Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Karşılıklı hoşgörü, anlayış ve karşılıklı uyum ile oluşturulan ortam anlamları bulunmaktadır. Barış kelimesinin eş anlamlısı olarak TDK' da kullanıldığı gibi “hazar” ve “sulh” kelimeleri kullanılmaktadır.
Barış kelimesinin zıt anlamlısını savaş kelimesi oluşturur. Barış kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de bulunmaktadır. Barış kelimesinin eş anlamını ise sulh kelimesi oluşturmaktadır. Zıt anlamlı kelime bir kelimenin karşıtı, tam tersi anlamına gelen, o kelimenin ifade edilmemesidir.
Barış kelimesi için Türkçede kullanılabilecek eş anlamlı kelime sulh sözcüğüdür. Eski bir kelime olması ile beraber günümüzde çok fazla kullanılmaz. Ancak barış kelimesi ile aynı anlama gelerek, savaş halinde olma durumu şeklinde kullanılır.
Sulh kelimesinin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak 'barış' sözcüğü üzerinden değerlendirilmektedir. Özellikle sulh sözcüğüne göre barış kelimesi çok daha fazla tercih ediliyor. Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Barış eş anlamlısı SULH kelimesidir.
İmkan kelimesinin bir adet olan eş anlamlısı "Olanak kelimesidir. Olanak kelimesi aynı zamanda imkan da demektir. Bu kapsamda bu kelimeyi imkan eş anlamlısı olarak da kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Sulh kelimesinin eş anlamlısı barış kelimesidir. Bu iki kelimede birbirlerinin yerine kullanılabilir. Sulh kelimesi günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerden biridir. Sulh demek barış demektir.
Barış kelimesi için zıt anlamlı olarak 'savaş' sözcüğünü kullanmak mümkün.
Tümce kelimesinin ise eş anlamlı veya yakın anlamlı kelimesi cümledir.
Anlamın Eş Anlamlısı
TDK' ya göre, anlam kelimesinin eş anlamlıları şu şekilde sıralanmıştır; mana, meal, mazmun. Bu kelimelerin hepsi birbiri yerine kullanılmaktadır.
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Beygir kelimesinin en bilinen eş anlamlısı attır. Bunun dışında rengi koyu ve doru anlamına gelen kümeyt, Farsçadan dilimize geçen bir kelime olan semend ve yürüyüşü ve görünümü gösterişli anlamına gelen rahş kelimeleri de beygir yerine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir.
GENİŞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Geniş kelimesinin üç eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar "enli","ferah" ve "kalabalık" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde geniş kelimesi yerine kullanılabilmektedirler.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Eş Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Eş kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime zıt kelimesidir. Anlam bakımından aynı olmayan anlamına gelen zıt kelimesi, eş kelimesine nazara tek bir anlama sahiptir ve cümle içindeki kullanımına göre de anlamı değişmemektedir.
Savaş zıt anlamlısı; barış kelimesidir.
Yaren, zamazingo, tutkun, geçimli, gönüldaş, arkadaş gibi dost kelimesinin eş anlamı olan kelimeler cümle içindeki kullanımlarına göre dost yerine geçebilen kelimelerdir.
Barış kelimesinin eş seslisi yoktur.
Barış kelimesinin zıt anlamlısı “savaş” kelimesidir.
Farsça kökenli bir sözcük olan serbest kelimesi, baş anlamına gelen ser sözcüğünden türetilmiştir. Hareketlerinde tamamen özgür olan kişilere serbest denir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
İmtihan sözcüğünün eş anlamlı kelimesi sınav sözcüğüdür. Bu iki kelime birbiri yerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri