Oruç Reis veya Oruç Barbaros (1470 veya 1474, Midilli Adası - 1518, Tilimsan), Osmanlı denizci. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyidir.
Denizciliği seçen İshak, Oruç, Hızır ve İlyas kardeşler "Barbaros kardeşler" olarak tanındı. En küçük ve beşinci kardeş olan Yusuf ise Midilli'de kaldı. Barbaros kardeşlere Baba Oruç olarak da bilinen Oruç Reis liderlik etti.
Yerlilerle anlaşan İspanyolların 1518'de İspanyollara sığınan Tlemsen Beyi'nin bir sene sonra yaptığı karşı saldırıda Barbaros Hayrettin Paşa'nın kardeşleri İshak Reis ve Oruç Reis şehit oldu.
Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis gibi denizciler gaziü'l bahr olarak tanımlanan korsanlar arasında kabul edilirdi.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA'YI KİM ÖLDÜRDÜ? Barbaros Hayrettin Paşa'yı kimse öldürmemiştir. Barbaros Hayrettin Paşa idam edildiği de doğru bir bilgi değildir, kendisi rahatsızlığından dolayı vefat etmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Barbaros Hayreddin Paşa'nın oğlu, Cezayir beylerbeyi. Ünlü Türk denizci ve kaptan-ı deryâsı. Cezayir'de Osmanlı hâkimiyetini kuran ünlü Türk denizcisi.
Barbaros'un dedesinin adının Adem olduğunun ilk kez ortaya çıktığını da ekleyen Tütüncü, “Hristiyan kaynaklar, Barbaros'un Midillili Hristiyan bir devşirme olduğunu yazar. Bu kitabe onun devşirme değil, Türk soyundan olduğunu kanıtlıyor.
1533'te Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'u devlet hizmetine çağırdı ve Barbaros'u Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya atadı. Akdeniz'i Osmanlı egemenliğine geçiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın savaş dehası ve denizcilik bilgisi en üst seviyedeydi. Onun sayesinde Osmanlı İmparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.
Kadırgaların Osmanlı'da bu kadar yoğun kullanılmasının sebeplerinden birisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın kadırgaları, kalyonlara yeğlemesi olmuştur. Daha korsanlık yıllarında Akdeniz'de gemileri gözlemleyerek seriliği ve manevra kabiliyetinden dolayı kalyon gibi daha ağır gemiler yerine kadırgayı tercih etmiştir.
Ünlü Osmanlı Denizcileri;
Barbaros Hayrettin Paşa, Murat Reis, Turgut Reis, Uluç Ali Reis, Gedik Ahmet Paşa, Kemal Reis, Piyale Paşa, Kılıç Ali Reis.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO), denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınan ve 2013'te faaliyetlerine başlayan sismik araştırma gemisi "Barbaros Hayrettin Paşa", Trabzon Limanı'na geldi.
Oruç Reis veya Oruç Barbaros (1470 veya 1474, Midilli Adası - 1518, Tilimsan), Osmanlı denizci. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyidir.
Deryalara hükmetmek için yola çıkan Barbaros Hayreddin'in hikayesine odaklanan dizi bugünden itibaren her cuma saat 20.00'da TRT 1'de ekranlara gelecek.
Barbaros, İspanyolların Barba-roja yani kızıl sakal anlamında daha çok Hızır Reis'in ağabeyi Oruç Reis için kullandıkları bir tabirdir. Bununla birlikte iki korsan kardeş, Oruç ve Hızır İspanyol kaynaklarında Barbaros kardeşler veya Barbaroslar olarak da geçmektedir.
Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.
Hasan Paşa (1517 - 4 Temmuz 1572), Barbaros Hayreddin'in oğludur. Farklı zamanlarda üç kez Cezayir Eyaleti beylerbeyi oldu. Annesi bir Morisko idi. Babasının yerine Cezayir yöneticiliği yaptı ve 1533'ten beri fiilen Cezayir yöneticisi konumunda olan Barbaros'un yardımcısı Hasan Ağa'nın yerini aldı.
Barbaros Hayreddin Paşa ve karısı Bala Hatun'u temsil etmektedir.
Hayreddin Paşa sanıldığının aksine kızıl sakallı değildir. Kızıl saçlı ve kızıl sakallı olan ve ilk olarak avrupalılar tarafın kızıl sakallı anlamında "barbarossa" olarak adlandırılan reis Hayreddin Paşa'nın ağabeyi Oruç Reis'dir.
Barbaros Hızır Hayreddin Paşa'nın Kaptan-ı Derya. olduğu 1534-1546 yılları arasında kullandığı sancaktır. Sancağın zemini kendinden desenli ve yeşil renk. ipeklidir.
Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Beşiktaş'ta, Sinan Paşa Camii karşısında bulunur. Türbeyi Mimar Sinan yapmıştır.
Burçak Bozkuş Hafıza-i Beşer'de bu kez Hızır Reis'i, Kaptan-ı Derya unvanıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun. ilk kaptan paşası Barbaros Hayreddin Paşa'yı sordu. Bakalım halk, denizlerin pirini ne kadar hatırlıyor...
Barbaros Hayrettin Paşa, Yavuz Sultan Selim'in ardından Kanuni Sultan Süleyman döneminde de denizlerde büyük başarılara imza attı. Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri