Barrett özofagusu, midenin iç tabakasının yemek borusunun alt ucuna doğru ilerlemesidir. Bu ilerleme midenin en iç katmanının dil şeklinde yukarıya uzanımlar göstermesi ya da yemek borusunun alt kısmını tamamen kaplaması şeklinde olmaktadır.
Barrett yemek borusu, yemek borusunu kaplayan dokunun değiştiği ve bağırsakları kaplayan dokuya benzediği bir durumdur. Bu duruma, kronik enflamasyona ve özofagusta hasara yol açabilen uzun süreli asit reflü neden olur. Barrett özofagusunun kendisi tehlikeli olmasa da özofagus kanseri gelişme riskini artırabilir.
Gastroözofageal reflü varlığı gibi birçok tanı yardımcısı ile net olarak tanısı koyulan barrett özofagusun tedavisi ise ilaç tedavisi ve endoskopik tedavisi ile sağlanabilmektedir. Özofajitin tedavisi dışında barrett özofagusun kendine özgü bir ilaç tedavisi yoktur.
Barrett özofagusu olan hastaların yemek borusu kanserine yakalanma riski yıllık olarak yaklaşık %1 civarındadır.
Reflü hastalığının kronikleşerek uzun bir sürece yayılması neticesinde, mide içeriğinin içerdiği asit, safra ve ince bağırsak içerikleri nedeniyle özefagustaki hücrelerde değişime neden olması, bu hastalığı ilk kez 1950 yılında tanımlayan Dr. Noman Barrett'in ismiyle, Barrett özefagusu olarak adlandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Yemek borusu kanserinde en etkin tedavi yöntemi ameliyattır. Diğer tedavi yöntemleri ise kemoterapi veya radyoterapidir. Yemek borusunun konumu ve pek çok hayati organ ve damar ile yaptığı yakın komşuluk nedeniyle özofagus ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer pek çok ameliyattan daha zordur.
Uzun süreli reflü (asit ve safra), alkol ve sigara kullanımı ile birleştiğinde Barrett özofagusa (BARRETT) neden olabilmektedir. Barrett özofagus yemek borusu kanseri için önemli bir risk nedenidir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Skolyoz, kifoz gibi omurgayı etkileyen eğrilikler, kalp hastalıkları, tüberküloz, safra kesesi, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları gibi durumlarda sırt ağrısı belirtisi görülebilir.
Özofagus, krikoid kıkırdak alt kenarından başlayıp, servikal ve torakal vertebralar önünden seyrederek midenin kardiya bölgesinde sona eren, erişkinlerde 23-25 cm uzunluğundaki bir kanaldır (1).
Açık cerrahiye göre oldukça kısa süren kapalı yemek borusu kanseri ameliyatları yaklaşık 2,5 -3 saat sürmektedir.
Özofagus kanserli hastaların çoğunda beslenme bozuklu- ğu tedavi başlangıcında mevcuttur. Bu durum tedaviye baş- lanmadan önce değerlendirilmeli; destek tedaviler önerilmeli, ilerlemiş vakalara parenteral, nazogastrik tüp, gastrostomi ya da jejunostomi tüpü ile enteral yolla beslenme sağlanmalıdır.
Akalazya hastalığında yemek borusundaki kasları kontrol eden sinirlerde nedeni bilinmeyen bir zedelenme meydana gelir. Sinir kontrolü olmayan kaslarda zamanla hipertrofi adı verilen bir kalınlaşma görülür. Yemek borusu duvarında ve alt uçtaki kapakta bulunan kasların kalınlığının normalin 2-3 katına ulaşabilir.
Özefagus mukozası, olası zarar verici maddelerden korunmak amacı ile skuamözepitelile döşelidir. Özefagus mukozası ile mide mukozasının karşılaştığı yere Z çizgisi denir ve barrettözefagusu da içeren çeşitli durumlarda Z çizgisinde yükselme görülür1,2.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü akciğer hastalıklarına yol açabilir
Mide asidi ve gıdaların ağza geri gelmesi, göğüste ağrı, gıdaları yutmada zorluk; ses kısılması, seste kabalaşma ve boğaz ağrısı ile birlikte boğazda dolgunluk sıkışıklık hissi reflünün başlıca belirtileridir. Reflü, kronik öksürük ve akciğer hastalıklarına da yol açmaktadır.
Belirtileri ağrı, yutma zorluğu, takılma hissi olarak tanımlanabilir. Derin yayılım sonrası çene hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkar. Dil hareketleri kısıtlanması ile konuşma ve yutma bozuklukları, ağrılı yutma belirginleşir. Bu bölge kanserlerinin %90 kadarı yassı epitel (skuamöz hücre) kanserleridir.
Regurjitasyon (> % 70) , odinofaji (yutma sonrası retrosternal ağrı) hastaların % 30 ' da mevcuttur ve aspirasyona bağlı gelişen bronşit ve pnömoni (% 10) ' dir. Ortalama 15-25 yıl sonra gelişen genellikle skuamöz tipte özefagus kanseri geliştiği için akalazya premalign bir lezyon olarak kabul edilir.
Yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağının (özefagus, mide ve duodenum-ince barsağın üst bölümünün) endoskopik olarak, ağızdan kamera ile girilerek, renkli olarak incelenmesi işlemidir.
Genellikle Yemek borusu kanseri olanlar için yapılan bir ameliyattır. Erken teşhis edildiği zaman cerrahi ile tedavisi mümkündür. Bu da yemek borusundaki tümörün başladığı iç zarda başlayıp ilerlemediği dönemler için mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri