Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır. Barkod EAN kendi içinde çeşitli standartlara sahiptir. EAN 13, perakende ve uluslarası satışlarda kullanılır.
Barkod numarası Türkiye'de “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde olan ' Milli Mal Numaralandırma Merkezi' tarafından, ticaretle uğraşan her firmaya verilmektedir. Barkod almak isteyen İhracatçılar, dağıtıcılar, üreticiler ve ithalatçılar, ilk olarak Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır.
Barkod Tescili için gerekli belgelerin tamamlanması ve TOBB'a başvuru yapılması gereklidir. Firmalar ürünlerinin çeşitliliğine bağlı olarak barkod numarası alır. Ürün çeşitlerine göre de yıllık ciro belirlenmektedir. Barkod başvurusu 10 gün içerisinde incelenip barkod tescil belgesi başvuru sahibine ulaştırılır.
İlgili 22 soru bulundu
Barkod sistemi kurulumu için en temel ihtiyaç bir bilgisayardır. Bilgisayar, barkod okuyucu ve barkod yazıcı ile birlikte donanımsal olarak barkod sistemi kurulmuş olur. İşletmeler, bu donanımların yanı sıra bir de yazılımsal bir sisteme ihtiyaç duyar. Burada da noktaya asıl barkod sistemi girer.
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir. Ürünlerin veritabanlarındaki bilgilerine erişimi sağlayan barkod, her ürün için benzersiz bir koddur.
Başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde barkod tescil belgeniz size ulaştırılacaktır. Tescil belgesi geldikten sonra da, ürünlerin verilen barkod numarası ışığında TOBB tarafından yetkili kılınan kuruluşlar vasıtasıyla numaralandırma ve istenirse master film/barkod etiketi basımı işlemleri yapılmaktadır.
Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
4 barkod çeşidi; EAN/UPC, Interleaved 2 of 5, Cod 39 ve Codobar barkod çeşidi olarak ayrılır.
PAZARCILARA künye zorunluluğu getiren yeni Hal Kanunu ile pazarda satılan her malın üzerinde barkodlu etiketin bulunması zorunlu olacak. Trafiği kilitleyen pazaryerleri kapatılacak, farklı kalitedeki ürün aynı kaba konulamayacak.
Barkod Numarası – GTIN Kodu Nasıl Alınır? Barkod Numarası veya diğer ismi ile GTIN alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Milli Mal Numaralandırma Merkezi'ne başvuru yapmak gereklidir.
Barkodu olmayan bir ürün, iade veya değişim işlemlerinde zorluk yaşamaya neden olabilir. Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
Belge resmi kurumlardan alınmış gibi kabul edilmektedir ve kullanımında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Devlet kapısı üzerinden alınan belgelerin alt kısmında barkod numarası yazmaktadır.
EAN kodu rastgele kullanımlı bir kod değildir. EAN-13 kodunun TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesine bulunan Mal Numaralandırma Merkezine yapılacak başvuru ile alınmaktadır.
1- e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “ SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi “ yazınız. 2- Açılan pencereden “Barkodlu Belge Oluştur” seçeneği tıklanır. 3- Oluşturulan belgenin çıktısı alınır. Oluşan belgenin tamamı yazdırılmalıdır.
Bir barkodun üzerindeki siyah çizgileri optik olarak okuyarak içerdikleri bilgileri okuyabilen cihazlardır. Barkodlar genellikle ürün tanıtımında kullanılır. Ürün adı, fiyatı, üretici bilgileri gibi çeşitli bilgiler içerirler. Barkod okuyucular, optik okuma teknolojisi kullanarak barkodların üzerindeki çizgileri okur.
Barkodların en önemli faydası şüphesiz ki işletmeye ürün alım, satım ve depolama işlerinde hız ve zaman kazandırmasıdır. Barkodda bulunan çizgi ve boşluklara göre tarama yapan barkod okuyucu çeşitleri, bilgisayara klavye aracılığıyla girişi yapılması zor ve zaman alan verileri ekrana hızlı ve kolay şekilde taşır.
Barkod okutmanın yapılması için barkod tarayacı bir cihaza ihtiyaç bulunur. Barkod tarayıcı, barkod okuyucu, barkod tarama tabancası, barkod tarayıcı, barkod tarama tabancası ve barkod okuyucu olarak da bilinir. Barkodda yer alan bilgileri okumak için kullanılan bir okuma cihazıdır.
Kâğıt etiketlerin üzerinde yer alan sahte barkod ürünün bir nevi kimliği niteliğindedir ve eğer kasada satıştan sonra etiket öldürücü ile pasif hale getirilmezse antenden geçiş esnasında anten alarm verir.
Barkodların olmaması durumunda, ürünlerin fiyatlarını ve diğer bilgileri elle yazmak zorunda kalırdık. Bu, mağazalarda daha yavaş bir işlem sürecine ve daha fazla hata yapma olasılığına neden olabilir. >> Barkod teknolojisi, günümüzde birçok endüstride kullanılan önemli bir teknolojidir.
Evet, sattığınız her ürün için farklı bir barkod koduna ihtiyacınız var.
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri