Psikologlar, etik ve yasal yönergeler gereği danışanlarıyla romantik veya cinsel bir ilişki kuramazlar. Dolayısıyla, psikologlar danışanlarıyla evlenemezler. Bu tür bir ilişki kesinlikle etik dışı kabul edilir ve psikoloğun mesleki lisansının iptaline yol açabilmektedir.
Danışanların terapistlerine âşık olması sıklıkla görülür. Kimileri terapistlerine ideal bir arkadaş gibi yaklaşırken, kimileri ise romantik veya cinsel duygular besleyebilir. Terapistinize aşık olduğunuzu hissettiğinizde ilk başta korkmuş olabilirsiniz. Ama böyle hissetmeniz oldukça doğaldır.
Psikolog danışmanlık sürecinde akıl ve öğüt vermez. Yargılamaz ve suçlamaz. Psikolog sizin adınıza kararlar alamaz; danışanın kendi kararlarını kendi alması beklenir. Psikolog danışanına sarılmaz, sarılıp ağlaşmaz.
Verimli bir terapi ilişkisi, tamamen danışanın kendi şartlarına göre tatmin edici bir çözüme doğru ilerlemek için danışanın kendini güvende ve anlaşılmış hissetmesini sağlayacaktır. Danışan kendini güvende hissettiğinde, köklü duygularını ve sorunlarını ifade etmek için daha rahat ve açılmaya istekli hissedecektir.
Sicile işlenme korkusu asker, polis, öğretmen veya devlet memurlarında çok sık rastlanmaktadır. Ancak bu hiçbir gerçekliği olmayan yanlış bir inanıştır. Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa çocuk psikiyatri uzmanlarına başvurabilirsiniz.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Bir psikoloğun önemli özelliklerinden bazıları empati, aktif dinleme becerileri, güçlü iletişim becerileri, nesnellik, yargılayıcı olmayan bir tutum ve başkalarına yardım etme tutkusunu içerir. Buna ek olarak, psikolog bilgili olmalı ve psikoloji alanındaki en son gelişmelerden ve ilerlemelerden haberdar olmalıdır.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Psikologlar, etik ve yasal yönergeler gereği danışanlarıyla romantik veya cinsel bir ilişki kuramazlar. Dolayısıyla, psikologlar danışanlarıyla evlenemezler. Bu tür bir ilişki kesinlikle etik dışı kabul edilir ve psikoloğun mesleki lisansının iptaline yol açabilmektedir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
⇒ Blume-Marcovici vd. terapistlerle yapmış olduğu çalışmaya göre terapistlerin %69'u danışanın terapistlerinin duygularını kontrol etmekte güçlük yaşadığını düşünmesinden korkuyor. %56'sı terapistin ağlayarak danışanla rol değişikliğine gitmesinden endişeleniyor.
Aşkın üç maddesi vardır: yakınlık, tutku ve sadakat. Sternberg'e göre, ilişkiler bu maddelerin en az iki tanesi üzerine kurulur. Bir ilişkide bu üç madde de varsa o ilişki mükemmel bir aşk içeriyor demektir. Hepsini içeren ilişki en uzun süre ayakta kalan ve yolunda giden ilişkidir.
Cevapların büyük çoğunluğu kişinin kendisindedir; ancak kişinin gücü bazen onları bulmaya yetmez. İşte tam bu noktada psikolog, kişinin duygularını anlamasına ve aşk acısını hayatında kalıcı yaralar bırakmadan atlatmasına yardımcı olur.
Terapide konuşulanlar başkalarına (aileme, eşime vb) aktarılır mı? “Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Terapi seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz.
Psikolog Ne Kadar Maaş Alır? Psikolog olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Psikolog maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.200 TL civarındadır.
Psikoloğun Cinsiyeti Önemlidir
Kişisel bilgilerinizi açıkça tartışmanız gerekeceğinden psikoloğunuzun cinsiyetine karşı kendinizi rahat hissetmeniz önemlidir. Kendiniz hangi cinsiyetle daha iyi iletişim kurabilir ve rahat hissedebilirseniz o cinsiyette bir psikolog seçin.
Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
En İyi Cevap. Psikoloğun yanlış yapıyor. Psikolog ile danışan hasta arasında bir yakınlık, akrabalık, arkadaşlık, dostluk, sevgili veya flört ilişkisi olmamalıdır.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Tercihen 0 - 18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin öncelikle çocuk ve ergen psikiyatristi uzman hekimi tarafından değerlendirilmesi, hekimin ayrıntılı muayene ve değerlendirmesi neticesinde uygun olan terapi desteğini doğru psikologlar ile yürütülmesi önerilir.
Çocuk psikiyatri kaç yaşa kadar bakar? Tam adı çocuk ve ergen psikiyatrisi olan bu bölüm, 0-18 yaş arası bireylerin gelişimini ve ruh sağlığını takip eder. 18 yaşını doldurmuş bir birey psikolojik rahatsızlıkları için erişkin psikiyatriye başvurmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri