Türkçede devrik cümleler, yüklemi cümle sonunda olmayan cümlelerdir. Devrik cümleler edebî sanat yapmak için, yüklemi vurgulamak için veya pratik amaçlarla kullanılırlar. Hatalı veya bozuk cümleler değillerdir. Devrik olmayan (yüklemi sonda olan) cümlelere kurallı cümle denir.
Fiilin yani yüklemin sonda olmadığı cümlelere devrik cümle adı verilmektedir. Devrik cümlenin bir diğer adı da kuralsız cümlelerdir. Bu cümlelerin tespiti çok basittir. Sadece yükleme bakmak ve en sonda olmadığını tespit etmek yeterlidir.
Devrik Cümle:Yüklemin cümlenin sonunda olmadığı, cümlenin başında ya da ortasında olduğu cümleler yüklemlerinin yerine (öge dizilişine) göre devrik cümledir. Örnek: Gelmedim, ben senin yanına, Duymadım, senin üzüntülü olduğunu. yukarıdaki dizelerde yüklemin başta ve ortada yer aldığını görüyoruz.
Türkçede cümleler yüklemin türüne ve yerine göre birçok türe ayrılır. Yüklemin en sonda olduğu cümleler kurallı iken, başta ya da ortada olduğu cümleler ise devrik olarak nitelendirilir.
Bunlar kurallı (düz) cümle, kuralsız (devrik) cümle ve eksiltili cümledir.
İlgili 28 soru bulundu
Türkçede kurallı cümle
Türkçede kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunur: Kalemi masanın üzerine bıraktım. (kurallı) Yarına kadar bu ödevleri bitirmelisin.
Türkçede devrik cümleler, yüklemi cümle sonunda olmayan cümlelerdir. Devrik cümleler edebî sanat yapmak için, yüklemi vurgulamak için veya pratik amaçlarla kullanılırlar. Hatalı veya bozuk cümleler değillerdir. Devrik olmayan (yüklemi sonda olan) cümlelere kurallı cümle denir.
*Yüklemi sonda bulunmayan cümlelerdir. Geceleyin bir ses böler uykumu. Hissetmiyordu artık ellerini.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Kurallı cümleler, dilbilgisi kurallarına uygun olarak kurulmuş cümlelerdir. Bir cümlenin en temel öğeleri şunlardır: Özne: Cümlede eylemi yapanın kimin olduğunu belirler. Yüklem: Cümlenin temel anlamını taşıyan fiil veya fiil öbeğidir.
Devrik cümle, bir dilde yer alan öğelerin sırasız şekilde dizilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüklemin sonra değil de ortada veya başta olması ile devrik cümle kurulur. Tabi bu cümleler bozuk bir anlam ortaya koymaz. Yani devrik cümle yanlış veya uygunsuz değildir.
Devrik bir fiil cümlesinde yüklem eğer cümlenin başında ise vurgu yüklem üzerinde, yüklem cümlenin ortasında ise vurgu yüklemden bir önceki sözcük üzerindedir.
Cümlede duyguyu, düşünceyi, isteği veya haberi bildiren kelime, cümlenin ortasında ya da başında olabilir. Böyle cümlelere devrik cümle denir.
1) Basit Cümle: Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer öğelerin sayısı önemli değildir.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Bugün günüm yoğun geçti. Marketten bir koli yumurta aldım. Hayat çok güzel.
Basit sözcük, Türkçede hiçbir yapım eki almamış (hiçbir ek almamış) veya başka bir sözcükle birleşmemiş sözcük. Yalın haldeki basit sözcük aynı zamanda o sözcüğün köküdür.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır. Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen; tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer ögelerin sayısı önemli değildir.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Cümleyi kuran çekimli fiilde, özne işaretlemesi mutlaka ol- mak zorundadır. Özne, cümledeki önermenin yüklenicisidir, bu yüzden de cümle- nin zorunlu bir unsurudur.
Kurallı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kuralı olan, kurala uygun olan, kaideli, kıyasi.
Devrik cümleler bazen cümledeki anlamı da değiştirir. Genellikle şiir türündeki eserlerde devrik cümleler kurulur. Yüklemi olmayan cümlelere ise eksiltili cümleler denir.
Tümce kelimesi, dilbilgisinde cümle anlamında kullanılır. Özne, belirtili nesne ve yüklem, bir tümcenin temel ögeleri arasında yer alır. Örneğin: ''İdris halamları görmeye gitti'' tümcesinde, İdris öznedir. ''Halamları'' kelimesi belirtili nesne, ''görmeye gitti'' ise yüklemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri