Üçüncü aydan sonra etrafındakilerin farkına varır ve anneyi de kendisinden farklı biri olarak algılar. Dördüncü aydan itibaren anneye bağlanmaya başlar. Bağlandığını belirten en temel gösterge annesinin gitmesi durumunda ağlamaya başlamasıdır. Ve anneden ilk ayrışma süreci başlar.
Çocuklar bebeklik döneminden itibaren kısa sürelerle anneden ayrı kalabilirler. 3-4 yaşlarında ise gün boyu anneden ayrı kalabilir, hatta zorunlu durumlarda birkaç haftalığına bile anneden ayrı kalmaya dayanabilirler.
4 aylık bebeğinizin görme ve işitme yetileri artık gelişmiştir. Etrafındaki sesleri duyabilir, görüntülere karşı tepki verebilir. Fazla yüksek ses gibi uyaranlardan korkarak ağlayabilir. Bu dönemde bebeğiniz aynı zamanda anne babasını ya da evdeki diğer kişileri tanımaya başlayacağından onlara tepki verebilir.
9 – 12 Ay: 9. ayda bebek kendi adını bilir. “Hayır” kelimesini anlar. Yüzünü ve başını anne babasına bastırarak sevgi gösterisinde bulunur.
Sosyal çevrenin az olduğu, annenin bebeğin bakımını tek başına üstlendiği, aşırı kaygılı anne fenotipinde, ruhsal soruna sahip anne ve çocuk, aile içi sorun mevcudiyetinde, ailede ve çocukta fiziksel hastalık ve genetik yatkınlık durumunda ayrılma kaygısı daha yoğun olarak ortaya çıkmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Doğal bağlılık dönemleri: Çocuğun gelişim süreçlerinde, özellikle 1 yaş civarında, anneye olan bağlılık daha yoğun bir şekilde hissedilir. Bu dönemdeki aşırı bağlılık, çocuğun dünyayı keşfetme isteği ile annesinden ayrılma korkusu arasında gidip geldiği bir sürecin sonucudur.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir.
Kendi çıkardığı sesleri dinlediği gibi başkalarının çıkardığı sesleri de dinlemeye başlar. Tek heceleri söyleyebilir. Memnuniyetini ve şikayetini anlaşılır bir şekilde ifade eder. Azarlandığını ya da sevildiğini anlar ve ona göre tepki verir.
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır. Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve/veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şekilde hareket ettirir. Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
İnfantil kolik (IK), huzursuz bebek sendromunun en yaygın görülen nedenidir. İK; genellikle ataklar halinde ortaya çıkan, nedeni tam olarak belli olmayan, daha çok öğle ve akşam saatlerinde görülen, doğumdan sonra 4. aya kadar devam eden ağlama krizleridir.
Bebek annesinin kokusunu nasıl tanır? Gebelik sıvısının, anne karnındayken bebeğin ağız ve burnunda dolaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan şöyle konuştu: “Bebekler kokuları ayrıştıramayabilir ama kendilerine yakın, sevdikleri kokuyu hissettiklerinde hareketlenirler.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Bebekler, güvenlikleri için yüksek bir yerde, evcil bir hayvanla, bir yabancıyla, 5 yaşın altında başka bir çocukla, 14 yaş altı bakıcıyla , açık havada ve arabada asla yalnız bırakılmamalıdır.
Ay basması, yörede “aya düşme, ay basması, ay tutması, ay çarpması” terimleriyle ifade edilir. İnanışa göre çocuklar, yeni doğan hilal şeklindeki ay ile aylık döngüsünü tamamlamak üzere olan 27 günlük ayı görürlerse korkar ve bu yüzden hastalanırlar. Ay basması, “sere mehe bine mehe” diye de adlandırılır.
Bir yaşına yaklaşırken bebek etrafındaki insanların duygularını anlamaya başlar. Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir.
Öpücükler dağıtmak
Bebeğinizin ilklerinden bir diğeri de öpücük dağıtmak. Bebeğiniz 1. yaş gününe doğru öpücük vermeyi öğrenebilir. Bu da önemli bir gelişimin işaretidir.
Bebek emerken anne de eli ile onun başına arkadan destek verir. Bebek ağzında meme yüzü annesine dönük eliyle memeye temas eder. Bebek bedeninin anneye yakın halde durması sağlanır. Bedeni ile de temas halinde olması bebeğe güven verir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Hamile kadının yaşadığı tüm duygular rahim içindeki bebek tarafından hissedilir. Annenin stresi, kızgınlığı, mutluluğu yada sakinliği hormonlar aracılığıyla bebeğe geçer. Yoğun stres sırasında annede kortizol ve adrenalin salgıları artar ve plasenta aracılığıyla bebeğin sinir sistemine iletilir.
Yaklaşık 3 ay civarında bebeğinizin gözleri etraftaki hareket ve objeleri takip ediyor olması gerektiğine dikkati çeken Karaman, 'Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir.
Çalışan anneler ve çocukları üzerinde yapılan araştırma bulguları genellikle, annenin çalışmasının çocuğu olumsuz şekilde etkilemediği yönündedir. Araştırmalar her gün işe giden annelerin çocuklarının gelişiminin yavaş olmadığını ve zarar görmediklerini gösterir.
Üçüncü ayda bebeklerimiz belirli bir düzene geçerler. Sık emzirme bu ayda sizi hem duygusal hem de fiziksel açıdan yormuş olacaktır. Bu ay bebek bakımı daha da kolaylaşacak bebeğimizin günlük ihtiyaçları daha da programlı hale gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri