Düzenli yaşam, beslenme, uyku, aerobik egzersiz, masaj, yoga, kafein, omega-3, B2 vitamini ve magnezyum baş ağrılarına iyi gelir.
Bazı durumlarda, vitamin eksikliği migren veya baş ağrısı ataklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Araştırmalar, D vitamini, B6 vitamini, folik asit, magnezyum ve B12 vitamini gibi vitamin ve minerallerden eksik beslenmenin migren atakları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabileceğini göstermiştir.
Güneş ışınları ve bazı yağlı gıdalardan elde edilebilen D vitamini kemik yapısının güçlü kalmasında kritik rol oynar. D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
B kompleksi ve magnezyum takviyesi alın
B2, B6 ve B12 vitamini baş ağrısına iyi gelir. B kompleksi de hepsini içerdiği için baş ağrısı için kullanılabilir. Magnezyum eksikliği migren baş ağrısını tetikleyebilir.
İlgili 23 soru bulundu
B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Özellikle migren olgularında B12 düşüklüğü migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer migren tanınız varsa B 12 vitamini düzeyleriniz bakılmalı ve eksikliği tedavi edilmelidir.
Düzenli yaşam, beslenme, uyku, aerobik egzersiz, masaj, yoga, kafein, omega-3, B2 vitamini ve magnezyum baş ağrılarına iyi gelir.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Damar tıkanıklığı, tümör, sinüzit, yüksek tansiyon, kulak enfeksiyonları ve grip gibi pek çok hastalık sekonder tip baş ağrısının gelişmesinde etkilidir. Ayrıca şu gibi durumlar da baş ağrısına neden olabilir: Az su tüketimi. Uzun süreli açlık.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
B12 Vitamini Eksikliği. DNA yapımında rol alan vitamin B12 vitaminidir. Eksik olması durumunda yorgunluk, kafa karışıklığı, uyuşma, anemi (kansızlık) gibi belirtiler yaşanır.
Kansızlık ne gibi rahatsızlık yapar? Anemi yani kansızlığa bağlı olarak ciltte solukluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı ve halsizlik görülebilir. Egzersizle beraber oluşan düzensiz kalp atışı, baş ağrısı ve dönmesi, bacaklarda oluşan kramp ve uykusuzluk da anemide görülebilecek rahatsızlıklar arasında yer alır.
Demir eksikliğinin meydana çıkardığı baş ağrısı kafanın tamamında hissedilir. Beyinde yer alan kan damarlarının şişmesi ile ilgili meydana gelen ağrı başın tamamında kendini gösterir. Eğer bu ağrı şiddetlenirse ve demir eksikliği tedavisi uygulanmazsa bu ağrı enseden sırta ve omuzlara kadar da kendini gösterir.
Vitamin B12 yüksekliği, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı hissi, uyuşma ve halsizlik ile kendini gösterir. Baş ağrısına ek olarak baş dönmesi ve koordinasyon yeteneğinde azalma gözlenebilir.
Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Günlük yaşamda su tüketiminde zorluk yaşayan kişiler için suya limon eklemek daha lezzetli olmasını sağlayarak içimi kolaylaştırır. Bu durum dehidrasyonu engelleyerek, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomların azalmasında etkili olur.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
İbn-i Sina baş ağrısının hafiflemesi için pis kanın vücutta atılması gerektiğini belirtmiş ve başı ağrıyan kişilerin yumurta, safran, sirke ya da hindiba tüketmeleri gerektiğini belirtmiş. Ayrıca baş ağrısı sorunu yaşayanların, yürüyüş yapmasını tavsiye etmiştir.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha iyi çalışır. SIBO veya geçirgen bağırsak gibi mikrobiyotayla ilgili durumlarda glisinat etkilidir. Anksiyete (kaygı) için glisinat tavsiye edilmektedir. Kan beyin bariyerini glisinat daha çok geçer.
Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir. Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri