Baş eğmek (birine) DEYİMİ AÇIKLAMASI Güçlü, sözü geçer bir kimsenin buyruğuna uymayı kabul etmek. (Kars. Boyun eğmek.)
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş eğmek (birine) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Türk Dil Kurumu'na göre ''baş etmek'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz.
Baş Başa Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıldır? Baş başa kelimesi bir durum belirttiği ve iki kişinin bir araya gelmesi ile ilgili bir özellik bildirdiği için ayrı yazımı doğru olmaktadır. Baş başa şeklinde doğru yazımı bulunmaktadır. Birleşik yazılmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Baş etmek deyimi, Bir konu ile ilgili problemi çözmek, çözüm yollarını arayarak tüm zorlukların üstesinden gelerek sonuçlandırmak anlamında kullanılmaktadır. Baş etmek deyimi Türkçe de günlük dilde çok kullanılan söz öbeğidir.
Baş etmek kelimesi Türkçede gücü yetmek, olaylara başa çıkmak ve olayları idare etmek anlamına gelmektedir.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Baş başa deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Deyim. [1] Dayanışmak. [2] Dertleşmek, bir konuyu görüşmek.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Baş etmek TDK kuralları gereğince her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcüktür.
kalıplaşmış olarak bitişik yazılır. başrol Bir durumun ya da bir mevkinin en üstündekini belirtecek şekilde kullanılan “baş, başı” sözcükleri bitişik yazılır. Somut olarak yer bildirmeyen “alt, üst, üzeri” kelimeleri bitişik yazılır.
Başyazar sözcüğü de yanlış yazılan kelime türleri arasında bulunuyor. Baş yazar şeklinde birbirinden ayrı yazılmasında yazım hataları oluşuyor. Cümle anlamlarını bozmamak için bitişik yazılması uygundur.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yapılan bir kusur karşısında kendini affettirmek için kullanılan 'affedersin' kelimesi, yazı ve konuşma dilinde genellikle yanlış kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Genellikle afedersiniz şeklinde söylense de bu kullanım yanlış olup kelimenin doğru kullanımı TDK sözlüğüne göre 'affedersiniz' şeklindedir.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Baş Başa Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıldır? Baş başa kelimesi bir durum belirttiği ve iki kişinin bir araya gelmesi ile ilgili bir özellik bildirdiği için ayrı yazımı doğru olmaktadır. Baş başa şeklinde doğru yazımı bulunmaktadır. Birleşik yazılmamalıdır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Hemen yanında anlamına gelir. Bu kelime genellikle yanıbaşında şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başında şeklinde olmalıdır.
BAŞGARDİYAN KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı başgardiyan şeklinde olmalıdır.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri