Kişi bu tür bir ağrı yaşadığında mutlaka doktora danışmalıdır. Gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktn sonra göz, kulak burun boğaz ve nöroloji doktorları tarafından multidisipliner bir anlayışla tedavi yoluna gidilebilir.
Baş ağrısı nörolojik bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla baş ağrısı tedavisi nöroloji doktoru tarafından düzenlenir.
Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Ense Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Son günlerde dayanılmaz ense ağrısı ile stresli anlar yaşıyorsanız, öncelikle ense ağrısına neden olabilecek faktörlerin tespiti için “Ortopedi ve Travmatoloji” bölümüne görünmeniz gereklidir. Bu bölümde gerekli film ve muayene sonrasında ağrının neden olduğu incelenir.
İlgili 28 soru bulundu
Sinüzit belirtileri yaşıyorsanız, bir kulak burun boğaz (KBB) doktoruna görünmeniz gerekir. KBB doktoru, sinüzit teşhisi koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir.
Beyin ve sinir hastalıkları olarak da bilinen nöroloji bölümünün ilgilendiği hastalıkların bir kısmı şu şekildedir: Baş ağrısı tipleri (Migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme baş ağrısı vb.) Baş dönmesi (Vertigo vb.)
Bu duruma beyin kanamaları, beyin tümörleri, beyin ve kafa içi yapıların enfeksiyonları, apseler, hidrosefali, beyin damar tıkanmaları/tromboembolileri, kafatası-beyin travmaları gibi beyin hastalıkları yol açarak baş ağrısına neden olabilirler.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Enseden gelen baş ağrısı, başın arkasında hissedilen bir ağrıdır ve genellikle boyun ve omuz kaslarında meydana gelen gerilme veya spazmlarla ilişkilidir. Bu durum, bilgisayar kullanımı, uzun süreli masa başında çalışma, yanlış yatak pozisyonu veya duygusal stres gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Ağrıyı sol gözünün içinde ve özellikle sol göz kapağının altında nazal tarafta daha yoğun hissediyor. Aşağı ve yukarı bakış ile ağrı şiddetleniyor. Gözde kızarıklık, gözyaşında artış, o bölgede terleme değişikliği, görme keskinliğinde azalma veya çift görme tariflemiyor.
Göz arkası ağrısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Göz arkası ağrısı enfeksiyon nedeniyle olabileceği gibi stres nedeniyle gergin olmak, migren, göz tansiyonu hastalığı (glokom) ve sinüzit hastalığı etkisiyle de görülebilir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Migren ağrıları zaman zaman tek taraflı olarak gözlere yayılabilir. Gözde zonklama şeklinde ağrı yakınması olabilir.
Baş ağrısının nedenini bulmak için öncelikle tanısını almak çok önemlidir. İlk olarak Nöroloji Uzmanı olmak üzere, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve Dahiliye Uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Migren, baş ağrılarına sebebiyet veren bir hastalık olmakla birlikte nöroloji muayenesinde tespit edilmektedir.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Hastaların yaklaşık dörtte biri ilk 24 saat içinde kaybedilebilir. Bu nedenle hastanın acil olarak hastaneye ulaştırılması gerekir. Giderek şiddetlenen ve geçmeyen baş ağrısı: Baş ağrısı altta yatan tehlikeli bir hastalık olmaksızın da sık görülmesine rağmen, eğer ağrı gittikçe artıyorsa mutlaka önemsenmeli.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Tehlikeli baş ağrısı nedir? Aniden giren bir baş ağrısında sonra bulantı, kusma, vücutta kuvvet kaybı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, ateş ve bayılma gibi durumlar yaşanıyorsa ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri ortaya çıkmış olabilir.
Ancak, kişinin hayatında daha önceleri yaşamadığı şiddetli baş ağrısı yaşanırsa ve ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru geliyorsa bu çok ciddiye alınmalıdır. Baş ağrısı bulantı, kusma ve çift görme gibi şikayetlerle yaşanırsa yine ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
Demir eksikliğinde baş ağrısı, diğerlerinden daha az yaygın gibi görülmektedir ve genellikle baş dönmesi ve denge kaybı ile birlikte görülür. Demir eksikliği ile baş ağrıları arasındaki bağlantı halen çok net değildir ve tartışmalı kalan konulara kesin bir cevap verebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
İşte nöroloji bölümünün baktığı hastalıklar; Baş ağrıları (migren, gerilim ağrısı, küme ağrıları, kronik baş ağrıları) Epilepsiler (Sara --küçük nöbetler veya büyük nöbetler, cerrahi gerektiren epilepsi nöbetleri) Beyin - damar hastalıkları
Sabahın erken saatlerinde ya da sabah kalkınca ortaya çıkan baş ağrıları ise uyku yapısını ve kalitesini bozan (tıkayıcı uyku apne sendromu, uykuda hareket bozuklukları, uyku davranış bozuklukları, uyurgezerlik, vs. gibi) birçok ciddi uyku hastalığının habercisi olabilirler!
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri