Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
sorusu davalı ve davacı olan kişiler tarafından sıklıkla merak edilen bir sorudur. Genel itibariyle avukat masrafları, avukatın müvekkili tarafından ödenmektedir.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Zira adli yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır. Ancak mahkeme bu konuda bir kolaylık sağlanmasını uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir.
(Değişik:RG-8/10/2022-31977) Adli yardım görevini haklı nedenler dışında tamamlamayan avukat, aldığı ücretin iki katını baroya ödemekle yükümlüdür.
İlgili 23 soru bulundu
Adli yardım avukatı ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir. Adli yardım servislerinde çalışan avukatlar bu durumu kabul ederek gönüllü olmuşlardır. Baro Adli Yardım Kurulları görevlendirdikleri avukatları takip ederler.
Adli yardım talebinin kabulü halinde ise mahkeme yargılama sonuna kadar başvurucunun dava masrafından muaf tutulmasına karar verir. Yargılama boyunca dava harç ve giderleri hazineden karşılanır. Hazine tarafından karşılanan masraf, yargılama sonunda haksız çıkan taraftan tahsil edilir.
Ayrıca Avukatlık Kanunu madde 164/5"Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez." hükmü gereğince de karşı vekalet ücreti davacı ya da davalı kişinin kendisinin değil avukatının olacaktır.
Avukat Portal Nedir? Avukatlar, https://avukat.uyap.gov.tr adresinden; E-imza ve M-imza ile UYAP Avukat Portala bağlanarak on-line, dava ve icra takibi (e-takip) açabilmekte, yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan açık ve kapalı dosyalarını inceleyebilmektedir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
Avukat tutmaya maddi gücü yeterli olmayan vatandaşlar için Barolar tarafından ücretsiz avukat atanır. Bu tür davalarda avukat tutmak zorunludur ve avukat tutmanız şarttır ; eğer avukat tutacak durumunuz yoksa dava dosyanıza Baro tarafından yetkilendirilen bir avukat atanır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Bu nedenle davayı kazansanız dahi, baştan avukatınızla anlaştığınız avukatlık ücretini ödemek zorundasınız. Ödediyseniz geri alamazsınız. Karşı tarafın mahkeme kararıyla ödeyeceği karşı vekalet ücretini de avukatınız alacaktır.
4441878 nosunu aradıklarında menüdeki bilgilere kolayca ulaşabilecekler. Meslektaşlarımız sisteme kayıtlı cep telefonu dışında sabit hatlardan sisteme ulaşmak için Baronet'e şifreyle girerek pin kodu bölümünden pin kodlarını öğrenebilirler.
Geçiğimiz yılın Eylül ayında yenilenen tarife Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle 2023 avukatlık ücret tarifesinde en düşük ücret 700 TL olurken en yüksek ücret ise 57 bin 600 TL oldu. Avukatların yürüttüğü davalara dair Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi eylül ayından itibaren yürürlüğe girdi.
Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
Eğer siz bu vekalet ücretini ödemezseniz hakkınızda icra takibi başlatılması mümkündür. Bu, sizin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararınızı bozmayacaktır ve cezaevine girmenizi gerektirmeyecektir. Çünkü bizim hukuk sistemimizde borcun ödenmemesi dolayısıyla kimse özgürlüğünden alıkonulamaz.
Bazı avukatlar, ilk görüşme için ücret talep edebilirken, diğerleri ilk görüşme için ücret talep etmeyebilir. Avukatlar, ilk görüşme için ücret talep etme konusunda farklı yaklaşımlar benimseyebilir ve bu ücret, daha sonraki hizmetler için fatura edilen ücretlere dahil edilebilir veya ayrı olarak talep edilebilir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, haklı oldukları yolunda kanaat uyandırmak kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.
Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesine göre, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
(2) Şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malûl veya sağır ve dilsiz ise ya da hakkında alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılıyorsa istemi aranmaksızın barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri