Karanfil: Karanfil soğutucu ve ağrı kesici özellikleri sayesinde gerilim baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir.Birkaç diş karanfili temiz bir bez arasına yada poşet arasına koyun ve yavaşça ezin. Baş ağrınız geçene kadar bu ezilmiş karanfilleri koklayabilirsiniz.
Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor. Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmayı sağlıyor.
Karanfil suyunun bir diğer faydası ise, ağrı kesici etkisidir. Bitkinin yağını da içeren suyu; diş ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı gibi ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir.
11- Baş ağrısı için tedavi
Baş ağrısı karanfil kullanılarak azaltılabilir. Bir bardak süt içerisine bir iki tane karanfil tomurcuğu ve bir miktarda tuz ekleyip karıştırın. Bu şekilde tüketilen süt baş ağrısını hızlı bir şekilde geçirmeye yardımcı olur.
Kötü ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır. Mide ve bağırsak sorunlarını gidermeye yardımcıdır. Karanfil tüketmek zararlı toksinlerden ve mikroplardan arınmanızı sağlar. Anestezik ve antiseptik özelliklere sahip olması sebebiyle ağız ve diş sağlığı için faydalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Karanfilli su idrar söktürücü özelliği sayesinde, idrar yolları enfeksiyonu yaşadığınız stresli günlerde size şifa olabilir. Karanfilli su içmenin faydaları arasında stresi yok edici ve rahatlatıcı özelliği de yer almaktadır. Bir çeşit doğal antidepresan işlevi görmektedir.
Karanfil çiğnemek boğaz ağrısına iyi geldiği gibi soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur. Karanfil çiğnemek ve sonrasında birkaç yudum su içmek ishalin durmasını sağlar. Mide bulantısını hafifletir. Karanfilde bulunan öjenolun anestezik ve antibakteriyel özellik diş ağrısının dinmesine fayda sağlar.
Soğuk kompres kullanmak baş ağrısı yakınmalarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Boyun veya baş bölgesine soğuk veya buz kompresi uygulamak iltihabı azaltır, sinir iletimini yavaşlatır ve kan damarlarını daraltır, bunların tümü baş ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
Bunun için bir Türk kahvesi ya da kafeinli çay içebilirsiniz. Bu şekilde migren ataklarını da dindireceksiniz. Kafein zonklayıcı baş ağrısı için çok etkili bir doğal yöntemdir. Sıcak ya da soğuk kompres de zonklayıcı baş ağrısı için çok etkili bir tedavi yöntemidir.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Karanfilin Zararları
Karanfil de fazla tüketilirse; nöbet, ishal, bağırsak kanaması, karın ağrısı, solunum problemleri, ağızda hassasiyet, kusma gibi problemler çıkabilir. İçinde ojenol olduğu için tüketildiğinde bazı kişilerin bünyesi alerjik reaksiyon gösterebilir.
Eğer çok hızlı sonuç almak istiyorsanız, karanfil kürünü 1 hafta boyunda her gün saçınıza uygulayın. İlk haftanın sonunda uygulama sıklığını yavaş yavaş azaltın; örneğin 2 günde bir yapın, bir sonraki hafta ise 3 günde bir şeklinde devam edin.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
Diş ağrısına iyi gelen karanfil yağı anestezik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Karanfil, "eugenol" denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır.
British Journal of Pharmacology'de 2015 yılında yayınlanan makaleye göre karanfil yağının içindeki etken maddelerden biri olan eugenol tansiyon düşürücü etkiye sahip olabileceği ortaya konmuştur.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisi şerifinde baş ağrısı için şunları aktarmaktadır: 'Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr sûresi'nin sonunu – Lev enzelnâ'dan itibaren oku.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
9- Baş ağrısını geçirmek için İbrahim Saraçoğlu'ndan tarif
Migren için de bir bardak suyu kaynatın, içine bir tatlı kaşığı biberiye atın. 9-10 dakika kısık ateşte demleyin. Demlendikten sonra süzüp yemeklerden sonra için. Bu kürü günde 2 defa ve 21 gün boyunca uygulayın.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Epizodik migreni olan hastalarda atakların sıklaşıp süreğenleşmesine kronik migren denir. Hastanın en az üç ay süreyle ayda 15 günden fazla ağrısı varsa, ağrıların sekiz tanesinin migren karakterine sahipse ve hasta 4 saatten uzun bir süre ağrı çekiyorsa kronik migren teşhisi konulur.
Karanfil çiğnemek özellikle boğaz ağrısına iyi geldiği gibi aynı zamanda soğuk algınlığının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Karanfil bitkisini çiğnemek ve sonrasında da birkaç yudum su içmek mevcut ishalin durmasını sağlamaktadır. Mide bulantısını büyük ölçüde hafifletmesine yardımcı olmaktadır.
Çiğnediğiniz karanfili yutabilir ya da çöpe atabilirsiniz. Çiğnedikten sonra karanfilin yutulmasında bir sakınca yoktur. Karanfil çiğnenmeden yutulursa mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği için çiğnenerek yutulması tavsiye edilir.
Her bitki, meyve ve sebzede olduğu gibi karanfilde de aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde antiseptik özelliği olduğu için 2 ya da 3 adet karanfili ağzınızda çiğneyerek tüketmeniz uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri