Dalgıç pompa aşırı akımının nedenleri;Pompanın emiş ağzına atamayacağı çapta katı malzeme gelmiştir. Dalgıç motor sargıları yanmıştır,ani voltaj dalgalanmaları vardır veya dalgıç pompa enerji hattında 3 faz yerine 2 faz geliyordur.
Dalgıç motorlarda voltajın artması ve azalması akımın artmasına neden olur. Motorlarda çalışma voltajı toleransı ±%10'dur ve voltaj bu değerler arasındayken motor akımında çok hafif dalgalanmalar olur. Tecrübeler göstermiştir ki düşük voltaj, yüksek voltajdan daha sık karşılaşılan bir sorundur.
Motor terminallerindeki gerilim dengesizliği, gerilim dengesizliğinden 6 ila 10 kat daha fazla bir büyüklüğe sahip olabilen yüksek akım dengesizliğine neden olur. Dengesiz akımlar; tork dalgalanmasına, artan titreşime ve mekanik strese, artan kayıplara ve motorun aşırı ısınmasına neden olur.
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Dalgıç Pompa Sigorta Attırıyor ise dalgıç pompanın motor bölümünde arıza vardır.Motor yanık veya enerji hattı su ile temas ediyordur.Dalgıç pompanın çalıştığı yerden çıkarılıp meger cihazı ile ölçümü yapılmalıdır.Dalgıç pompa ve motorun bakımlarının yetkili personel tarafından yapılıp tekrar montajı sağlanmalıdır. ...
İlgili 34 soru bulundu
Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Asenkron motor; rotor sıkışması, iki fazda kalma, motor miline bağlanan aşırı yük gibi birçok nedenden dolayı şebekeden aşırı akım çekilmesine neden olur. Çekilen aşırı akım stator sargılarını ısı artışı meydana getirir. Bu akım zamanında kesilmezse de motor sargılarının tahrip olmasına neden olur.
Doğru akım motorlarında yol verme işlemi rotor hızının sıfırdan, sürekli çalışma hızına ulaşması için yapılan işlemdir.
Asenkron motorlar kalkışlar sırasında nominal akımlarının 3-6 katı akım çekerler. Kalkış sırasında çekilen bu akım kısa sürelidir. Küçük güçlü motorlarda çekilen bu fazla akım şebeke üzerinde olumsuz etki yapmaz. Büyük güçlü motorlarda ise çekilen bu fazla akım şebekede gerilim düşümlerine sebep olur.
Bir elektrik güç sisteminde aşırı akım, iletkenlik süresi boyunca beklenenden daha büyük bir elektrik akımı bulunduğunda aşırı ısı üretilmesi ve bununla birlikte yangın veya ekipman hasarına yol açılmasına sebep olan durumdur. Aşırı akıma sebep olan genel nedenler aşırı yük, yanlış tasarım veya topraklama hatasıdır.
2 hp dalgıç pompaların kaç amper harcadığı konusunda da bireyler detaylı bazı araştırmalar yapıyor. 2 hp olan dalgıç pompalar yaklaşık olarak 10 ile 12 metre seviyelerinde bir amper harcaması yapabiliyor.
Neden Dalgıç Pompa Neden Su Çekmiyor, Niçin Su Basmıyor ? Dalgıç pompa su çekmiyor ise; susuz kalıp hava yapabilir, emiş filtresi tıkalı olabilir, pompaya enerji gelmiyor veya pompa borusu delik tıkalı olabilir tüm bu kontrollerin yapılması için deneyimli dalgıç pompa servisinden destek almalısınız.
1 hp güçten başlayarak kademeli şekilde artış gösteren dalgıç pompalar en az 50 metre derinlikten su çekebilmektedir. 100, 150 ve 200 metreye kadar su çekebilme özelliğine sahip olan dalgıç pompaların hangisinin tercih edilmesi gerektiği gibi durumlar, bu alanda uzman firmalar tarafından belirlenmektedir.
Dalgıç pompanın kaç hp'lik bir güce sahip olduğu ile alakalıdır. 1 hp'lik bir dalgıç pompa saatte ortalama olarak saatte 0,75 kw / 750 watt'lık enerji harcar.
Yani kalbin elektriksel aktivitesinin bozulması sonucu üst kalp kapakçıkları hızlı ve düzensiz atmaya başlar. Bu durum, doğru akımın sebep olduğu kalp durmasından daha tehlikelidir. Çünkü durmuş kalbin normale dönmesi, fibrilasyona uğramış kalpten daha kolaydır.
Bir DC motorun hızı, giriş voltajını değiştirerek kontrol edilebilir. Bunu yapmak için yaygın bir teknik olan PWM (Darbe Genişliği Modülasyonu) kullanmalıyız. PWM, bir dizi ON-OFF tetiklemesi göndererek giriş voltajının ortalama değerinin ayarlandığı bir tekniktir.
Şönt motorun devir sayısı ayarı, motorun gücüne göre birkaç yöntemle yapılır. Endüktör sargısındaki gerilim sabit tutularak endüviden geçen akım LMR reostası değiştirmektir. Endüvi devresindeki direnç azaldıkça devir sayısı artar (Şekil 2.1).
75 kw motor yaklaşık 145 Ampere kadar çalışabilmektedir.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
İndüksiyon motor veya asenkron motor , rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elektrik motordur.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Orijinali 10 amperse 10 amper takmalısın. Sigortanın görevi aşırı akım çekme durumunda zincirin en zayıf ve ucuz noktası olarak kopmak. Eğer orijinalde 10 amper ise ve atıyorsa demek ki tesisata yapılan işlerde bir yanlışlık olmuş o hat o akımı kaldırmıyor.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri