Seçimde barajı geçemeyen partilerin oyları, barajı geçen partilerin oylarına göre; milletvekili yeniden belirlenip bu partilere tekrar paylaştırılır.
Genel barajı aşamayan siyasi partinin listesinde yer almış bağımsız aday da seçim çevresinde aldığı oy miktarı ne olursa olsun seçilmiş sayılmaz (2839/33-1).
Hukuken en son yapılan genel seçimlerde %10 barajını aşan tüm partilere genel bütçe gelirlerinin 5 binde 2'si oranında devlet yardımı yapılmaktadır.
Yani 56 milyon seçmen olacağını varsayarsak buna göre hesaplama yaptığımızda bir partinin barajı geçebilmesi için en az 3.9-4 milyon oy alması gerekmektedir. Yani %7 'lik barajı geçebilmek için bir partinin minimum 3.9 milyon oy alması gerekiyor.
2839 sayılı seçim kanununun 33. maddesine göre seçimlerde veya ara seçimlerde tüm bölgelerde yüzde 10 barajını geçemeyen partiler ve bu partilerden bağımsız aday gösterilen adaylar milletvekili çıkartamaz.
İlgili 28 soru bulundu
12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde yüzde 7'ye indirilmiştir.
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir.
Bağımsız adaylar için baraj uygulaması bulunmamaktadır. Siyasi partilerin meclise girebilmesi için tek başlarına ya da diğer siyasi partilerle girdiği ittifakın aldığı oy, yurt içi, yurt dışı ve gümrük kapıları birlikte toplam en az %7 olmak zorundadır.
2022 yılı Mart ayında AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Böylelikle seçim barajıyla ilgili mevcut düzenleme değişti, ancak baraj kaldırılmadı.
SEÇİM BARAJI KAÇ? Seçim yasasında gerçekleştirilen son değişiklikle yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulanacak.
Seçimde barajı geçemeyen partilerin oyları, barajı geçen partilerin oylarına göre, milletvekili yeniden belirlenip bu partilere tekrar paylaştırılır. Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan mevcut partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi şart değil.
İkinci turda, genellikle yalnızca ilk turda en çok oyu alan iki aday veya belirlenen oy oranının üzerinde alan adaylar ikinci turda aday olur. Kalan adaylar ikinci turdan çekilmekte serbesttir.
Seçimlerde baraj yüzde 7. Bu baraj ittifakla seçime giren partilere ayrı ayrı uygulanmayacak. Yani ittifakın toplam oyu yüzde 7'yi geçtiğinde tüm partiler de barajı geçmiş olacak. Milletvekili çıkarmak içinse ittifakın toplam oyları değil partilerin tek tek aldığı oylar belirleyici olacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURA NASIL KALIR? Cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle seçilir.
Yurtdışından gelen oyların dağıtılmasıyla birlikte seçimin resmi olmayan sonuçları ilan edilecek. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52.09'unu aldı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47.9'da kaldı.
Bu şekilde seçilen meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır. 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişikliklere göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekmektedir.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimin 2. turu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu oylamada baraj olmadığı belirtildi.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı... Şurada Paylaş! 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ilk tur seçimlerinde 201 bin 807 sandıkta 54 milyon 796 bin 74 seçmen oy kullandı. Oyların 27 milyon 133 bin 837'sini alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,52 olarak kaydedilmişti.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Barajlarda elektrik üretimi
Akarsulardan akan suyun elektrik üretimi için biriktirilmesi, yaklaşık 100 yıldır uygulanan bir yöntem.
Hayır. TYT, SAY, SÖZ, EA veya DİL puanlarının hesaplanmasında 150/180 baraj puanı yoktur.
Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Seçmene, 28 Mayıs günü Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulası verilecek. Tercih yapıldıktan sonra pusula zarfa konulacak, sandığa atılacak.
SEÇİMDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur, vatandaşlık görevidir. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Baraj yüzde 7'ye düşürüldü
Yeni düzenleme ile seçim barajı revize edildi. Yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajı bundan sonraki seçimlerde yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri