Kötü bir kalıtımsal geçmiş, sıradanlık, yetersiz disiplin, elverişsiz çevre, olumsuz kişilik ya da yetersiz eğitim başarısızlık nedenleri olarak gösterilebilirken, bu nedenler sonucunda çoğu zaman başarısızlık psikolojisi ortaya çıkmaktadır.
Finans yazınında yaygın olarak kullanılan başarısızlık türleri ekonomik başarısızlık, teknik acizlik, finansal başarısızlık, negatif net değere sahip olma ve iflas olarak sıralanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Başarısız insanlar genel olarak, kendi başarısızlıklarını kabul etmeden, hep bir bahane arayan, şikayet eden ve sürekli erteleyen insanlar olarak bilinmektedir. Başarılı olmak için değil, başarısızlıklarının nedenleriyle uğraşmakla daha çok vakit harcarlar.
Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Başarısızlık şemasına sahip olan kişi daha en başından hedefine yönelik gösterdiği çabanın yetersizliği, kendini ön plana atmaktan geri durması, kendini geliştirmeye yönelik girişimlerden uzak durması, ilerleme kaydedebileceği alanlarda denemekten bile kaçınması ile kendini gösterebilir.
Başarısızlık korkusu her yaş grubunda gelişebilecek bir duygu durum bozukluğudur. Başlıca sebepler arasında baskıcı ebeveynler, çocukluk dönemine bağlı travmalar, genetik veya çevresel faktörler ve mükemmeliyetçilik vardır.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder. Tercihleri sonucunda ya başarılı ya da başarısız olur.
Başarısızlık fobisi, bir diğer adıyla Atychiphobia, kişinin hayatını büyük ölçüde zorlaştırarak sahip olduğu potansiyelin altında performans göstermesine neden olmaktadır.
Akademik başarı, belirli bir programın sonucunda öğrencinin program hedeflerine ilişkin gösterdiği yeterlilik düzeyidir. Öğrencinin akademik başarısını etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörlerin başında sınav sistemi, okul kültürü, sosyo-ekonomik yapı, aile, öğretmen tutum ve davranışları gelmektedir.
Ancak okul başarısızlığını değerlendirmede en çok karşılaştığımız nedenler; okula devamsızlık, fiziksel ve duygusal bozukluklar, öğrenme güçlükleri, gelişme gecikmesi ve özgül öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, yetersiz yaşam şartları, bozuk ebeveyn çocuk ilişkisi ve işlevsiz aile ortamıdır.
Öğrencinin bulunmuş olduğu okul, sınıf ve derse göre belirlenmiş sonuçlara ulaşmada göstermiş olduğu ilerlemedir. Çocuğun ya da gencin uzun süreli hemen her dersten, gelişim düzeyinin ve yeteneklerinin altında başarı göstermesi durumudur.
Sonuç olarak, herkes başarılı olma potansiyeline sahiptir; ancak kendini sürekli geliştiren, hedefler belirleyen ve duyarlı- hoşgörülü olan bireylerin başarıya ulaşma şansı daha yüksektir.
Türkiye'nin önemli iş, akademi, sanat ve sivil toplum kuruluşu liderleriyle 1000'i aşkın genci bir araya getiren Başarısızlık Zirvelerinin amacı ülkemizdeki gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu umudu, bugünün önemli liderlerinin bizzat yaşanmış başarısızlık hikayeleri etrafında anlatarak paylaşıyor.
Hayatta başarılı olmak için öncelikle bireyin kendine güvenmesi gerekiyor. Ancak kendine güvenen birisi kendini rahat ifade eder ve başarılı olup kendini ispatlayabilir. Yapabileceğine inanmak, yeteneklerinin farkında olabilmek hayatta da başarıyı getirir. Tıpkı iş hayatında olduğu gibi risk almak da oldukça önemli.
Imposter sendromu: Bazen başarıyı deneyimleyen insanlar, başarılarının hak edilmediğinden veya kendi alanlarındaki diğer insanlar kadar iyi olmadıklarından korkarlar. İnsanlar, beklentileri karşılayamayacaklarından veya diğer insanların bu mücadeleye hazır olmadıklarını keşfedeceklerinden korkabilirler.
Düşme korkusu, bir kişinin düşmeyle ilişkili endişe, kaygı ve korkuların yoğun olduğu bir durumdur. Bu korku, geçmişte yaşanmış bir düşme deneyimi, fiziksel zayıflık, denge sorunları veya yaşlanma gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri