Sıfır ve ikinci el araçlar için noterde satış işlemi yapılmak istendiğinde geçmiş vergi ve trafik borçları ödenmeden devir yapılamadığı hatırlatılan açıklamada, İSPARK borçları sistemde gö... #satılamayacak!
"İSPARK'a olan borçlar sebebiyle noterlerin işlem yapmaması mülkiyet hakkının ihlali olacağı gibi, yasal bir dayanağı da kesinlikle yoktur. İstanbul Noterler Odası'nın söz konusu cevabı İSPARK borçlarının aracın devrine engel olmadığını, açıkça ortaya koymuştur."
Kurumumuz teknolojik araçlarla yapmış olduğu tespitlerin bir gereği olarak, park ücreti ödemeyen araç sahipleri hakkında yasal takip başlatacaktır. Bu durumda ilgililer, otopark ücretine ek olarak icra masrafları, faiz ve icra vekâlet ücreti ödemek zorunda kalacaktır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
İlgili 31 soru bulundu
Vergi borcu olan aracın satışı yapılamaz. Ancak araca ait olan vergi borcuna yapılandırma işlemi yapılabilir. Yapılandırma işlemi, ödenmeyen borcun taksitlendirilerek ödenmesi demektir. Yapılandırılmış olan borç, tamamen ödendikten sonra aracın satışına engel kalkar.
Miras, mahkeme kararı, cebri icra, kamulaştırma halleri ile özel kanunlarda öngörülen diğer haller hariç emlak vergisi borcu bulunan bina ve arazinin devir ve ferağı yapılmayacak.
Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
“Sahipleri tarafından alınmayan araçlar, Adalet Bakanlığı'nın UYAP Sistemi üzerinden internet ortamında ihale usulü ile satışa sunulacak. İhalelere katılmak için T.C. vatandaşı olmak ve belirlenen teminat bedelini yatırmak yeterli olmaktadır. Araç satın alınmadığı takdirde ise bu teminatlar geri ödenmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu olacak.
Ödenmeyen park ücretleri için icra takipleri açılmakta olup, henüz aleyhine takip açılmayan vatandaşlarımızı daha fazla maddi külfete katlanmak zorunda kalmamaları için uzlaşmak adına şirketimize davet ediyoruz.
Her hangi bir borç bildirimi yapılmadan icra takibi yapılamayacaktır. Özel bir şirketin kamuya ait yola aracınızı park ettiğinizde size vermiş olduğu her hangi bir hizmet olmadığı için ücret talep etmesi de hukuka aykırıdır.
Özet. İSPARK İstanbul Otopark İşletmeleri 2005 yılının aralık ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, öncelikle kentteki niteliksiz otopark işletmeciliğinin önüne geçilmesi amacıyla kurulmuştur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı otopark yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Bakanlığın yapmış olduğu düzenlemeler bugün yayımlanan resmi gazetede yerini aldı. Otopark bedeli alındıktan sonra 3 yıl içinde bölge otoparkı yapılma kuralı da 5 yıla çıkarıldı. Belediyelere kolaylık sağlandı.
bütün ek ücretleri her zaman alıcı taraf öder.
Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113'üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır.
3- Yedieminlik görevi cezai sorumluluk yönünden süresinde satış istenildiği müddetçe devam eder, ancak hukuki sorumluluğu ise malı teslim edinceye kadar devam eder.
Yediemin depo ve garaj yetkisi Adalet Bakanlığı ilgili birimleri tarafından verilir.
HD 09.11.2015 tarihli 2015/17384 E. 2015/27288 K.) "... Yedieminlik ücreti takip masraflarından olup, İİK'nun 59. maddesi ile "takip masrafları borçluya aittir.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.
Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Hak mahrumiyeti, bir mal üzerindeki tüm hakların şartlar yerine getirilinceye kadar o mala el koyan kurumun üzerine devredilmektedir. Bu durumda olan malların başka birine satılması ya da bu mallarla ilgili başka bir işlem yapılması mümkün olmamaktadır.
Herhangi bir gayrimenkulün hacizli olması, satılmasına engel sayılmıyor. Taşınmaz mal üzerindeki haciz, satış sonrası da devam etmektedir. Yani hacizli şekilde satışa sunulan taşınma malın satışı yapıldığında yine hacizli şekilde yapılıyor ve satış sonrası da hacizli sayılıyor.
Hacizli Taşınmaz Malın Devri
Bu açıklamalar nezdinde hacizli malın devredilmesine engel bir durum yoktur. Zira haczin, taşınmaz mal üzerindeki tasarruf yetkilerini ortadan kaldırmaz, kısıtlar. Ancak taşınmaz malın devri halinde haciz, devralan kişiye karşı ileri sürülebilecektir.
Ancak gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tüm borcu aynı anda ödeme yoluna gidilebilir. Emlak vergisi borcu olduğu halde tapu devri işlemleri gerçekleştirilirse alıcı, borcu ve varsa önceki dönemden kalan borç faizini ödemekle yükümlü hale gelir. Alıcı, borcu ödeyip ilgili tutarı satıcıdan talep edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri