- Nisa 23'teki, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı, ayetine göre evlendiğim kişinin evimde bulunmayan kızıyla da evlenmek serbest mi? Değerli kardeşimiz, Hiç kimse, üvey kızıyla evlenemez.
Üvey çocuklar ve torunlar
Evlenilmesi haram olanların, 'süt emme' nedeniyle haram olduğu belirtilerek, “Buna göre, kişiye eşinin süt yönünden usul ve fürûu ebediyen haram olduğu gibi, iki süt kız kardeşten biriyle evli kalındığı sürece diğeriyle evlenmek de geçici olarak haramdır” değerlendirmesi yapıldı.
Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Erkek eş, şayet üvey kızının annesiyle ilişkiye girmişse kız, ebedi olarak kendisine mahrem olur, yani bundan kasıt artık onunla evlenmesi haram olmuştur. Kişinin evlenip gerdeğe girdiği kadının kızları artık mahrem olmuştur.
Üvey Kardeş Evlenebilir Mi? İslamiyet'e göre bir kişi öz kardeşi ile evlenemez. Bu kavram ana ve baba bir kardeşlikle birlikte; ana bir baba ayrı ve baba bir ana ayrı kardeşlik için de geçerlidir. Bu üç grubun dışında kalan üvey kardeşler ile nikâh düşer.
İlgili 33 soru bulundu
Akraba evliliği yukarıda sayılan durumların haricinde yasak değildir. Örneğin kuzenlerin ve üvey kardeşlerin evlenmelerinin önünde hukuki bir engel yoktur. Yarım kan kardeşlerinin evliliği ise mümkün değildir. Yani sadece babaları ya da sadece anneleri aynı olan çocuklar hukuk sistemimize göre evlenemezler.
Bunun dışında üvey kardeşi olursa evlenebilir. Mesela Ahmet adlı kişinin babası, Ahmet'in annesinden başka bir kadınla evlenirse ve o kadının da başka bir erkekten kızı varsa Ahmet o kadının kızı ile evlenebilir.
Kısaca, üvey kızın annesi ile mücerred nikâh akdi yapılması, cinsel ilişki olmadıkça üvey kızla bu erkek (üvey baba) arasında bir haramlık doğurmamaktadır. Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri cereyan etmez.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir. Kardeşlerin sadece annesi ya da babası bir ise yine kardeşlerin evlenmesi mümkün değildir. Görüldüğü üzere kardeşlerin evlenme yasağında anne ve babanın bir olmasında geçerli bir durum değildir.
CEVAP: Onlar her ne kadar örfen sizin üvey kardeşiniz sayılırsa da dinen onlar size helal, siz de onlara helal olursunuz.
İki kız kardeşle bir arada evlenmenin haram oluşunun ilmi delili ve felsefesi nedir? İslam dininde aynı zamanda iki kız kardeşle evlenmek caiz değildir. Elbette iki kız kardeşle bir arada evlenmez örneğin birinin ölümünden sonra diğeriyle evlenirse bunun bir sakıncası yoktur.
Evlenmek asla caiz değildir. Nisa suresinin 23. âyet-i kerimesinde haram olduğu yazılıdır. Ablanızın kızının kızı ile de ve bütün torunları ile evlenmeniz caiz değildir.
Evet, iki erkeğin Türkiye'de yasal olarak evlenmesi henüz yürürlükte olan bir şey değil. Ama onlar bunu önemsemedi. Kendi aralarında, alternatif bir evlilik töreni yaparak 'dünyaevine' girdiler. Üstelik bunu duyurmaktan çekinmediler.
Selamünaleyküm. Bir insanın üvey çocukları mahremleridir. Mahrem demek ebedi olarak kendisi ile evlenilmesi caiz olmayan yakın demektir. Dolayısıyla üvey çocuk mahremlik bakımından öz çocuk gibidir.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabında “Kız kardeşi, teyzesi, halasıyla evlenilebilir, eş öldüyse eniştenin beklemesine gerek yok!” ifadesi yer aldı.
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiyeedilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur.
Bu bakımdan kadın üvey babasının yanında başını örtmemesi caizdir, yani başını açabilir. Mutlak evlenme engeli ve ebedi haramlık; kan hısımlığı, sıhri hısımlık ve süt hısımlığı ile olur.
Türk Medeni Kanunu'n 338. Maddesi'nde: “Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Diyanet, "evlatlık edilenle, evlat edinen arasında evlilik engeli doğmaz" sözleriyle ilgili yeni açıklama yaptı: "Bir çocuğun gerçek ailesi ile arasında var olan hukuki sonuç, evlatlık ilişkisinde oluşmaz. Çocuğun bu aile bireylerine mahrem olmaması da bu hükümlerden biridir."
Evlenebilir; çünkü dünür mahremdir, nikâhlanması caiz olmayan kadınlar kategorisine dâhil değildir. Çocuklarının evliliğine de zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri