünler öne çıkıyor. Özellikle bir kova su içerisinde bir fincan kadar sirke dökmek suretiyle kolayca temizlik yapmak mümkün.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
İlgili 37 soru bulundu
Karbonat ile çamaşır suyundan bir macun yapılır ve fayanslar bununla 10-15 dakika boyunca ovulursa, sonuç oldukça temiz ve parlak olur. Fayanslar ne şekilde temizlenirse temizlensin, duruladıktan sonra su lekeleri kalmaması için mutlaka kurulanmalıdır.
Bir sprey kabının yarısına beyaz sirke, diğer yarısına ise ılık su doldurulur. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra fayanslara sıkılır. Ardından sert bir bez ya da bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovulur. Fayanslarınızın ilk günkü kadar beyaz olduğunu görebilirsiniz.
Zeminlerde bulunan kirleri sadece bu alanda kullandığınız bir süpürge başlığına sahip süpürgeyle temizleyin. Bu, giderin tıkanmasını engellemek için oldukça önemlidir. Banyo zemin ve fayansları için temizleyici ürünleri su ile karıştırıp fırça ile ovarak temizliği sağlayabilirsiniz.
1 ölçek beyaz sirke ve 1 ölçek suyu karıştırarak fayanslara sıkıp 5 dakika bekleyin. Ardından süngerin yumuşak yeri ile ovalayın. Son olarak duvarları yukarıdan aşağıya olacak şekilde ılık su ile duruladınız mı tamamdır bu iş!
Derinleşmiş kireç lekeleri varsa, 1 çay bardağı sirke içerisine 1 paket karbonat ekleyip doğal deterjanınızı oluşturun ve bir fırça yardımıyla kireçler üzerinde deneyin. Hatta birkaç dakika yüzeyde bırakıp sonra temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda yüzeyi de parlatır.
Karbonat ile Pırıl Pırıl Fayanslar
Temizlikteki etkili kullanımıyla bilinen karbonatı fayansa zarar vermeden kirleri sökmek için kullanabilirsin. Suyla tepkimeye gelerek bir macun haline gelen karbonatı bir sünger yardımıyla kirli yüzeylere uygulayabilirsin.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Banyonuzu küf lekelerinden arındırmak için Cif'i yüzeye sıkın ve 15 – 20 dakika bekleyin. Su ile durulayıp kendiliğinden kurumaya bırakın. Temiz bir banyonun keyfini çıkarın.
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın. Fayans, banyo ve cam yüzey temizliklerinde 1 litre suya 100 ml (1 çay bardağı) Porçöz Pas ve Kireç Çözücü ekleyip seyrelttikten sonra uygulayın.
Bulaşık deterjanı ve sirke! Bir püskürtücü şişenin içine 1 ölçek bulaşık deterjanı ve 4 ölçek sirke ekleyip, çalkalayın. Oluşan karışımı duşakabinin yüzeyine sıkın ve bir kaç saat bekleyin. Bir kaç saat sonra hala karışıma ihtiyaç duyan bir görüntü varsa işlemi tekrarlayıp, yine bekleyin ve ardından durulayın.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Beyaz sirke ve karbonat karışımı etkili bir temizleyici olabilir. Karışımı cama sürün ve 20 dakika bekletin. Ardından su ile ovarak durulayın. Sirke ile temizlediğiniz duşakabininiz parlak ve tertemiz görünecektir.
Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür. Daha sonra bu alanı temiz sıcak su ile duruladığımızda temizlik bitmiş olur.
Karbonat ile temizlik:En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Uzun süre temizlenmeyen banyolarda kireç lekeleri, farklı kir lekeleri gibi sorunlar oluşur. Ayrıca uzun süre bu alanlar temizlenmediği için derin temizlik çok daha zor bir hale gelir. Bunun yerine hem sağlığınız açısından hem de temizliğin daha kolay olması için haftada 1-2 kere banyoyu temizleyebilirsiniz.
Bir kova suya ekleyeceğiniz bir fincan sirke karışımı, fayans temizliğinde en etkili karışımlardan biridir. Bir bez yardımıyla fayansları silebilir ya da bir püskürtme şişesine doldurup fayanslara püskürtüp bir süre beklettikten sonra silerek kullanabilirsiniz.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri