Baş tacı etmek (birini) DEYİMİ AÇIKLAMASI Ona büyük saygı göstermek, değer vermek.
Başına taç etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok değer vermek, ilgi göstermek.
İşte, tüm detaylar. Canından bezmek deyimi, çektiği zorluklar sonrasında içinde bulunduğu hayatı istemeyen kişilerin kullandığı bir deyimdir.
Baş etmek kelimesi Türkçede gücü yetmek, olaylara başa çıkmak ve olayları idare etmek anlamına gelmektedir. Bununla beraber bu kelime başarı kazanma anlamına da gelmektedir.
Çok sevilen ya da el üstünde tutulan kişi ve kişiler olarak baş tacı kelimesi kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Baş tacı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Çok sevilen kimse. Çok beğenilen şey.
Baş tacı: 1. isim, mecaz Çok sevilen kimse. 2. isim, mecaz Çok beğenilen şey.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş etmek (bir şeyle) (bir kimseyle) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
HASIRALTI KELİMESİNİN ANLAMI
“Bir işi isteyerek, bilerek ve haksız olarak yürütmemek, örtbas etmek” anlamındaki hasıraltı etmek deyiminde geçen bir söz anlamına gelir.
taç kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden oldukça fazla sayıda anlama sahiptir. Ancak özellikle hükümdarlık için, soyluluk ve güç ile iktidar konusunda kullanılan bir süslü başlık olarak anlatmak mümkün. Aynı zamanda güzellik yarışmalarında ya da gelinler için de yine başlık olarak kullanılır.
Diken Üstünde Oturmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman diken üstünde oturmak deyimi bir yerde tedirginlik duymak ve o yerden huzursuz olmak şeklinde ifade edilir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Baş belası deyiminin anlamı Türk Dil Kurumunda da belirtilmiştir. Türk Dil Kurumuna göre bu deyimin anlamı şu şekildedir: Sürekli rahatsız eden, yük olan, bir kimseye musallat olup sıkıntı veren ve uzaklaştırılamayan kişi ya da şey anlamlarında kullanılan bir deyimdir.
[1] Bir güçlük karşısında kalmak, zor durumda kalmak.
Başı boş bırakmak (birini) (bir şeyi) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Onu denetlemeyip kendi haline bırakmak.
Baş Göz Etmek deyimi, birini evlendirmek demektir. Bu deyim, birinin evlenmesine yardım etmek ve gelin - damat arasında arabuluculuk yapmak anlamına da gelir.
Beklediği yardım gelmeyince, kendi işini kendisi yapmak zorunda kalmak. “İş başa düştü desene!..”
Bu kelime genellikle baş eczacı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başeczacı şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bu kelime genellikle başmakinist şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş makinist şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri