Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir.
Faizsiz bankacılık sektörünün önemli kavramlarından biri kâr payıdır. Kâr payı; tasarruf sahiplerinden toplanan fonların, ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucu elde edilen kazancın birikim yapmak isteyen kişilere paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir.
Katılma Hesapları; hesap sahibi ile Kuveyt Türk arasındaki kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde getirinin paylaşıldığı hesap türüdür. Katılma Hesapları'nda toplanan fonlar, faizsiz bankacılık ilkeleri doğrultusunda ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinin finansmanında kullanılır.
Dünyanın önde gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen IRBA'da (Islamic Retail Banking Awards) Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Faiz oranları genellikle önceden belirlenir ve bu oranlar vade sonunda yatırımcının elde edeceği net kazancı belirler. Ancak kar payı sisteminde kâr payı oranı önceden belirlenmez ve yatırımcının kazancı yatırımın sonunda kesinleşir.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62'si Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %9'u Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu'na, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na, %18'i Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %2'si de diğer ortaklara aittir.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir. Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir.
Hesabın kâr paylaşım oranı %95-5 'tir. Katılım Bankacılığı esaslarına uygun olarak getiri oranı vade sonunda belli olmaktadır. Hesap açılış alt limiti bulunmamaktadır.
Ara Dönem Kâr Payı Ödemeli Katılma Hesapları; 372 gün vadeli olarak açılabilen ve kâr payı ödemesi tercihe göre 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da dönem sonu ödemeli yapılabilen hesap türüdür. Birikimlerin uzun vadeli değerlendirilmesini sağlayan hesap, daha yüksek kâr payı avantajı sunar.
Alışverişte haliyle normal insanlar aldıkları malı biraz daha pahalı satarak para kazanıyorlar. Ve biz bu aradaki farka kar diyoruz. Ve bu helaldir.
Kâr payı, yatırım yapılan projenin verimliliğine göre değişiklik gösteren bir kazanç oranı taşırken, faizde ise kazanç oranını belirleyen taraf borç veren tarafıdır. Kâr payı neyin getirisidir? Kâr payı getirisi, hisse senedinin mevcut fiyatının yüzdesi olarak yıllık temettü ödemesi şeklinde ifade edilir.
Kar payı esasına göre çalışan sistemde anaparanın vade geldiğinde ne kadar kazandıracağı belirli değildir. Kredilendirilen projelerden zarar edilmesi de ihtimal dahilindedir. Faizli sistemde ise bu mümkün değildir, vade geldiğinde önceden taahhüt edilen tutar mutlaka anapara sahibine ödenmelidir.
189 ülkede okuyucuyla buluşan Global Finance Dergisi tarafından düzenlenen World's Best Banks Awards'ta Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En İyi İslami Finansal Kuruluşu”, Kuveyt Türk'ün yüzde 100 iştiraki KT Bank AG ise “Avrupa'nın En İyi İslami Finansal Kuruluşu” seçilmiştir.
1966 Kırşehir doğumlu Nadir Alpaslan, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.
Kuveyt Türk Müşterileri Yapı Kredi ve PTT ATM'lerini ücretsiz kullanabiliyor. Sizlere Daha İyi Hizmet Verebilmek İçin ATM Ağımızı Genişletiyoruz!
Halkbank'ı 1 trilyon 93 milyar lira ile Garanti BBVA, 1 trilyon 30 milyar lirayla Yapı Kredi, 1 trilyon 3 milyar lirayla Akbank, 555 milyar lirayla QNB Finansbank, 503 milyar lirayla Denizbank ve 365 milyar lirayla Kuveyt Türk izledi. Böylelikle aktif büyüklüğü 1 trilyon TL'yi geçen banka sayısı 7 oldu.
Söz konusu katılım bankalarının 2021 yılında aktif toplamı 716,5 milyar lira düzeyinde idi. Kuveyt Türk, 284,7 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip katılım bankası unvanını korudu. Kuveyt Türk'ün aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 12 arttı.
Ziraat Bankası, 3,8 trilyon lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korurken, bankanın aktif büyüklüğü, 2022'ye göre yüzde 64,4 artış kaydetti.
* Özel cari hesaplar ve katılma hesapları toplamı, gerçek ve tüzel kişiler için 650.000 TL' ye kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altındadır. ** Dolar, Euro ve Sterlin haricindeki döviz türlerinin nakit olarak kabul edilmesiyle ilgili detaylı bilgiyi şubelerimizden alabilirsiniz.
GÜÇLÜ SERMAYE Kuveyt Türk'ün hisselerinin %62,24'ü Kuwait Finance House'a (KFH), %18,72'si Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Kuruluşu'na, %9'u İslâm Kalkınma Bankası'na, %1,04'lük kısmı ise gerçek ve tüzel kişilere aittir.
Katılım Bankaları, hiçbir işleminde faize yer vermemektedir. Katılım Bankacılığında faiz yasağı bulunmakla birlikte; belirsizlik yasağı, aşırı risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır. Mal ve hizmet satın alma işleminde para müşteri yerine fatura karşılığında satıcıya ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri