Orta-az pişmiş etin iç sıcaklığı 57-63 °C arasında olmalı.
Az pişmiş (50°C)
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 1,5'ar dk pişirin. Dışı hafif kahverengi, içi kıpkırmızı olan az pişmiş derecesinde etiniz yemeye hazırdır.
Gerek bütün gerekse öğütülmüş halde kümes hayvanlarını pişirmek için güvenli iç sıcaklık 165 ° F (75 ° C) olmalıdır. Biftek: Köfte, sosis ve hamburger dahil olmak üzere kıyma, 160 ° F (70 ° C) pişirme sıcaklığına ulaşmalıdır. Biftek ve dana eti en az 145 °F (65°C) sıcaklığa kadar pişirilmelidir.
Rare – Az Pişmiş: 40 Derece 1 Dakika
Yüksek ısı altında eti çok kısa sürede pişirme yöntemidir. Uygun görülen süre etin her iki yüzeyinin de yüksek ısıda 1 dakika kalmasıdır. İki defa mühürlenen et, eti biraz kanlı yemek isteyenler için ideal bir tat verir.
Tercih ettiğiniz pişme derecesine göre pişirme süreleri şöyle olmalıdır: Az-orta pişmiş et yemek için her iki tarafını 2'şer dakika pişirin. Orta pişmiş seviyede et yemek için her iki tarafını 3'er dakika pişirin. İyi pişmiş et yemek için her iki tarafını 4'er dakika pişirin.
İlgili 33 soru bulundu
Kuru ısıda pişen ette, ısı yükseldikçe su kaybı artar ve kurur. Kuruluğu önlemek ve pişirmeyi tam olarak sağlamak için etler ortaya yakın ısıda etin iç kısmındaki ısı en az 75 °C ye ulaşana kadar iyice pişirilmelidir.
Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir. Et iyice sıkılaşıncaya kadar pişirirseniz de çok pişmiş etiniz hazır demektir.
Bir porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır. Etler piştiğinde yaklaşık % 30 civarında ağırlık kaybederler. Satın alırken de bu miktarlara uygun şekilde satın alma yapmanız evdeki porsiyonları kontrol etmenizi kolaylaştırır.
Baş parmağınız ile işaret parmağınızın ucunu birleştirin. Baş parmak altında ete dokunun. Aldığınız his ile ete dokunduğunuz his aynı ise o zaman et çiğe yakın az pişmiş demektir. Et nasıl yumuşak pişirilir?
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır. Çiğ ette 'E.coli', 'Salmonella', 'Staphylococcus Aureus' dediğimiz bakteriler var. Bunların hepsi hastalık yapıcı bakterilerdir. Bu bakterilerin tamamen yok edilmesi için etler doğru bir ısıl işleme tabi tutulmalıdır.
Gelin onların dediklerine kulak verelim. Et az pişirildiğinde içinde gördüğümüz kırmızı renk, çıkan hafif sıvı kan değil aslında. Biraz biyolojik terimlere girecek olursak o gördüğünüz myoglobin denilen ve hayvanların kas hücrelerinin arasında bulunan bir çeşit protein kompleksi.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
Dr. Osman Sağdıç, buzdolaplarının yazın, dolabın doluluğuna göre artı 4 ile 10 dereceye değişen sıcaklıklarda çalıştığını aktararak, şunları kaydetti: "Bu şartlarda etin uzun süre depolanması mümkün değildir ve bozulacaktır.
Orta-az pişmiş etin iç sıcaklığı 57-63 °C arasında olmalı.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Pişmiş dana kıymanın 100 gramında 199 kalori bulunmaktadır. 1 köfte kadar (30 gr) pişmiş dana kıyma 60 kaloridir. Pişmiş dana kıymanın 100 gramı 0.68 gram karbonhidrat, 27.61 gram protein, 12.22 gram yağ içermektedir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır. Etinizi yıkayıp pişirmeyi tercih edenlerdenseniz yanılıyorsunuz.
Yani çocuklarınıza yedirdiğiniz köftenin, etin içi pembe değilse; o etin protein değeri sıfırdır. Peki Az Pişmiş Etin İçinden Akan Kan Mıdır? Et pişerken ortaya çıkan pembe renkli madde kan değil, hemoglobindir. Bu madde de aslında bir çeşit proteindir.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Üzerine sıvı yağ dökülür ve tuz, karabiber serpilir. Folyo ile kapatılır. 30-50 dakika kapalı olarak, 200 derece fırında pişer. Son 10 dakikada üzeri açılır. (Pişme süresi etin büyüklüğüne ve kesimine bağlı, kalın kesilmiş etlerin pişme süresi daha uzundur).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri