Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Nedir bu Mayonez? Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir.
Yağı tamamen çeken yumurtaya, sirke eklenir ve çırpılır. Sonrasında limon suyu ilave edilir ve birkaç tur çevrilir. Ardından tuz ilave edilir ve çırpılmaya devam edilir. Tamamen karışan malzemeler sonucunda, mayonez hazır.
Derin bir kap içerisinde önce yumurta sarıları, hardal ve az miktar limon suyunu mikserle çırpmaya başlayın. Çırpma işlemi esnasında aynı anda, azar azar ve sürekli olarak sıvı yağ ekleyerek koyu kıvamlı bir mayonez çırpın. Karışıma son olarak kalan limon suyu, sirke ve tuzu ekleyip karıştırın.
Su, Kanola yağı, modifiye nişasta, şeker, tuz,sirke, limon suyu konsantresi, kıvam artırıcı (ksantan gam), koruyucu (sorbik asit), asitlik düzenleyeci (laktik asit), aroma vericiler, renklendirici (beta karoten), antioksidan (kalsiyum disodyum EDTA).
İlgili 22 soru bulundu
3 Dakikada Sarımsaklı Mayonez Tarifi Nasıl Yapılır? Rondonun haznesine yumurta, tuz, şeker, sirke limon suyu ve doğranmış sarımsağı koyup 30 saniye çırpıyoruz. Sıvı yağını koyup çırpmaya devam ediyoruz, koyulaşacaktır, olduğunu hemen fark edeceksiniz.
Vücut ağırlığı fazla olan vejetaryen birey besleyici değeri düşük şekerli yiyecek ve içecekler ile yağ oranı yüksek mayonez, cips gibi yiyecekleri en az düzeyde tüketmelidir.
Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak. Mayonez yaparken zeytinyağı kullanılmaz diye bir kural yok.
Hardal, tuz, şeker, limon suyu ile karabiberi ekleyip el blenderiyle en yüksek hızda çırpmaya başlayın. Azar azar sıvı yağını dökerek çırpmaya devam edin. Kıvamı koyulaşınca hazır demektir. İsterseniz hemen kullanabilirsiniz ya da benim gibi cam kavanozuna aktarıp buzdolabında birkaç saat dinlendirebilirsiniz.
Mayonez, emülsiyon türündeki bir karışımdır.
Yağ, su, yumurta, sirke gibi maddeler bir araya gelerek mayonezi oluşturur. Fakat bu fazlar birbirleri içerisinde homojen anlamda dağılmaz. Farklı konsantrasyonlarda birleşir ve bunun sonucunda emülsiyon şeklindeki karışımlar oluşur.
Mayonez yumurta sarısı ve zeytinyağının birbirine yedirilmesiyle yapılıyor. Yumurta sarısının üstüne ip gibi azar azar akıttığınız zeytinyağını çırparak karıştırıyorsunuz. İçine tuz, karabiber konuyor. Lezzet verici olarak bir tutam toz hardal eklenebiliyor.
Mayonez Ne Kadar Süre Dayanır? Mayonez, açılmadan 2-3 ay kullanılabilir. Bu, buzdolabınızda veya kilerinizde açılmamış bir kavanoz varsa büyük olasılıkla hala iyi olduğu anlamına gelir. Açılmış mayonez buzdolabında yaklaşık 2 ay dayanır.
Sirke, diğer şeylerin yanı sıra, özellikle asiditesi sayesinde mayonezin stabilize edilmesini sağlar. Bu nedenle mayonezin bileşiminde önemlidir.
Mayonezin pH değeri üründen ürüne değişmekle birlikte, genelde 4'tür; yani asidiktir.
Yumurta sarısı, embriyonun gelişimi için temel işlevi gıda sağlamak olan yumurtanın besin taşıyan kısmıdır. Yumurta kabuğu içerisinde yumurta akı, yumurta kabuğu zarı, kalaza ile beraber oluşur. Yumurta sarısı, vitamin, mineral, lipit ve protein bakımından zengindir.
Mayonezdeki yağ ve sirke cildinizi nemlendirir ve dökülmesini önler. Vücudunuzda oluşan güneş yanıklarını ve ağrılarını anlık hafifletmek istiyorsanız, etkilenen bölgelere mayonez uygulayabilirsiniz. Mayonez hasarlı bölgeyi rahatlatır, nemlendirir ve yanma hissini giderir.
Mayonez E vitamini içerir. Bu, felçleri önlemek için çok önemli bir unsurdur. Ek olarak, mayonezde beklenmedik kalp krizlerini önlemek ve kalbi sağlıklı tutmak için çok etkili olan omega-3 vardır. A, D, K ve E vitaminleri gibi birçok mineral ve vitamin yağda çözünür.
1) Mayonez; yumurta sarısı, sıvı yağ, limon ve tuzun meydana getirdiği hassas bir fizik-kimya dengesidir.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Saça mayonez sürüp bekletmek saç biti ve bit yumurtalarından ( sirkelerden ) sizi kurtarmaz! Saça mayonez sürmek saçınızdaki bitleri öldürebilir ama saçınızı sirkelerin ölmesine, saçınızı bırakmasına sebep olmaz. Temelde genel anlamda yapılan hatalardan biri ile bit ile sirke ile aynı tür çözümlerin olduğunu sanmaktır.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Pesketaryen beslenme düzenini benimseyen kişiler, büyük ve küçük baş hayvanların etleri kadar kanatlı kümes hayvanlarını da yemiyor. Ancak diğer vejetaryenlerden ayrıldıkları nokta beyaz eti tamamen hayatlarından çıkarmıyor oluşları. Zira pesketaryenler balık ve deniz ürünlerini beslenmelerine dahil eden kişiler.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri