Yükseköğretim Kurulundan geçtiğimiz yıl yapılan açıklamaya göre Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
TYT BARAJ PUANI UYGULAMASI KALKTI MI 2023? ÖSYM, başta ön lisans ve lisans programlarını tercihte TYT ve AYT için 150 ve 180 olan baraj puanlarını 2022 yılında kaldırdı. Yani YKS'nin ilk oturumu olan TYT'den alınan puan, AYT'ye girişi artık etkilemiyor.
SON DAKİKA: Üniversite sınavında baraj puan kalktı (2022-YKS) Yükseköğretim Kurulu, üniversiteye girişte baraj puanın kaldırıldığını duyurdu. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.
YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir. Bu puanın %40 ı TYT , %60 'ını AYT oluşturur. Belli bir miktar puanda OBP ile (okul başarı puanından) gelmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
TYT'nin katkısı % 40'dır.
YKS sayısal birincisi Namık Emre Acar, eşit ağırlık 1.'si Emre Ekici, TÜBİTAK ek puanıyla Türkiye birincileri Dilara Altundağ ve Sude Filiz Diren ile ek puanla TYT birincisi olan Esma Koçoğlu İstanbul Medipol Üniversitesini tercih etti.
Baraj Puanı Kaldırılması
Alınan yeni kararla sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanları için sınav puanı hesaplanırken TYT türünde en az 150 puan almış olma şartı artık geçerli değil. Aynı şekilde yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT için 150 ve AYT için 180 puan barajı uygulaması da artık dikkate alınmıyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) baraj puanları kaldırıldı. Artık öğrenciler, baraj puanına bakılmaksızın üniversite tercihinde bulunabilecek.
Tabi genel barajın kalkması, dolmayan kontenjanların otomatik olarak dolmasını sağlamaz. Ama en azından çok düşük puan almasına rağmen illa bir üniversite okumak isteyenler için yeni bir olanak sağladığı ve dolmayan bölümlere daha fazla talep oluşturacağı söylenebilir.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
İlk kez geçen yıl YKS 'de barajın kaldırılmış olması, 2023 YKS ile de binlerce öğrenciyi üniversiteli yapacak! 2023 TYT'de yarım net yapan öğrenci kazanacak! 2023 YKS'de üniversite tercihi için artık 150 ve 180 puan alma zorunluğu yok. Yani baraj kaldırıldı!
TYT'de 150 Puan Barajını Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor? TYT'de 150 puan barajını aşmak isteyen bir öğrencinin en az 16 net yapması yeterli olacaktır.
Genel olarak, TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, üniversite tercih başvurusu yapabilirler. Ancak, bazı bölümler için daha yüksek TYT puanı gerekebilir. Örneğin, tıp, hukuk ve mühendislik gibi bölümler için YKS puanı, başarı sıralaması yüksek olması gerekiyor.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
2021 yılında Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli, MHP ve AKP'nin beraber yürüttüğü yeni seçim yasası çalışmaları kapsamında halen yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7 olarak netleştiğini açıkladı. Seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde %7 olarak değiştirildi.
Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) önemli değişiklikler söz konusu. Ön lisans tercihi yapabilmek için 150, lisans tercihi yapabilmek için 180 puan barajları kaldırıldı. YÖK'ün 2022 YKS ile ilgili aldığı kararlar “herkesin üniversiteli olması”nın yolunu açıyor.
Merkezi Yerleştirme yönteminde adaylar, yükseköğretim programlarına, sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince, bilgisayarla yerleştirilir ...
Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. YKS yerleştirmelerinde puanını kullanılarak tercih yapılır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır.
Hayır, 2022 yılında baraj puan uygulaması kaldırıldı. TYT ve AYT puanı hesaplanan tüm adaylar tercih yapabilecek.
Hacettepe Üniversitesinden yapılan açıklamada, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Türkiye birincisi Mustafa Özcan'ın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih ettiği belirtildi.
2023 YKS sınavında; Temel Yeterlilik Testine (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan, 2 milyon 995 bin 638 aday sınava katıldı, 531 bin 805 aday sınava girmedi. Alan Yeterlilik Testine (AYT) başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534 aday sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri