Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde bir gün beklettiğiniz barış çiçeğiniz tekrar eski haline dönecektir.
Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar. Bu yüzden yaprak sararması görülen bitkilere daha fazla su vermek bitkinizin ölmesine neden olacaktır.
Çiçeğin yaprakları fazlaysa sararan yapraklar kesilebilir fakat yapraklar az ise sararan yaprakların daha çok kararması beklenmelidir. Bu sayede çiçek canlılığını korur.
Eğer bulunduğu ortam çok sıcak ise sık aralıklarla sulanması gerekir çünkü toprağının sürekli nemli kalması, barış çiçeğinin gelişimini olumlu etkiler. Toprağının sürekli kuru kalması, çiçeğinizin solmasına ve canlılığını yitirmesine neden olur.
Bitki iyi bakmanıza rağmen çiçek açmıyorsa dinlendirme metodu uygulanabilir. Sulamayı ve güneşi azaltarak gerçekleştirilen dinlendirme aşaması bitkinin çiçeklenmesi açısından yararlı olacaktır. Barış çiçeği; sonbahar çiçekleri solduktan bir ay, ilkbahar çiçekleri solduktan bir ya da iki ay sonra dinlendirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Barış çiçeği yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz. Çok nadiren de olsa yılda 3 kez çiçek açmasının sebebi hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olabilir.
Güneş - Işık. Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Optimum yetişme alanı yarı gölgelik alanlar olabilir. Genelde ışığa doğru eğilme gösterdiği için, haftada bir kez de olsa bitkinin ışık almayan tarafı loş güneşli bir alana doğru çevrilmelidir.
Lif ve torf bakımından zengin olan topraklar bitkinin verimli bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. 18 ila 28° aralığındaki sıcaklıklar, barış çiçeği için idealdir. Nemli toprakları seven barış çiçeğinin toprağını hiçbir zaman susuz bırakmamalısınız. Fıs fıs yardımıyla yapraklara su püskürtmesi de mümkündür.
Yukarıda da söylediğimiz gibi barış çiçeğinin toprağı sürekli nemli tutulmalı, kurumasına izin verilmemeli. Bu nedenle yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama yapılabilir.
Sararan yapraklar sadece hastalık durumunda kesilip atılmalıdır. Diğer durumlarda yaprağın kendiliğinden düşesi beklenmelidir. - Mevsimsel nedenlerden dolayı bir sararma görülüyorsa, bir müddet sulamayı azaltabilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar? Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir. Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Massengena yapraklarında kahverengi lekeler oldu.
Eğer yaprakların sadece uçlarında kahverengi kurumalar ve sararmalar var ise yalnızca yaprak uölarını makas ile kesebilirsiniz.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
Bu mevsimde bitki çok daha fazla suya ihtiyaç duyar. Kış mevsiminde ise sulama işlemini haftada yalnızca 1 kez gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. İç mekân bitkileri çok fazla hareket ettirilmemelidir. Doğru koşullar altında yetiştirilen bir barış çiçeği oldukça kısa sürede büyür.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Saksı Değişimi: 2-3 yılda bir saksı değiştirme işlemi yapılabilir. Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler sapları ile birlikte kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca çiçekler beyazdan yeşile döndüğü zaman (sadece makas ile) tepesinden kesilebilir veya sap kendi kendine kurumaya bırakılabilir.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz.
Fazla su bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, barış çiçeği yaprakları periyodik olarak nemli bir bezle temizlenmeli ve toprağı havalandırılmalıdır. Barış çiçeği, ayrıca düzenli gübreleme ile beslenmelidir. Bitkinin büyümesi için iki haftada bir azotlu gübre uygulanması önerilir.
Barış çiçeği ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açmaktadır. Bu dönemde eğer çiçek açmıyorsa güneş ışığını yeteri kadar almamış demektir. Barış çiçeğinin çiçek açmasını istediğiniz zaman sulama dönemine ara vererek yeteri kadar ışık alması gerekmektedir.
3. Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)
Yatak odasına konulabilecek bitkiler kategorisinde başlarda yer alırlar çünkü havayı temizleyen bitkilerdendir. Havayı formaldehit, benzen, aseton, alkoller ve trikloroetilenden temizledikleri bilinmektedir.
Az bakım ihtiyaçları ve bahar aylarında açan farklı çiçeği ile salonlarımızda severek tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan Barış Zambağı olarak da bilinen Spathiphyllum, içerdiği çözünemeyen kalsiyum oksalatlar sebebiyle kediler için zehirli bitkilerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri