el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı şöyle konuştu: ''Kuran okunurken başın kapatılması şart da, farz da değil. Başın açık olması da haram değil. Dini edep olarak kapatmak yalnızca adettendir.''
Başörtüsünü örtmeden erkek de, kadın da Kur'an-ı Kerim okuyabilir. Ama başını örtmek hanımlar için edebi olarak gerekiyor, adaptan yani.
Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek olmayıp abdestli bir şekilde dinlemek ise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
İlgili 40 soru bulundu
Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Kur'an'ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Osman Ünlü yazdı: Yatarak Kur'ân-ı kerim okumak. “Yan yatarak ayakları birbirine bitiştirip, Kur'ân-ı kerimi, içinden ezbere okumak caizdir."
Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak Kur'an'a kulak veremeyecek bir işle meşgul ise, bu takdirde Kur'an'a karşı edepli olma ve ona saygı gösterme gerektiği durumu ortadan kalktığı için de böyle yapmaması gerekir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Bayanların özel günlerinde Kur'an DİNLEMELERİNİN bir sakıncası yoktur.
Kur'ân'ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi, teyb, video gibi âletlerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar. Çünkü bu âletler aksı sadâ olmayıp okuyanın sesinin aynısıdır. Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur.
Cep telefonu uygun bir yerde ise ve müstehcen şeylerin hafızasında, ekranında bulunduğu bir şey değilse Kur'an dinleme edebine uyularak cep telefonundan da Kur'an-ı Kerim dinlenebilir.
- Vasıta içerisinde Kuran ve evrad okunmaz. Zira cünüp ve hayızlı kişiler bulunabileceğinden ruhaniler razı olmayıp felakete sebep olur.
Kur'ân okumak evlerde şeytanın barınmasına engel olur. Okunduğu taktirde o eve şeytanlar, insan ve cin şeytanları giremez.
Okunan Kur'anı dinlemek, okumaktan daha sevap olmaz mı? Evet, dinlemek daha sevabdır. Okumak sünnet, dinlemek farzdır. Nafileler ve sünnetler, farzın yanında, deniz yanında damla gibi bile değildir.
Değerli kardeşimiz, Dili kıpırdatmadan göz ile okuyarak da hatim yapılır. Ancak dil ile okumanın sevabı daha fazladır.
Cevap: Başka bir odada müzik dinlenebilir Kur'an okurken okuyan kişinin dikkatini dağıtmak için odanın kapısının kapalı olması gerekir.
Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir. Kur'an-ı Kerim'i okumaya "Eûzü çekerek ve Besmele okuyarak" başlanır.
Buna göre, başkalarının dinlemesine mani olmadan camide sesli olarak Kur'an okunurken bir kenarda namaz kılmakta sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri