Kafanın titremesi (başın titremesi) tremor hastalarında sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir ve herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da titreme meydana gelebilir.
Tremor (Titreme Hastalığı) Neden Olur? Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
Öncelikle stres ve anksiyetenin azaltılması önemlidir yani yoga veya meditasyon gibi rahatlama teknikleri uygulanabilir. Ayrıca sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve düzenli egzersiz yapmak da el titremesini azaltmada yardımcı olabilir.
Titreme (Tremor) İçin Hangi Doktora Gidilir? Fiziki muayene; vücutta titreme hissi teşhisi noktasında önemli bir doktor muayenesidir. Titreme nedenleri tespitinde öncelikli olarak nöroloji doktoruna başvurulur.
El titremesi nedenleri
Kan şekerindeki düşüş, el titremesine yol açan sebepler arasında yer alır. Yemek yedikten 2 ile 3 saat sonra ortaya çıkan el titremesi, insülin direncine bağlı olarak görülen yaygın bir belirtidir. Bu belirtiye ek olarak hâlsizlik, baş dönmesi ve uyku hâli sıklıkla görülen diğer belirtilerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Kafanın titremesi (başın titremesi) tremor hastalarında sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir ve herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da titreme meydana gelebilir.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir.
Yorgunluk, stres, aşırı egzersiz veya nikotin titremelere neden olurken, kimi zaman da titremeler hastalık habercisi olabiliyor.
İstemsiz kasılma ve seğirmelere yönelik ilaç tedavisi genellikle çok etkin olmamaktadır. Hastaların büyük bir kısmında tıbbi tedavi botoks uygulaması ile sürdürülmektedir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı veya tolere edilemediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Psikolojik el titremesi; kişinin kontrolü dışında olan ve elin ritmik şekilde sallanması ya da hareket etmesi şeklinde adlandırılabilir. Psikolojik el titremesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın şekilde belirlenen nedenler ise stres ve besinlere bağlı olarak gerçekleşmesidir.
Kafa Titremesi (Baş Titremesi) Beyin Pili ameliyatı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. - YouTube. Tremor; titreme anlamına gelmektedir, çeşitli hastalıklarda görülebilen bu problem vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışının tam olarak kontrol edilememesi halidir.
El titremesi genellikle birçok farklı nedene bağlı olabilir ancak bazı araştırmalar B12 vitamini eksikliği ile el titremesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu nedenle eğer el titremesi sorunu yaşıyorsanız ve B12 vitamini seviyenizi kontrol ettirmeden önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
Günlük pratikte en sık rastlanılan hareket bozukluğu olan Esansiyel tremor cinsiyet farkı gözetmeksizin sıklıkla 60 yaş üzerinde gözlenir.
Gün içinde aşırı yorgunluk, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülebilen " Artmış fizyolojik tremor" dediğimiz el titremesi şikayeti mevcut durumun ortadan kalkmasıyla kendiliğinden geçer.
Titreme, hareketlerde yavaşlama, kol ve bacak hareketlerinde tutukluk Parkinson hastalığının ilk belirtileri arasında gösterilmektedir. Ayrıca Parkinson hastalarında salya akması, konuşma bozukluğu, uzuv ağrıları, sıkıntı hissi, huzursuz bacak sendromu gibi semptomlar da ortaya çıkabilmektedir.
Vücudun bir bölümünün veya bir uzvun kısa süreli istemsiz kasılmalarıyla ortaya çıkan ritmik sallanma hareketidir. Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalık tremora neden olabilir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Tremor Hastalığına Tanı Nasıl Konulur? Titreme hastalığının tanısı için belirli bir kan testi ya da tetkik bulunmamaktadır. Bu nedenle, hastalığın tanısı ancak semptomların benzediği diğer hastalıkların ekarte edilmesi ile yapılabilmektedir.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Su içmek: Susuzluk da baş dönmesine neden olabileceği gibi, dehidrasyonu engellemek için günde en az 8-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Elma sirkesi ve bal: Beyne giden kan akışını rahatlatma özelliği bulunan elma sirkesi ve bal birlikte kullanıldığında baş dönmesine iyi gelir.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır.
En sık görülen hareket bozukluğudur. Aşırı egzersiz, stres, yorgunluk, uykusuzluk, aşırı kafein tüketimi, yorgunluk gibi birçok farklı faktöre bağlı görülebilir. Sıklıkla elleri etkilemekle beraber, kafada, seste, gövde ve bacaklarda da görülebilir. Titreme, istirahatte veya aksiyon sırasında görülebilir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri