Uzun süren ve banyo köpükleriyle yapılan duşlar da cilt kuruluğu artırıyor. Bu nedenle banyo ve duş süresinin 10 dakikadan uzun olmamasına özen göstermek gerekiyor.
İdeal duş süresi 7-10 dakikadır.
Uzun süre banyoda kalmak genel olarak sorun olarak görülmektedir. Banyoda geçirilen süre boyunca vücudumuzda oksijen ihtiyacı da artar. Buharlı bir ortamda uzun süre kalmak da kalp açısından zararlıdır. Bu zararları bertaraf etmek adına da kararında bir sürede banyo yapmak mantıklıdır.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir.
İlgili 37 soru bulundu
İhtiyaç halinde gece yarısı yıkanmak caizdir. Bunun dışında banyoda uyulması gereken bazı haya kuralları vardır. Bunlardan en bilineni, ünlü hadis alimi Buhari'nin günümüze dek uzanan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) dayanan Hadis-i Şerif'tir. Burada, "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
İki günde bir ve hatta mümkünse üç günde bir duş almanız önerilmekte. Eğer günlük duş almadığınızda kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız, vücudunuzun bazı bölgelerini sabunlu bezlerle veya temizleyici havlular ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede kötü kokuya neden olabilecek bakterileden kurturulsunuz.
Duşta vücut bakımı yapmak ve banyo süresi için en ideal olan süre 15-20 dakika. Çünkü çok uzun süre boyunca suyun altında kalmak da çok faydalı değil. Fazla kalındığında deri ve kan dolaşımı bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir ve bu durum sürekli hale geldiğinde dolaşım sorunlarına sebep olabilir.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî'de geçmektedir.
Kısacası, ideal bir sıklık olmasa da uzmanlar, kirli, terli olmadığınız veya daha sık duş almak için başka nedenleriniz olmadığı sürece çoğu insan için haftada birkaç kez duş almanın yeterli olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sabunlamaya ağırlık vermelisiniz.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde Uyku uzmanı Phyllis Zee, suyun sıcaklığı ve zamanlamasının da uykuya dalmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Zee, en iyi sonuç için yatmadan 1-2 saat önce ılık bir duş alınmasını öneriyor.
Banyoya girmeden önce mutla bir bardak ılık su için. Ilık su içtiğinizde ve sıcak bir duşa girdiğinizde kan damarlarınız rahatlayacak ve kan basıncınız düşecektir. Bu sayede stresten arınabilir ve banyo keyfini ikiye katlayabilirsiniz. İçeceğiniz suya limon ve salatalık da ekleyebilirsiniz.
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Banyo içerisinde duşu da barındıran süresi olmayan bir aktivite iken duş daha kısıtlı ve aceleci bir temizlenme ve yıkanma biçimi olarak söylenebilir. Duşta özellikle ayakta durmak gerektiğinden yukarıdan akan su ile temizlenilir. Bu sayede hızlı bir şekilde temizlenme ve su ile banyo yapılır.
Vücutta bulunan delikler kirden tıkanır ve vücut yeterli miktarda oksijen alınamadığından; akciğerlerin fonksiyonu azalır, kan akışı dengesizleşir, kalbin ritmi bozulur. - Banyo yapılmadığında vücudun sıvı oranı azalır. Azalan sıvı terleme esnasında kötü kokuya ve tükürükte zararlı asit oranın artmasına neden olur.
1- Banyo yapmadan önce misvakla dişimizi temizlemeliyiz. 2- Banyoya, Allah'ın huzuruna temiz çıkmak gibi, güzel düşüncelerle girmelidir. 3– Sol ayağımızla banyoya girmelidir. 4- Girerken “Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım” demeliyiz.
"Şimdi bazı kardeşler sorular soruyor, eşler beraber yıkanabilir mi diye. Eşlerin beraber yıkanması sünnettir ya. Sünnet sünnet" dedi.
Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.
Çoğumuz güne iyi bir başlangıç yapmak için gündüzleri banyo yapmayı tercih ediyoruz biliyoruz ama gece banyo yapmanın da tadı bir başka. Üstelik size de bir çok faydası var, gelin birlikte bakalım. Geceleri duş almak demek sabahları nereden baksanız bir 15 dakika daha fazla uyumanız anlamına gelir.
İkinci ile akşam arası neden banyo yapılmaz sorusu tamamen bir hurafeden ibarettir. Dini inancı yüksek insanların inanışına göre bu vakit şeytanların dağılma vakti olduğu için banyo yapmak doğru değilmiş. Çünkü bu sırada banyo yapan insan şeytanla karşılaşacağı için aklını kaybedermiş.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri