Öncelikle CV`nin maddeler halinde yazıldığını bilmeliyiz. Aynı zamanda Özgeçmiş ile de karıştırmamak gerekir ki özgeçmiş maddeler halinde yazılmaz. İş başvurularında sık kullanılan `kısa özgeçmiş`tir. CV`de tarih ve imza kesinlikle olmaz.
İmzanızı atın. CV'niz hazırladıktan sonra CV'nizin sol alt köşesine tarih ve yeri yazabilir ve sağ alt köşesine imzanızı atabilirsiniz. Almanya'da CV'ye geleneksel olarak imza atılır.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Tüm işlerinizi tek bir sayfaya dahil edebiliyorsanız, rahatlıkla tek sayfada CV'nizi oluşturabilirsiniz. Yapamıyorsanız, sahip olduğunuz en eski işleri veya başvurduğunuz işle ilgili olmayan işleri eklememeniz gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılmaktadır. Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazın. Genellikle ''Times New Roman'' veya ''Arial'' gibi kolay okunabilen karakterler kullanın, 11 ya da 12 punto ile yazın.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Kişisel Bilgiler
Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
CV'nizi tekrar düzenlerken referans eklemeniz tavsiye edilmektedir. Referans şart olmasa da, işvereniniz referanslarınızı inceleyerek sizin en iyi aday olduğunuza karar verebilir.
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
CV'de ehliyet bilgimi nereye eklemeliyim? Özgeçmişinize tek bir sürücü belgesi bilgisi yazacaksanız bunun için ayrı bir bölüm oluşturmanıza gerek yoktur. Halihazırda var olan “Ek Özellikler,” “Beceriler,” veya “Özel Bilgi ve Beceriler” gibi bölümlere sahip olduğunuz sürücü belgesi sınıfını yazabilirsiniz.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
CV hazırlama, iş başvurularında oldukça önemli bir adımdır. Özellikle eğitim bilgilerinin doğru ve tam şekilde yazılması, işverenler için önem arz etmektedir. Bu nedenle CV'de devam edilen okul bilgisinin doğru bir şekilde yazılması önemlidir.
Sonuç olarak, CV'nin hakkımda bölümünde, başvuru pozisyonu için uygunluğunuzu, şirkete katacağınız değerleri ve başarılarınızı ifade eden, size özgü ve dikkat çekici bir metin sunmalısınız. Bu yaklaşım, diğer adaylar arasından sıyrılmanıza ve başarıya ulaşmanıza katkı sağlayacaktır.
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri