Özellikle kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş dönmelerini de sıklıkla başvurulur. Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir. Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir.
Özellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa bu vücudunuzdaki su eksikliğiyle ilgili olabilir. Bol miktarda su içmek çok önemlidir. Baş dönmesi sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur.
İlgili 24 soru bulundu
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Kan basıncındaki düşmenin baş dönmesi, sersemleme benzeri belirtilere neden olduğu durumlarda tuzlu ayran tüketilmesi gibi uygulamalar kan basıncında dengelenmeyi sağlayabilir.
Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Ani tansiyon değişimleri, anemi, kulak enfeksiyonları, uzun süre susuz kalmak (dehidrasyon), sıcak, yol tutması ve aşırı egzersiz gibi nedenler de baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Başınızı çabucak dik olacak şekilde yukarı kaldırın, ancak başınızı üzerinde çalıştığınız tarafın omzuna çevirin. Sonra yavaşça ayağa kalkın. Rahatlamak için bunu birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. İlk turdan sonra, ikinci kez denemeden önce 15 dakika dinlenin.
Gerekli tanı tetkikleri yapıldıktan sonra burada yer alan beslenme ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Konsantre içecekler ve soda gibi yüksek şeker veya tuz içeriğine sahip sıvıları tüketmekten kaçının. Bunlar baş dönmesini tetikleyen gıdalardır.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Rahatsızlık iç kulağın denge ile görevli kısmına aittir. Kişi tipik olarak başını belli bir pozisyona getirdiğinde ortaya çıkan baş dönmelerinden yakınır. Baş dönmesi genellikle birkaç saniye ile 1 dakika kadar sürer ve geçer.
Kişi vertigo yaşanırken psikolojik bir rahatlama yaşamaya odaklanmalıdır. Başınızı sabit tutarak tek bir noktaya odaklanmaya çalışmak, vertigonun yarattığı baş dönmesinin şiddetini azaltabilir. Derin ve sakince nefes vererek de vertigo krizini en sakin şekilde atlatabilirsiniz.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Baş dönmesine, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, konuşma bozukluğu, tökezleme veya yürüme zorluğu vb. durumlar eşlik ediyorsa kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorunu olabilir.
İç kulaktaki denge organı 3 adet yarım daire kanalı ve vestibüldeki utrikül ve sakkül denilen özelleşmiş yapılardan oluşur. Yarım daire kanalları başın dairesel hareketlerini algılarken, utrikül ve sakkül ise başın doğrusal hareketlerini algılarlar.
Deprem sonrasında birçok hastamızda baş dönmesi şikâyeti gelişmiştir. Bunun altında birçok faktör olmakla birlikte en önemlileri; sarsıntı nedeniyle aktifleşen vertigo atakları ve psikolojik nedenler olabilir. sarsıntı nedeniyle iç kulağımızdaki kristallerin etkilenerek baş dönmesini (vertigo) provake edebileceğidir.
İlaç tedavisi: Baş dönmesi tedavisinde kullanılan ilaçlar, semptomları hafifletmeye veya baş dönmesine neden olan durumu kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Örneğin, iç kulak problemlerinde (Meniere hastalığı gibi) kullanılan diüretikler, baş dönmesi ve iç kulak basıncını azaltmaya yardımcı olabilir.
Ancak baş dönmesi günde birden çok kez görüldüğünde ve kronik bir hal aldığında tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle baş dönmesi atakları takip edilmeli ve doktora doğru bilgi verilmelidir. Acil servise gelen hastaların %25'inde baş dönmesi belirtisi vardır.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Özellikle gençlerde gördüğümüz baş dönmesi atakları beslenme yetersizliğine bağlı olabiliyor. Mutlaka ayrıntılı bir kan tahlili yapmak gerekir. Baş dönmesi özellikle baş hareketleri ile tetikleniyor ve artıyorsa boyun fıtığı veya iç kulağa ait bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Psikolojik etkenler: Duygu durum bozuklukları, panik atak, anksiyete, stres, uykusuzluk gibi psikolojik etkenler de baş dönmesinin sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Beslenme eksiklikleri, B vitamini eksikliği, kansızlık, tiroid bezinin hastalıkları da baş dönmesine yol açar. Susuz kalma, aşırı egzersiz, aşırı sıcak hava kan dolaşımını olumsuz etkileyerek baş dönmesine yol açar. En sık karşımıza çıkan baş dönmesi nedeni de strestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri