Barbaros Hayrettin Paşa, Yavuz Sultan Selim'in ardından Kanuni Sultan Süleyman döneminde de denizlerde büyük başarılara imza attı. Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Alman seferi sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırması Osmanlıları güç duruma düşürdü. Bunun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırdı ve 1533'te Yavuz Sultan Selim'in "Hayreddin" adını verdiği Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) atadı.
Burçak Bozkuş Hafıza-i Beşer'de bu kez Hızır Reis'i, Kaptan-ı Derya unvanıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun. ilk kaptan paşası Barbaros Hayreddin Paşa'yı sordu. Bakalım halk, denizlerin pirini ne kadar hatırlıyor...
Osmanlı Devleti'nin ilk Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa, vefatının üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala tarihteki sayılı denizcilerden biri olarak görülüyor. Barbaros Hayrettin Paşa, Vardar Yenicesi'nden Midilli'nin fethi sonrası buraya yerleşen sipahi Yakup Ağa'nın oğlu olarak 1478'de dünyaya geldi.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA'YI KİM ÖLDÜRDÜ? Barbaros Hayrettin Paşa'yı kimse öldürmemiştir. Barbaros Hayrettin Paşa idam edildiği de doğru bir bilgi değildir, kendisi rahatsızlığından dolayı vefat etmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman çözümü Barbaros Hayrettin Paşa'da buldu. Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti. Böylece Barbaros Hayrettin Paşa, Devlet-i Aliyye'de amiralliğe kadar yükseldi.
Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Akdeniz'de Osmanlı hakimiyetini kesin olarak belirleyen Preveze Deniz Savaşı, 27 Eylül 1538'de Osmanlı Devleti Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayreddin Paşa liderliğindeki Osmanlı Donanması ile Cenevizli Amiral Andrea Doria komutasındaki müttefik Haçlı Donanması arasında meydana ...
Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis gibi denizciler gaziü'l bahr olarak tanımlanan korsanlar arasında kabul edilirdi.
1533'te Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'u devlet hizmetine çağırdı ve Barbaros'u Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya atadı. Akdeniz'i Osmanlı egemenliğine geçiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın savaş dehası ve denizcilik bilgisi en üst seviyedeydi. Onun sayesinde Osmanlı İmparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.
16. yüzyılın ortalarına kadar beylerbeyi rütbesi, o tarihlerden sonra vezir kaptan-ı deryaların (kaptanpaşa da denir) önemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun denizaşırı topraklarının genişlemesiyle ve Akdeniz kıyılarındaki fetihler çoğaldıkça arttı.
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi'nde Kaptan-ı Derya ünvanını alarak Osmanlı Devleti'nde Akdeniz'de denizcilik en parlak zamanını yaşamıştır. Tersane-i Amire yani Osmanlı Devleti'nde savaş gemilerinin inşa edildiği tersanelerde Barbaros Hayrettin Paşa, zamanının en başarılı gemileri üretilmiştir.
1424-1922 yılları arasında 131 şeyhülislam 175 defa bu makama tayin edilmiştir.
Kızıl saçlı ve kızıl sakallı olan ve ilk olarak avrupalılar tarafın kızıl sakallı anlamında "barbarossa" olarak adlandırılan reis Hayreddin Paşa'nın ağabeyi Oruç Reis'dir. Bilindiği kadarıyla Hızır Hayreddin Paşa, orta boylu sağlam yapılı esmer, siyah saçlı ve siyah sakallı idi.
Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı, ES Film imzalı, ilk bölümü 23 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Berat Özdoğan'ın üstlendiği, senaryosunu Zülküf Yücel, Uğur Uzunok, Hamza Akyıldız, Abdülhamit Işık ve Esma Koç'un yazdığı tarihî, kurgu, aksiyon ve macera türündeki Türk televizyon dizisidir.
Osmanlı donanması (Osmanlıca: دونانمای همایون, Donanma-yı Humâyûn), Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu.
Barbaros, İspanyolların Barba-roja yani kızıl sakal anlamında daha çok Hızır Reis'in ağabeyi Oruç Reis için kullandıkları bir tabirdir. Bununla birlikte iki korsan kardeş, Oruç ve Hızır İspanyol kaynaklarında Barbaros kardeşler veya Barbaroslar olarak da geçmektedir.
Barbaros'un dedesinin adının Adem olduğunun ilk kez ortaya çıktığını da ekleyen Tütüncü, “Hristiyan kaynaklar, Barbaros'un Midillili Hristiyan bir devşirme olduğunu yazar. Bu kitabe onun devşirme değil, Türk soyundan olduğunu kanıtlıyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO), denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınan ve 2013'te faaliyetlerine başlayan sismik araştırma gemisi "Barbaros Hayrettin Paşa", Trabzon Limanı'na geldi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO), denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınan ve 2013'te faaliyetlerine başlayan sismik araştırma gemisi "Barbaros Hayrettin Paşa", Trabzon Limanı'na geldi.
Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Beşiktaş'ta, Sinan Paşa Camii karşısında bulunur.
Barbaros Hızır Hayreddin Paşa'nın Kaptan-ı Derya. olduğu 1534-1546 yılları arasında kullandığı sancaktır. Sancağın zemini kendinden desenli ve yeşil renk. ipeklidir.
Barbaros Hayreddin Paşa'nın oğlu, Cezayir beylerbeyi. Ünlü Türk denizci ve kaptan-ı deryâsı. Cezayir'de Osmanlı hâkimiyetini kuran ünlü Türk denizcisi.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Boğdan Seferi ve Zaferi (1538 M. = 945 H.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri