İşletmeler de standart yüzde 10-15 'servis ücreti' yazmaya başladı, bunu da adisyona ekliyorlar. Restoranlarda servis yapılıyor, bu da onun karşılığı olan ücret. Bu çok normal ve doğal bir şey. Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Yetkili bir servise gittiğinizde araçtaki parça değişiminin gerektiğine dair çok hızlı şekilde dönüş alabilirsiniz. Çoğu zaman değişim gerçekleştirilir, ücretini ödersiniz. Özel serviste ise parça değişimine değil tamiratını odaklanılır, son çare değişim yapılır.
Vatandaşların kullanımına açılan www.servis.gov.tr adresli internet sitesinin “yetkili servis sorgulama” bölümünde üretici/ithalatçı veya marka bilgileri girilerek ürün bazında servis araması yapılabilmekte, servisler illere ve ilçelere göre aranabilmektedir.
Özel serviste bakım garantiyi bozar mı? Her özel serviste değil sadece TS12047 ve TS13168 belgelerine sahip olan özel servislerde bakım yaptırmanız durumunda aracın garantisi bozulmamış olur.
İlgili 27 soru bulundu
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Son ücret işçinin parasal haklarının tümünü ifade eden “giydirilmiş ücret” olarak adlandırılıyor. Bahşiş de giydirilmiş ücretin içinde yer alıyor.
Bahşiş neden verilir? Genelde, verilen hizmete duyulan memnuniyet ya da memnuniyetsizliğin bir göstergesi olarak bahşiş bırakabiliyoruz. Bazen de sırf çalışanlara maddi katkı olsun diye, hizmetten memnun olmasanız da bahşiş bırakabiliyorsunuz.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Teşekkür ereğiyle, otel, lokanta gibi yerlerde bir hizmeti görene verilen, başka yerlerde bir işi yapana, verilmesi gereken paradan ayrı olarak, fazladan verilen para.
TRT Haber'de yer alan habere göre, yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Otel, lokanta, eğlence yerleri ve benzeri yerlerde toplanan bahşişlerin işçilere dağıtımına ilişkin esaslar yeniden belirlendi. Bundan böyle her işçi toplanan yüzdelerden fiilen çalıştığı gün sayısına ve elde ettiği puana göre yararlanacak.
Akşam kutu açılır; çıkan bahşiş küçükten büyüğe pay edilir, hesabına yazar. Mesela komilere birer puan, garsonlara onar puan, şeflere yirmişer puan, şef garsona 30 puan, böyle paylaşılır. Ya garson, masadan aldığı bahşişi kutuya değil cebine atarsa.
Bir başka husussa, bahşişin mümkünse kredi kartıyla değil, nakit bırakılması. Bahşiş, kredi kartıyla ödenirse faturalandırılması gerektiğinden, önemli kısmı vergi kesintileri neticesinde garsonlara ulaşmayacaktır. Naçizane tavsiyem, özellikle sık gidilen mekânlarda, ortalamanın üzerinde bahşiş bırakmak.
Eskiden çalışanlara hizmetlerinin karşılığı olarak verilen ekstra ücret olan bahşişler artık düşük ücretlerle çalışan garsonların gelirlerini kabul edilebilir düzeylere çekmek için bir aygıt haline geldi. Tabii bir de menüdeki ürünlerin fiyatını olduğundan düşük tutmanın yolunu bahşişlerde gören işletmeler de var.
50 - 100 tl arası standart 5 tl'dir. +100 üzeri ise 10 tl'dir. bahşişin özel bir oranı yoktur. toplum içinde yaygın olan oran %10 gibi görünsede bu tür işletmelerde çalışan kişilerin genel gelirlerinin bahşiş olduğu unutulmamalıdır.
"Ağırlama sektöründe ve yemek ve içeceklerin idaresinde çalışan personel" için bahşişler normal vergilendirmeye göre değil, %5 oranında vergilendirilecektir.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler gereğince, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmek şartıyla, hizmet işletmelerinde “Servis Ücreti” adı altında bir ücret alınmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Bizdeki normal bahşiş oranı hesabın yüzde 10'u kadar. Fine dining restoranlarda bu oran yüzde 15-20'lere kadar çıkabiliyor. Ancak işletmeler ve servis elemanlarıyla konuştuğumuzda ya bahşişin yüzde 5-7 ile sınırlı olduğunu ya da kimi müşterilerin işi abarttığını öğreniyorum.
Kamu görevlisinin hizmetinden “memnun” olmuş olsa dahi kamu hizmetiyle ilgili kişilerin ona herhangi bir menfaat sağlaması yasal olarak mümkün değildir. Diğer bir deyişle, kamu görevlisinin kişilerden bahşiş veya hediye alması hem ceza hukuku hem de disiplin yönünden yasaklanmıştır.
More videos on YouTube
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
Maddi menfaat sağlanamaz
Devlet Memurları Kanunu'na göre, devlet memurunun yapmış olduğu hizmet karşığında bu şekilde para alması mümkün değildir. Sözlük anlamıyla bahşiş, yapılan bir hizmete karşılık olarak ödenen ücretten ayrıca fazladan verilen para anlamına gelmektedir.
Bingöl, dünyada yaygın olan bu uygulamanın artık Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Türkiye'de eskiden bahşiş daha yaygındı. Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor.
Bahşişler Faturaya eklenir ise durum nedir? O zaman vergiye tabi oluyor. Hem katma değer vergisi, hem de kurumlar/gelir vergisine tabi oluyor. Ayrıca personele ödenirken de bahşişler vergi ve sigorta primine de tabi olduğu için o noktada da vergi kesiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri