Odalarda ve özellikle de banyoda oluşan rutubete karşı önlem almak için deniz tuzu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Çünkü deniz tuzunun nemi çekme özelliği bulunuyor. Deniz tuzundan yapılmış dekorlar veya bir kase içindeki deniz tuzu, evde rutubete karşı alınacak önlemler arasındadır.
Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
1- Beyaz sirke ile karbonat karışımı
Karışımı, küflenmiş fayanslarınıza, fayans aralarına,duvarlara ve porselen veya seramik yüzeylerin üzerine püskürtün. Daha sonra mikrofiber bir bezle rutubetli yeri silin, bezle temizleyemediğiniz fayans araları veya köşeleri eski bir diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Banyolarda küf oluşumunun en büyük nedeni banyolarda buhar oluştuktan sonra yeteri kadar havalanmamasıdır. Yeteri kadar havalanan banyolarda, mobilyaların suyla teması engellendiğinde genellikle bir sorun yaşanmamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Banyoda siyah küf genellikle yüksek nem ve düşük ışık seviyelerinden kaynaklanır. Banyonun havalandırması yetersiz olduğunda duşun veya lavabonun etrafında nem birikir ve bu ortam küfün gelişmesi için idealdir.
Su çok sıcak olduğunda buharlaşır bu da derinin su kaybetmesine yol açar. Tavsiye edilen maksimum sıcaklık, vücut sıcaklığının 2°C derece altında yaklaşık 35°C'dir.
İyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi iç mekanlarda nem ve rutubetin birikmesini önler. Havalandırma sistemi evin hava dolaşımını sağlayarak nemin yoğunlaşmasını ve rutubetin oluşumunu azaltır. Ayrıca iklimlendirme sistemi nem seviyesini kontrol ederek iç mekanlardaki rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Rutubet giderici ortamdaki nemi içine hapseden tabletler aracılığı ile nemin azalmasına yardımcı olur.
Yarım fincan beyaz sirke kullanılabilir. Malzemelerin tamamını bir kabun içerisinde karıştırıp macun kıvamına getirin. Daha sonra eski diş fırçası veya bulaşık süngeri yardımıyla macun kıvamına getirdiğiniz karışımı fayans aralarının üzerinden geçip durulayın.
Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Evde küf olamaması için neler yapılabilir? Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır.
BANYODA BUHAR NASIL ENGELLENİR? Banyolarda cam bulunmaması ve havalandırma kanalına bağlı olması banyoların yeteri kadar hava almamasına neden olmaktadır. Havalandırma alanına açılan camların kapatılmaması ve banyoların sürekli havalandırılması sağlanmalıdır.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Nem emici olarak kaya tuzu kullanın
Bu küf ve mantarları özellikle de akciğer hastalıkları olan kişilerin soluması oldukça zararlıdır. Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Rutubetlenme ve nemlenmeye karşı sprey poliüretan köpük tavsiye edilmektedir. Sprey poliüretan köpük , strafor köpüğe oranla daha çok verim alabileceğiniz ısı izolasyon görevi görmektedir. Sprey poliüretan köpük uygulandığı zaman nem ve küflenme gibi sorunlar kalmayacaktır.
Rutubete Karşı Kalıcı Çözüm Olarak İzolasyon Uygulanmalıdır
Bu amaçla öncelikle ısı yalıtım için uygun bir ısı köpüğü ve köpük üzerine rutubet geçişini önleyen su yalıtımı sağlayan malzemeler ile dış cepheleri kaplamak, sorunun etkili bir şekilde halledilmesi için iyi çözümdür.
Bu yüzden pencerelerinizde ısıcam kullanmanız önerilir. Isıcam sayesinde yoğuşma olmayacaktır ve bu sayede buğuda olmamış olacaktır. Isıcam kullanıldığı zaman iç camlarda oluşan sıcaklık korunacağından su buharı gibi durumlardan dolayı olan buğuyu önleyecektir.
Eğer duş alırken çoğu insan gibi sıcak su kullanıyorsanız; bu havadaki su buharını arttırır. Sonrasında bu buhar, havadan daha soğuk bir yüzeyle karşılaştığında yoğunlaşır ve sıvı hale gelir. Bahsettiğimiz soğuk yüzey banyoda ayna olacağı için aynanın yüzeyi ıslanır ve buğulanır.
Banyo sonrasında ya da musluktan gelen sıcak su yüzünden buharlaşma meydana gelir ve bu durum, ayna yüzeyinin buharlaşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri