Barajlar önemlidir. Çünkü; insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlar, sulama suyu sağlar, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlar, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlar, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Sanayi için gerekli suyu düzenli olarak temin etmek için, Su seviyesinin yükseltilmesi sayesinde, göl oluşturulmasından dolayı ulaşım ve balıkçılık amaçlı kullanılması için, Kentlerin su ihtiyacını karşılamak için, Tarım faaliyetleri ve sulama ihtiyacını gidermek için.
Barajlar temiz su kaynaklarını depolamakta. Yağmurda yağan temiz sular barajda muhafaza edilmekte içtiğimiz sular ise barajlardan temin edilmektedir.Barajdan gelen temiz sular sayesinde sağlıklı kalıyoruz.Barajlardan sadece suyu temin etmiyoruz.Elektrik üretiminde kullanılır.
Barajların yapım amacı
İçme ve kullanma suyu temini. Sanayi suyu kullanımı Sulama suyu. Hidroelektrik üretimi.
İlgili 21 soru bulundu
Fay hatlarını ve olası depremlerin nerelerde olacağını öngörürler. Barajlar çok önemli yapılar olduğu için çok titiz şekilde risklere karşı da emniyet kat sayıları yüksektir. Barajın olduğu yerde en ufak bir deprem riski varsa onun getirdiği yan yatay yüklerin iki buçuk katı alınarak hesaplanır.
Nadiren gerçekleşen bir baraj yıkılması durumunda, özellikle baraj membasında büyük hacimli bir hazne barındırıyorsa mansapta oluşan taşkın dalgası erozyon ve/veya yapısal yıkıma sebebiyet verecek kadar şiddetli olabilmektedir. Baraj yıkılması sonucu oluşan felaket genellikle ani olmakta ve ölümlerle sonuçlanmaktadır.
Araştırmalara göre barajlar, gereken önlemler alınmadığında gerçekten de deprem riskini ciddi derecede arttırabiliyorlar. Bazı barajların üzerine kuruldukları su kaynaklarının tabanları, böyle bir işe girişmek için yeterince elverişli olmayabiliyor.
Barajlar, sinekler için uygun üreme yeri olup sıtma gibi hastalıkların yayılmasına zemin hazırlar. Ayrıca geniş yüzey alanlı ve sığ baraj gölleri canlı kütlenin çürümesi sonucu atmosfere önemli miktarda sera gazı (çoğunlukla metan) yayar. Sera gazı kirlenmesi olarak bilinen bu olay, küresel ısınmaya yol açar.
Seçimde barajı geçemeyen partilerin oyları, barajı geçen partilerin oylarına göre; milletvekili yeniden belirlenip bu partilere tekrar paylaştırılır.
İklim yapısı ve bitki örtüsü durumuna bakıldığında Türkiye'deki barajların ekonomik ömürlerinin 50 ile 75 yıl arasında olduğunu vurgulayan Tosun, baraj ömürlerinin uzatılmasının önemine değindi.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Barajlar Olmasaydı:
Temiz su olanağı az olurdu. Akarsular, göller, dereler vb. yerler taşabilirdi ve bu durum sel, heyelan tarzı doğal afetlere dönüşebilir. Hidroelektrik enerjisi zor bulunurdu.
Baraj Puanı Kaldırılması
Alınan yeni kararla sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanları için sınav puanı hesaplanırken TYT türünde en az 150 puan almış olma şartı artık geçerli değil. Aynı şekilde yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT için 150 ve AYT için 180 puan barajı uygulaması da artık dikkate alınmıyor.
Akan suyun elektrik enerjisine dönüştürülmesi anlamına gelen hidroelektrik enerji, dünya çapında en sık kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Barajlarda biriken suyun hareket enerjisinden yararlanılarak türbinler döndürülür ve bu sayede enerji elde edilir.
Bazı senelerde 200 bin - 220 bin, mesela geçen sene 190 bine yakın boş kontenjan oluştu. "Geçen yıl 2.5. milyon talep varken, 1 milyon kontenjanı olan üniversiteleri dolduramadık. YÖK barajı kaldırarak, boş kalan kontenjanların daha çok dolabilmesini sağlayacak bir yöntem olarak bunu denemiş oldu."
Barajlar önemlidir. Çünkü; insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlar, sulama suyu sağlar, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlar, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlar, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur.
Barajlar nehrin doğal akışını bozarlar. Barajın durumuna göre su akımında artışa ya da azalamaya yol açarlar. Doğal sel ve kuraklık döngüsünün bozulması tüm nehri etkiler ve bütün arazilerin tahrip olmasına neden olur.
Dünyadaki ilk baraj Hitit İmparatorluğu döneminde Kayseri, Pınarbaşı ilçesi Örenşehir beldesinin 6 km güneyinde bulunan bir kısma yapılmıştır ve barajın adı Karakuyu Barajı 'dır. Hitit imparatorluk döneminde yaptırılan Karakuyu Barajı, Kayseri, Pınarbaşı ilçesi Örenşehir beldesinin 6 km güneyinde yer almaktadır.
“Enerji, içme suyu, taşkın kontrolü, sulama gibi her ne amaçla yapılırsa yapılsın barajların taşkın önleme etkisi var. Fazla gelen suları depoladığı için taşkın sırasında daha az suyu aşağıya bırakıyor. Dolayısıyla taşkın sönümleme ve debisini azaltma gibi fonksiyonları vardır.
Öte yandan baraj ve gölet gibi tesislerimizde depolanan suyun sıcaklığı düşük olduğundan ani kramp riski yükselmekte ve vücut ısısının düşmesine bağlı olarak hipotermi olasılığı ortaya çıkmaktadır. Tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna göre düşük olması da riskleri arttırmaktadır.”
Su toplama havzasında biriktirmiş olduğu su miktarı çok fazladır. Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir.
Su yüzeyinden karaya doğru esen rüzgarlar, büyük su kütlelerini karalara doğru iterler. Bu su, bir şekilde geri dönmek zorundadır. İşte bu, ani su altı akıntılarının oluşmasına neden olur. Su, kıyılardan gölün orta kısımlarına dönerken beraberinde insanları da dibe çekip sürükler.
2022 YKS'den itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri