Barok sözcüğü, birbirinden ayrı iki şeyi tanımlar; sanat tarihinde, Rönesans ile klasikçilik arasında kalan bir dönemi ve bütün çağlarda verilmiş bazı eserlerin tarzını, başlangıcı ve bitişi için kesin bir tarih verilememekle birlikte 14. ve 18. yüzyıllar arasında oluşup şeklini almış bir dönemdir.
Barok sanatı dinamik, abartılı, süslemeli, canlı ve derin bir sanattır. Barok sanatında sık sık ışıklara ve gölgelere rastlamak mümkündür. Barok sanatında durağanlığa karşı olarak dinamizm, simetriye karşı asimetri ve geometriye karşı da eğrisel çizgiler tercih edilmiştir.
Barok tarz, 17. yüzyılda İtalya'da başlayan bir mimari, sanat ve giyim tarzıdır. Barok tarzı, aşırı süslemeler, kıvrımlı hatlar, yuvarlak şekiller, kabarık formlar ve zengin renkler ile karakterizedir. Bu tarz, asimetrik formları, hareketi ve dramatik etkisi ile bilinir.
Aşırı süslü sanat üslubu anlamına gelmektedir. İlk kez ülkemizde 1835 yıllarında görülmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde göre aşırı süslü sanat anlamına gelen barok sözcüğü sanatsal bir terim olarak en çok edebiyat ve resim sanatlarında görülmektedir.
16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan Barok sanat akımı, Klasisizm akımının yeniden yorumlanışı olarak değerlendirilmektedir. Klasisizmden en önemli farkı ise resmedilen portre ve figürlerin daha hareketli ve canlı bir görünüme sahip olmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
16. yüzyılın ortalarından 18. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa sanatına hakim olan ve katolik ülkelerde, mimarlık, heykelcilik, resim ve süsleme sanatları alanlarında, Rönesans dönemi klasisizmine bir tepki olarak ortaya çıkan bir üsluptur.
16. yüzyılda başlayıp 18. yüzyıla kadar devam eden ve bu süre zarfında Avrupa sanatına hakim olan barok akımı ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmış. “Barok” ifadesi ise Portekizce'deki “tam yuvarlak ve düzgün olmayan inci” anlamına gelen “barocco” sözcüğünden türetilmiş.
Barok mimari ilk başlarda Osmanlı kültürüne “Türk barok üslubu” olarak, Türk mimari kültürüyle sentezlenmiş şekilde girdi. Bu dönem içinde birçok cami ve saray, Türk barok üslubuna göre tasarlandı.
Barok müzik dönemi Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Lully, Arcangelo Corelli, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau ve Henry Purcell gibi bestecilerin eserlerini kapsamaktadir.
Barok, zamana farklı bir açıdan bakar ve bir geçişten bahseder. Dramatik ya da sakin, bir ışık oyunu içerir. İzleyiciyi esere dahil eder, izleyici ve sanat eseri arasındaki sınırı ortadan kaldırır. Barok eserlerde köşegenler kullanılır ve bu sayede enerji ve drama yaratılır.
Gotik'in adeta sonsuzluğa ve Tanrı'ya yükselir gibi inşa edilmek istenen dikey ve ufki sistemli bazilikal yapısı, Rönesans'ta merkezi sistemli yapıya ve cephede yatay hatlara dönüşüyordu. Barok'ta ise, Rönesans'ın sakin figürü hareketleniyor, organik ve esnek formlar ile sessizlik gürültüye dönüşüyordu.
Barok mimari, 16. ve 18. yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim ve edebiyat alanından sonra mimaride de kendine önemli ölçüde yer edinen akımdır. İtalyan kiliselerinde gücünü tanrı ve mitoloji taslaklarından alan ve işlemeli duvarlar, görkemli bahçelerle donatılmış mimari yapıdır.
Barok dönemi mimarisi ilk olarak Roma ve çevresinde kendini gösteriyor. İlk Barok mimari eser olarak kabul edilen yapı, Vignola'nın Gesu Kilisesidir. Çıkıntılı çift ayak uygulaması, eğrisel tarzdaki çizgiler ve yuvarlatılmış köşeler Barok mimari tarzındaki pek çok kiliseye esin kaynağı olmuştur.
Barok; dağınık, yüklü, şişkin biçimlerin aşırı ölçüde yığılmasıyla kendini gösterir. Mamafih, bütün şiirimde şekil bakımından bir çeşit barok hâlâ hükmünü sürdürüyordu.
Barok döneminde, Rönesans dönemi sanatçılarının benimsemiş olduğu şekil ve üslubu terk edildi. Daha canlı renklerin kullanıldığı resimlerde ayrıntılar ve hareketlilik ön plana çıkıyor. Resimlerin ana konusu ise, mitolojik tanrılardan ve dini sembollerden oluşuyor.
Barok devri kendinden önce dine kendinden sonra ise felsefeye dayalı, reformasyon ve aydınlanma arasında gelişmiş bir devirdir. Edebiyatta ağırlık nazım ve dramdadır. Barok devrinde nazımda(lirik) genel olarak konu ölüm düşüncesidir. Bu döneme göre ölüm kaçınılmazdır ve hayat fanilikten ibarettir.
Mimarlık tarihi açısından hayli görkemli olan bu dönem özellikle saray yapılarında kendini gösterdi. Günümüzde pek çok Avrupa kentinde etkisi devam bu akım sadece mimaride değil, müzik ve diğer sanat dallarında da etkili oldu. İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkeler barok sanatının kalesi halini aldı.
Claudio Monteverdi (1567-1643): Barok dönem müziğini başlatan yetenek olarak tarihe geçmiştir. Opera ve çalgı müziğini geliştirmiştir. Jean Bapsite Lully (1632-1713): Fransız bestecidir.İtalyan öğelerin Fransızlaşmasını sağlamıştır. Arcangelo Corelli (1653-1713): İtalyan besteci ve keman virtüözüdür.
Barok Nedir? 16. ve 18. Yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim, edebiyat, tiyatro, heykeltraş ve mimari alanlarda görülen bir akımdır. Rönesans'tan sonra İtalya'da Roma'da gelişmiş ve Avrupa'nın diğer kalanına yayılmıştır.
Barok stiline karşı tepki olarak klasik stilin yeniden ortaya çıkmasından sonra Rokoko deyimi modası geçmiş şey anlamına kullanılmıştır. 13. yüzyılda kalın malzeme inceltilmek suretiyle levhalar haline gelmiştir. İnceltilmiş olan demir malzeme Rokoko stilinde yapılmış süslü işlerde kullanılmıştır.
Rokoko mimarisinde süslemelerde C ve S şeklinde kavisler, floral kıvrımlar, deniz kabuğu, kuş ve bitki motifleri ön plana çıkmaktadır. Barok mimarisinde ise çoğunlukla insan ve tanrı figürlerine ve cennet tasvirlerine rastlanmaktadır.
Barok üslubu mimari ve heykel sanatını etkilemiştir. Bu üslupta heykel ile mimari yapı birbirine kaynaşmış olarak görülür ve figürlerin hareketleri teatraldir. Bu dönemde yapılan heykeller genellikle şehir meydanlarına, kiliselerin içine, saray bahçelerine, büyük çeşme ve havuzlara süsleme amacıyla yerleştirilmiştir.
Yoğun bir etki bırakan bu anlatım biçimi, kendi alanında fazla eser verildiğinden dolayı bir dönem adı olarak anılmaya başlanmıştır. 1699'da İtalya'da kilise etkisinde doğmuş ve tüm Avrupa'ya yayılmıştır.
Rokoko, 18. yüzyılın ikinci yarısında ve 19. yüzyılın ilk çeyreğinde etkili olmuş sanat akımıdır. Resimde biçimciliğin ön plana çıktığı bu akımda, ince ve keskin çizgiler kullanılmıştır.
Barok müziğin özellikleri:
İnsan sesinin olmadığı yeni müzik türleri yapılmaya başlanmıştır (Konçerto gibi) Operanın kurulmasını ve yaygınlaşmasını sağlamıştır. Duygu yoğunluğu, gürlük ve dinamiklik gibi temalar ön plana çıkmıştır. Enstrüman müziklerinin yükselmesi ile keman en önemli enstrümanlardan biri olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri