Havalede isim görünür. Eft'de iban nosuna göre transfer yapıldıgından sadece o gözükür.
Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor. Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C.
Hesaptan yapılan işlemlerde TC kimlik numarası kullanılmasında herhangi bir sorun görünmemektedir. Konuya ilişkin EFT-EMKT sistemi kullanımına ilişkin düzenleme yapılmasının uygun olduğu düşünülmektedir.
Başka bir IBAN adresine para göndermen durumunda açıklama kısmında “Gönderen: İsim Soyisim” şeklinde yazacaktır. Yani para gönderen kişinin isim bilgileri karşı tarafta işlemin açıklama kısmında görünecektir. İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır.
Para gönderilecek kişinin IBAN veya hesap numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur. Bir sonraki ekranda da para aktarılacak kişinin adı, soyadı veya sadece baş harfleri, işlemin teyit edilmesi için gösterilir.
İlgili 16 soru bulundu
IBAN'ın ilk iki hanesi ülke kodu, ikinci iki hanesi ise kontrol basamaklarıdır. Sonraki beş hane banka kodudur. Banka kodunu, bir haneli rezerv alan takip eder. Rezerv alan 0 (sıfır) olarak kabul edilmiştir.
Korsanlar oltalama (phishing) yöntemiyle şirketlerin gönderdikleri IBAN numarasını kendi IBAN numarasıyla değiştiriyor. Sonuç ise hüsranla sonuçlanıyor. Şirketler, aldıkları ürünlerin parasını hiç farkına bile varmadan bilgisayar korsanlarının hesabına yatırıyor ve bunun farkına hiç kimse farkına varmıyor.
Müşteri hesap numaraları IBAN kodu ile uluslararası tanınırlığa erişmektedir. Bu sayede IBAN ile para transferlerini hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür. IBAN kodunu ücretsiz bir şekilde kolayca öğrenebilirsin. Mevcut hesap numaran bankan tarafından otomatik olarak IBAN'a dönüştürülmüştür.
EFT - Havale farkı nedir? EFT ve havaleyi birbirinden ayıran temel özellikler işlemin yapılacağı zaman dilimi ve işlem ücretidir. Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır.
Bankalar, hesap sahibi olan her müşterisi için kişiye özel bir IBAN numarası belirlemektedir. Her ülkenin kendi ihtiyacına göre belirlemiş olduğu IBAN en fazla 34 alfanümerik, yani harf ve sayılardan ibaret bir dizi karakterden oluşmaktadır.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
Papara'da isim ve soyisim bilgini Ayarlar > Gizlilik Ayarları > İsim Görünümü adımından gizleyebilirsin. Böylece diğer kullanıcılar sana para gönderirken isim ve soyisminin sadece baş harflerini görüntülerler.
PTT üzerinden para gönderme işlemlerinde T.C. kimlik numarası ya da isme para gönderme seçenekleri bulunduğu için IBAN, hesap numarası ya da banka bilgilerine ihtiyaç duyulmaz.
EFT NE ZAMAN HESABA GEÇER? Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir. Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.
ATM, göndericinin yani parayı yatıran kişinin T.C. kimlik numarasını ister. Sonrasında para yatırılacak hesap numarası ve şube kodu girilir. ATM'nin para yatırma bölmesine para koyulur ve onayın ardından işlem tamamlanır.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
EFT işlemleri, alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak ya da alıcının adı, soyadı ve IBAN'ı (International Bank Account Number) belirtilerek yapılır.
IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Bankaların yurt içi ve yurt dışından gelen ve alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen para transferlerinde IBAN'ı doğrulaması, giden transferlerde ise göndericiye ve alıcıya ait IBAN'ı kullanmaları gerekmektedir.
Bu nedenle profesyonel hukuki destek alınması son derece önemlidir. Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
IBAN ile yapılan işlemleri hedef alan internet korsanları şirketleri oldukça basit bir yöntemle dolandırmaktalar. Korsanlar şirketlerin uluslararası şirketlerle gerçekleştirdikleri e-posta yazışmalarının içine sızmakta ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaraları ile değiştirmektedirler.
NTV'de yer alan habere göre, TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler.
Bir şey olmaz hesabınızla ilgili bir harekette zaten bankanız size bildirim gönderir. Korkacak bir durum yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri