Bartholin bezi; vajinal açıklığın her iki yanında yer alan ve salgı kanalları vajinanın alt 1/3'lük kısmına açılan, cinsel birleşme esnasında vulva ve vajinanın kayganlığını sağlayan salgıların üretildiği bezdir.
Vajinanın iki yanında birer adet olmak üzere bartholin salgı bezi yer alır. Bartholin bezi, cinsel gelişimin olduğu ergenlik dönemi ile birlikte aktifleşerek salgı oluşturmaya başlar. Bartholin bezlerinden salgılanan sıvı vajinaya ıslaklık ve kayganlık kazandırır. Böylece cinsel ilişkiyi ve penetrasyonu kolaylaştırır.
Özellikle genç kadınlarda ilerde gelişebilecek disparoni şikayetlerinin önüne geçebilmek için Bartholin bezleri korunarak cerrahi planlanmalıdır. Lokal anestezi eşliğinde abse drenajı sonrası, bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur.
Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklığı sağlar ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Bazı durumlarda bartholin bezlerinin kanalları tıkanır ve içindeki sıvıyı boşaltamaz hale gelir. Bezlerin içi sıvıyla dolar ve kiste sebep olur. Bu kist enfekte olup ve apse oluşturabilir.
Sıklıkla cinsel birliktelik yaşamak bartholin bezlerindeki sıvının artışı ile kanallarda tıkanmaya neden olabilir. Ancak tam olarak sıklıkla cinsel birliktelik yaşamak neden olur diyemeyiz. Klamidya, gonore, koli basili gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar; apsenin asıl nedenidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bartholin kisti evde yapılan ılık su banyoları sonucu veya kendiliğinden patlayarak kistin boşalmasıyla geçebilir. Bunun dışında ağrı kesici ilaçlarla geçici rahatlamalar sağlanabilir. Ancak kistin büyüdüğü ve enfekte olduğu durumlarda kendiliğinden geçmesi mümkün olmaz.
Bu kist genellikle iyi seyirli olup enfekte olmadığı müddetçe ciddi klinik şikayetlere yol açmaz. Bununla birlikte, içi sıvı dolu olan bezin iltihaplanması ve sonucunda yaygın vulva-vajina enfeksiyonlarının gelişme riski bulunduğundan, erken dönemde kistin boşaltılması önemlidir.
Bartholin absesi meydana geldiğinde hasta ağrı ve acı nedeniyle ilişkiye giremeyecek hale gelir.
Bartholin bezi absesi olmuş ise, beraberinde ağrı, sızı, zonklama , ateş ve rahatsızlık vardır. Bu durumda tedavi gerekir. Tedavi olunmaz ise bir müddet sonra Bartholin absesi kendiliğinden patlayarak, içerisinde ki abse içeriği boşalır. Ancak bu hem riskli olup hem de tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir.
Bartolin Bezinde Kanser Oluşur Mu? Bartolin kisti ve apsesi genellikle doğurganlık (üreme) çağı hastalığıdır ve çoğunda kanser yoktur.
Bazı kişiler, “Bartholin kisti evde nasıl patlatılır?” şeklinde araştırmalar yapmaktadır. Bu şekilde bir tedavi yöntemi yoktur. Kesinlikle böyle bir şey yapılmaması gerekir. Bu durum farklı sorunlara da neden olabilir.
Hasta rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir. Diğer bir seçenek Bartholin apsesi üzerine küçük bir delik açarak apseyi boşaltıp, bezin içine 0.5cm'lik gümüş nitrat konularak 24 -48 saat beklenilmelidir.
Semptomların ve rahatsızlığın yokluğunda, Bartholin bezi kisti tedavi gerektirmez ve kendi kendine geçer. Bazı durumlarda hasta hiçbir ağrı duymaz ve hiçbir rahatsızlık yaşamaz.
Bartholin bezinin kanalı mikroplarla tıkandığı zaman, salgısı enfekte olarak, içeride apseye dönüşür. Her türden mikropla olabilse de genellikle Staf, aureus, E. coli, gonore ve klamidya bakterisi ile enfeksiyon oluşur. Her apsede olduğu gibi, ağrı yapmaktadır. Zonklama şeklinde sızı hissedilir.
Bartolin bezinin içi sıvı ile dolarak ele gelir bir hal alması durumuna 'Bartolin Kisti' denir. Bartolin bezleri, vajen girişinin hemen dışında, saat 4 ve 8 hizasında yerleşmiş iki taraflı yapılardır. Bartolin bezleri, normalde bir bezelye tanesi kadardır (0.5 cm. çapında) ve ele gelmezler.
Normalde gözle görünmeyen bartholin bezleri, kist veya apse oluşumu halinde gözle görülebilir ve hissedilebilir hale gelebilir.
Bartholin kisti tedavisi, kistin boyutuna, belirtilerine ve enfeksiyon durumuna bağlı olarak değişebilir. Ev Bakımı: Küçük ve ağrısız kistler genellikle evde tedavi edilebilir. Sıcak su ile dolu bir banyo veya kompres, kistin rahatlamasına ve sıvının dışarı çıkmasına yardımcı olabilir.
Bartholin kistinin tek etkin tedavisi cerrahidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, antibiyotik kullanılır. Belirtiler; Bartolin Kisti enfekte olmamış ve küçükse, bunu farketmeyebilirsiniz.
Bu ameliyat yaklaşık 10 dakika sürer. Hasta hemen rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir.
Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Enjektörün iğnesi ile bartolin kistinin içine girilir ve kistin içindeki sıvı cekilir. Yada lokal anestezi yapıldıktan sonra ince neşter bartolin kistinin içine kadar dik olarak ilerletilip geri çekilir kistin içindeki sıvı dışarı boşaltılır dikiş atılmaz kesi yapılan yer kendiliğinden iyileşir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Bartholin Kisti Tedavi Yöntemleri
İçindeki metaryal boşaltılır ve kendi haline bırakılır.Bu yöntem çok kolay ve ağrısızdır. Ama tekrarlama olasılığı yüksektir. Diğer bir yöntem ise kist boşaltıldıktan sonra içine gümüş nitrat yerleştirmektir.3 – 5 gün içinde kistin kapsülü kendiliğinden dışarıya atılacaktır.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Kiste müdahele edilmeden kendi halinde bırakılırsa büyümeye devam edebilir. Diş kistlerine cerrahi olarak müdahele edilmesi gerekir. Antibiyotik kullanımı sadece var olan belirtileri baskılar. Kistin yok olmasına bölgenin iyileşmesini sağlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri