Eşlerden birinin karşı cinsten başka birisi ile olağan dışında telefon görüşmesi yapması cinsel güven sarsıcı davranışlardan sayılmakla birlikte evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle açılacak boşanma davalarında boşanma konusu teşkil eden davranışlardan kabul edilmektedir.
Yukarıda da belirtildiği üzere, çiftlerin çoğu zaman olası sonuçlarını düşünmeden diğerinin sosyal medya hesabına rızası olmaksızın girmesi eylemi, Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmış, haberleşmenin gizliliğinin ihlali suçu oluşabilecektir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 134.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
gerçekleştirilen özel hayatın gizliliğini ihlal halleri olarak örneklendirilebilir. Bu gibi durumlarda eşlerden birinin diğer eşin özel hayatına ait bilgiler edinme, ses ve görüntüleri dinleme, izleme, kaydetme, yayma eylemleri hukuka uygun kabul edilir ve suç oluşturmaz.
Evet, zina davasında telefon kayıtlarının mahkemeden istenmesi mümkündür. HTS kaydı, bir telefon hattının arama, mesajlaşma ve internet kullanımı gibi bilgileri içeren kayıttır. Boşanma davasında HTS kayıtlarının istenmesi mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
Boşanma Davasında Sosyal Medya Yazışma ve İçerikleri Nasıl Sunulur? Sosyal medya yazışma ve içerikleri, operatörden istenilecek olan telefon arama veya kısa mesaj(SMS) kayıtları gibi ilgili sosyal medya şirketine mahkeme kanalıyla müzekkere yazdırılarak dosyaya kazandırılabilen delillerden değildir.
Boşanma davasında geriye dönük telefon kayıtları veya anlık kayıtların talep edilmesi mümkün değildir. Aranan ve mesaj gönderilen numaralar ile görüşme saatleri ve tarihleri dışında herhangi bir bilginin paylaşımı mümkün değildir. Aile mahkemesi tarafından ayrıca bu dökümlerin talep edilmesi de mümkün değildir.
Özel hayatın gizliliği kapsamı, kişinin izin vermediği, mahremiyetine ilişkin her alanı kapsamaktadır. Özel hayatın gizliliği örnekleri kişinin konut, haberleşme, kamusal ve bilişim haklarına sahip olması olarak gösterilebilir. Bunun elbette sınırları bulunmaktadır. Özel hayata müdahale belirli şartlarda geçerlidir.
Şu halde bu sınırlama; genel ahlak bakımından çok, başka suçlar bakımından, evlilik dışı ilişkiler de genel sağlık açısından ve yetkili resmi makamlar karşısında sınırlanabilir. Mesela; izinsiz fuhuş faaliyeti yapılan bir yere Devlet baskın yapabilir ve oraya müşteri olarak gidenleri de muayeneye sevk edebilir.
Kişinin sadece kendisinin belirlediği kişilere açtığı, bilinmesini istemediği ve korunmasını istediği bu hayata, özel hayat denilmektedir. Her insan, özel ve mahrem hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Bu hak yasalarca da güvence altına alınmıştır.
Uygunsuz Video İzlemek Zina Sayılır mı? Zina sebebiyle boşanma davasında zinanın varlığı cinsel birlikteliğin yaşanmış olmasıdır. Eşin uygunsuz video izlemesi boşanma sebebi olarak gösterilebilecekken bu davranış zina fiili olmayacaktır.
Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir. Bu kayıtlar aldatma delili olabilir. Bundan başka şekilde sunulan kayıtlar boşanmada delil olamaz.
Eşler Arasındaki Ses Kayıtları Suç Teşkil Eder mi? Özel hayatın gizliliği kişilere tanınan Anayasal haklardan biridir. Bu sebeple özel hayatın gizliliği ihlal edildiğinde bu durum suç teşkil eder. Özel hayatın gizliliğinin sınırlandırılabilmesi için Anayasa'da öngörülen hallerin oluşması gerekir.
Hukuk Dairesi, ev telefonuna şifre koydurmayı boşanma nedeni saydı. Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ev telefonuna şifre koydurtan kocaya karşı boşanma davası açan kadını haklı buldu.
Kadının bir başka erkekle cep telefonu ile görüşmesi ve mesaj alıp göndermesi koca yönünden boşanma sebebidir, ancak bu durum Medeni Kanunun 163. Maddesine göre kadının haysiyetsiz hayat yaşadığı anlamına gelmez. Davacı kocanın boşanma davası münhasıran "haysiyetsiz hayat sürme" sebebine (TMK.m.163) dayanmaktadır.
Boşanma davalarında; örneğin bir eş diğer eşin sosyal medya hesabına girmeden, onun özel şifrelerini kullanmadan herkese açık olarak paylaştığı fotoğraf, yazı, video gibi verileri veya yer bildirimlerini, herkesin görebildiği diğer paylaşımları, boşanma davasında delil olarak kullanılabilecektir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu | 5237 sayılı TCK md.134
Suçun faili herkes olabilir. Suçun mağduru herkes olabilir. Kişilerin “gizli yaşam alanlarının” yani mahremiyetinin korunmasına dair kamusal yarardır. Takibi şikayete bağlıdır.
Genel anlamda özel hayat kişilerin aleni davranışları dışında aile hayatı, dini inançları, cinsel davranışları, hobileriyle oluşan yaşam tarzı ve kişinin sadece kendisinin ilgi alanında olan ya da paylaşımlarını sınırlı sayıda bir çevreyi kapsamasını istediği her hareketi kişinin özel yaşamını oluşturur diyebiliriz.
Özel Hayatın Gizliliği İlkesi Hangi Durumlarda Geçersizdir? Toplumsal olayların araştırılması durumunda birçok konu ve detay araştırılması gerekiyorsa bu tip durumlarda özel hayatlarına müdahale edilen kişilere karşı bu müdahale geçersiz sayılmaktadır.
Telefon ile yapılan konuşmalar, sosyal mecralar üzerinden yazılan mesajlar, WhatsApp yazışmaları özel hayatın gizliliği kapsamında korunur. TCK'nın m. 132/3 hükmü uyarınca kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Kişilerin gizli kalmasını istediği yaşam alanlarına başkalarının müdahale etmesiyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşacaktır. Suçun faili ve mağduru herkes olabilir. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun görüntü ve seslerin ifşası ile gerçekleşmesi bu suç tipinin nitelikli halini oluşturmaktadır.
Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir.
Hafıza kartınızın içerisinden WhatsApp> Database klasörüne erişip buradaki dosyaları not defteri kullanarak açıp, kaybettiğiniz mesajlarınıza erişebilirsiniz.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri