Yapısına ve özelliklerine bağlı olarak bebek banyo oturakları ortalama birkaç yıl kullanılabilir. Aynı zamanda çocuklar artık tek başına ayakta kalabilecek bir yaşa geldikleri zaman dahi, bu ürün destek amaçlı küvetlerde kullanılabilir.
Bebek Banyo Oturağı Kaç Aylıkken Kullanılır? Bebeklerin banyo yaparken sağlıklı koşullarda olması için 6 aydan sonra oturak kullanılabilir. Bu süre bebeğinizin fiziksel özellikleri ve gelişim süreçleri değerlendirilerek doktora danışılarak da belirlenebilir.
İşte 1 yaşındaki bebeğinizi yıkamanın püf noktaları:
Suyun ortalama 32 derece civarında olması önerilir, Bebeğinizi küvete sokmak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle ilk önce ayaklarından başlayarak bebeği suya alıştırın. Sonrasında boyun ve başını destekleyerek suya sokabilirsiniz.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Başını yıkarken kulaklarına dokunmazsanız içine su kaçmayacaktır. Aksine oynarsanız kulağına su kaçabilir.
Bebeği yıkayan kişinin de rahat pozisyonda olması için yerde yıkamak yerine eğer uygunsa banyo tezgahı ya da lavabosu ya da bir masa üzerinde banyo çok daha kolay olur. Çok açken banyo yapılırsa bebek çok ağlar, emdikten hemen sonra da kusabilir. Bu nedenle en uygun banyo zamanı beslendikten 1,5-2 saat sonrasıdır.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bebek yağını ancak 6 aylık bebek banyosu sonrasında kullanabilirsiniz. 6 aydan büyük bebeğinize, doğal içerikli ve bebeklere özel bebek yağı ile banyo sonrası masaj yapabilirsiniz.
Gece yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bunun dışında banyonun saati, beslenme saatinden hemen önce veya hemen sonra olmamalıdır. Zira bebek açken daha da huzursuz olabilir veya tokken kusabilir.
Öncelikle şunu belirtebiliriz. Çocukların kendi başına 7 ila 10 yaş aralığında bırakılması gerekiyor.
Banyo öncesi bebeğiniz aç ya da tok olmamalıdır. Aç olması huzursuzlanıp ağlamasına, fazla doymuş olması ise banyo esnasındaki hareketler sebebiyle kusmasına neden olabilir. Bu sebeple son beslenmesinin üzerinden 1-1.5 saat geçtikten sonra bebeğinizin ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.
Bir çocuk banyo yapmaktan çok korktuğunda, korkusunu ciddiye almak ve onu banyo yapmaya zorlamamak en iyisidir. Bunun yerine, çocuğunuza nazik davranarak ve elinizi karnının üzerine koyarak kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu onun sıcaklığı dengede tutmasına da yardımcı olabilir.
Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz.
4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Tripod oturma dediğimiz bu oturmada hatta birkaç saniye desteksiz bile oturabilir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe sırt kasları yeteri kadar geliştikçe ancak 8-9 aylık olduğunda tamamen desteksiz oturmaya başlayacaktır.
Yağ içerikli kayganlaştırıcılar, kalın yapıdadırlar ve vajinanızdan kolay temizlenmezler. Ayrıca vajina kanallarını tıkayan bebek yağları, enfeksiyona da neden olabilir. Bebek yağı yerine silikon ya da su bazlı kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz.
Ayrıca bebek yağı tüylenme yapar mı diye düşünebilirsiniz. İçerisinde cildi besleyen yağlar bulunduğu için kıl köklerini de besleyecektir. Özellikle de badem yağı içeren bebek yağları, pek çok kişide tüylenmeyi meydana getirebilir.
Bebek yağının böyle bir işlevi bulunmamaktadır. Aynı zamanda içerdiği doğal yağlar cildi besler ve nemlenmesine yardımcı olur. Bebeklerin cildinin ne kadar hassas olduğu düşünüldüğünde, bebekler için kullanılan bir ürünün yetişkinler için yüze sürülmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Uygun su ya da mutlaka kaynatılmış su kullanın. Suyu bir kaba alın ve birkaç dakika iyice kaynatın. Daha sonra suyun ılınmasını bekleyin. Ne kadar su koyacağınızı öğrenmek için, yine kutunun üzerindeki talimatları uygulayın.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Çünkü kulağa kaçan su daha sonra kendiliğinden atılır. Eğer bebek su yutarsa da hapşırarak ya da öksürerek yuttuğu suyu kendiliğinden çıkaracaktır. Burada önemli olan husus banyo yaptıracak ebeveynin paniklememesi ve sakin olmasıdır.
Bebek tuzlama ne zaman yapılır, söyleyelim. Bebeğin tuzlanma işlemi bazı bölgelerde yenidoğan sürecinde, bazılarında göbek bağının düşmesinin ardından, bazılarında ise 40. günde “kırklama” adı altında yaptırılan banyoda gerçekleştirilir.
Bebekler yeni doğduklarında, bedensel koordinasyonlarını kontrol edebilmekte zorlanırlar. Bu nedenle bebek küveti ilk 6 ay kullanılabilir. Bebeklerin zarar görmesini engellemek ve daha kolay yıkamak için bebek küvetleri ideal bir seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri