Aynı sınıfta yer alan karbonat, kabartma tozunun görevini yerine getirir. Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır.
İlgili 39 soru bulundu
Karbonat kullanacağınız kek harçlarınızda içerisine limon suyu ya da soda gibi asidik yapılı malzemeler ilave etmeyi unutmayın. Sadece karbonat, karbonat +sirke veya karbonat + limon kombinasyonlarından birini kullanabilirsiniz.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Kek yapmak için mutfağa girdiniz. Tüm malzemeler hazır fakat keke pofuduk dokusunu veren kabartma tozu eksik. Tam da bu noktada karbonat kullanmaya karar verebilirsiniz. Çünkü karbonatın da keki kabartma özelliği bulunuyor.
Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz.
Yoğurdu bir çukur tabağa alıp üzerine karbonat ekleyip, limon suyunu damlatarak karıştıralım. baloncuklar oluşunca kek harcımıza ekleyip tekrar çırpalım. Üzerine un ve vanilya ekleyip çırpalım. Kek harcımızı hafifçe yağladığımız kek kalıbımıza yarısını dökelim kalan yarıya da kakao ekleyip çırpalım.
Karbonatlı Harika Puf Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Margarin, sıvı yağ, yoğurt ve yumurta bir kapta karıştırılır. Karbonat ve tuz atılıp karıştırılır. Yavaş yavaş un eklemesi yapılarak hamur toparlanır yumuşak bir hamur elde edilir.
Mayasız olmasından dolayı oldukça kolay hazırlanan bu poğaça karbonat ile kabarıyor, puf puf oluyor!
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre. Keklerini kabartmakta zorluk çekenlerin de bu tarifimizi deneyip, çok seveceklerine eminiz.
Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
Kabartma tozu, sodyum bikarbonat ya da soda ismi ile de bilinmektedir. Bu maddenin formülü NaHCO3 şeklindedir. Sodyum bikarbonatın antiasit özelliği vardır. Günlük yaşamda bu madde sıklıkla kullanılmaktadır.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
- Karbonat doğru şekilde kullanıldığında bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. - Karbonat kemik ve kas sisteminde oluşan ödemi önlemeye yardımcı olur. - Karbonatlı su hücrelerin deforme olmasını önleyerek kanser oluşumunu azaltmaktadır. - Karbonat ile diş fırçalandığında diş yüzeyindeki tartarlar da yok olur.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Süt, kakao, sıvı yağ ve su eklenerek iyice çırpılır. Bu karışımdan 1.5 su bardağı ayrılır. Üst şerbeti için. Daha sonra vanilya, karbonat ve un da eklenerek margarinle yağladığımız orta boy tepsiye karışım dökülür.
Ilık suyu da ilave edelim. Sonra karbonat (kabartma tozu da olur lakin karbonat ayrı güzel, lezzet veriyor) ve ununu ilave edelim.
Yumurta ve şeker köpük köpük çırpılar. Un, kabartma tozu, karbonat, vanilya elenerek eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri