Kişinin aylık gelir durumunu gösteren gelir belgesi, maaş bordrosu veya aile gelir belgesi olarak da adlandırılır. Bu belge kişiye özel belge olup bireyin kişisel bilgilerini içermektedir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Güncel vergi levhası ve Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ve ekleri, ticaret sicil gazetesi, Rantiyeler: Kira geliri elde edilen gayrimenkule (yalnızca konut ve iş yeri) ait tapu belgesi, kira kontratı, banka onaylı hesap ekstresi, Mevduat gelirine ait banka onaylı hesap ekstresi.
Gelir belgesi çoğunlukla bireye özel bir belgedir. Belgenin içeriğinde, sahip olan kişiye ait detaylı bilgiler bulunur. Eğer herhangi bir sebepten ötürü geliri kesiliyorsa, bu kesinti ile ilgili detaylar da yine belge içinde yer alabilir. Gelir belgesi özellikle de finansal durumları ilgilendiren işlemlerde istenir.
SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan alabiliyorlar. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacakların maaş bordroları “gelir belgesi” niteliğindedir. Dolayısıyla da bu kişilerin tek yapması gereken şey maaş bordrosunu e-devlet üzerinden çıkartmaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Hem özel, hem kamu çalışanları, e-Devlet sistemi üzrinden maaş bordrolarını alabilmektedirler. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümüne tıklanarak Hazine ve Maliye Bakanlığı seçilir. Açılan ekranda, bordro işlemleri görülebilmektedir. Buradan, size uygun işlemi seçerek devam edebilirsiniz.
Gelir belgesi, maaş bordrosu olarak kabul edilmektedir. Kişi bu belge ile devlete aylık kazancını bildirmiş olur. Gelir belgesi bir kurum için alınmıyorsa şahsa özel olarak hazırlanan bir belgedir.
Kişinin aylık gelir durumunu gösteren gelir belgesi, maaş bordrosu veya aile gelir belgesi olarak da adlandırılır. Bu belge kişiye özel belge olup bireyin kişisel bilgilerini içermektedir. Kişi, resmi bir gelire sahipse istediği zaman bu belgeyi almayı talep edebilir.
GELİR TESTİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Test sonucu sorgulaması ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da e-Devlet aracılığıyla yapılır. İlk seçenek olarak başvuru yapılan kuruma giderek sonuç öğrenilebilir. İkinci seçenek olarak ise e-Devlet üzerinden sorgulanabilir.
Kefilsiz ve evraksız belirli tutarlarda ve vadelerde kredi çekmek mümkün olurken, bazı koşulların da karşılanması gerekiyor. Aynı zamanda kefilsiz kredi çekebilmek için gelir belgesi beyanında bulunulması ya da ipotek gösterilecek bir mala sahip olunması, başvurunun daha garantili sonuçlanmasına yardımcı oluyor.
Maaş bordrosu temel itibariyle şahsın gelir tablosudur; onun kazancını gösterir. Bu nedenle birçok başvuru için istenen evraklar arasında yer alır. Bu başvuruların başında banka işlemleri gelir.
Maaş bordrosu, sigorta priminiz ile bordroda yazan tutarın birbirini tutup tutmadığını anlamak için kullanılır. Banka'nın kredi verirken dikkat etmesi gereken en önemli unsur, verdiği borcu geri alabilmesidir. Bu anlamda beyan ettiğiniz bordro'nun gerçek olup olmadığı kontrol edilecektir.
Maaş bordrosu işveren tarafından personele yapılan ödemenin tamamıyla yasal şekilde gerçekleştiğinin resmî bir kanıtıdır. Bu belge ödemelerin yasal bir biçimde vergilendirilebilmesi için gereklidir. Söz konusu doküman personelin çalıştığı süre boyunca hak ettiği tüm kazançları bildirir.
Genel ve kısa tabiriyle bordro, "işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır." Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü beyan ettiğini kanıtlayan belge niteliğindedir.
Maaş bordronuzda aldığınız brüt ve net maaşın yanı sıra sigorta prim ödemeleri ve kesintileri de görebilirsiniz. Özel kurumlar ve bazı kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak çalışan 4C sigortalılar e-devlet uygulaması üzerinden maaş bordrosu görüntüleyemez.
- E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından Maliye Bakanlığı'nı seçmeniz gerekir. - Açılan sayfada e-bordo yazarak aile gelir belgesine ulaşabilirsiniz. Bu belgede gelir bilgileriniz yer almaktadır. Aile gelir belgesini isteyen herkes rahatlıkla alabilir.
Bu belge öğrencinin hayatta olan ebeveynleri tarafından alınır. Taşınmazlara ilişkin tapu sicil sorgulamaları, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri ve Emniyet Müdürlüklerinden yapabilirsin.
Bunun için ilk önce sisteme giriş yapın. Ardından "Kurumlar" sekmesinden Sosyal "Güvenlik Kurumu'na" gidin. Açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklayın. Daha sonra "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" seçeneğine basınca çalışma belgenizi alabilirsiniz.
Gelir vergisi beyannamesi, Türkiye'de mükellef olan bireylerin vergiye tabi gelirlerini bildirdikleri ve ilgili vergileri ödedikleri bir beyanname türüdür. Bu beyanname, Türkiye'deki Gelir Vergisi Kanunu'na göre düzenlenir ve her yıl belirli bir dönem için hazırlanır.
- Taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz ederek kredi alabilirler. - Herhangi bir ek geliri olan ve bu gelir hesap işlemlerinde görünen kişilerden gelir belgesi istenmeyebilir. - Ayrıca ipotek göstererek gelir belgesi olmadan da kredi çekilebilir.
Gelir belgesiz onaylanan krediler için belge teminine gerek bulunmamaktadır. Emekli, kamu ve özel sektör çalışanı müşterilerimiz, e-Devlet'e giriş yaparak Emekli Aylık Bilgisi, Kamu E-bordro veya SGK Hizmet Dökümü gelir belgelerini temin edebilirler.
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
E- Bordro Uygulaması üzerinden maaş bordromu almak istediğimde maaş bilgilerimin sistemde kayıtlı olmadığı bildirilmektedir. Bu durumda nereye müracaat etmem gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri