Almanya'da lise eğitim sistemi nasıl ? Almanya'da lise eğitimi fazlasıyla akademik okullar (gymnasium), mesleki ve genel okullar üzerinden verilir. Öğrencilerden akademik başarısı en yüksek olanlar gymnasiumlarda eğitim alırlar.
Ortaokulun ardından (12. sınıfa kadar) lise (Gymnasium) gelir. Bu okulun sonunda "Abitur" adı verilen lise bitirme sınavına girilir ve ardından bir üniversitede öğrenime devam edilebilir. Lisede (Gymnasium) çoğunlukla, İngilizce ve Fransızca gibi 2 veya 3 yabancı dil öğrenilir.
Almanya'da lise eğitimi eyaletlere göre değişiklik göstermektedir. Bazı eyaletlerde hazırlık eğitimi ile birlikte süre 4 yıl iken, bazı eyaletlerde 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Devlet okullarında 1 yıl lise eğitimi alınırken, özel okullarda 4 veya 5 yılı kapsayan süre boyunca lise eğitimi tamamlanabilmektedir.
Uluslararası öğrenciler Almanya'da lise eğitimini özel okullarda uzun sureli, devlet okullarında ise değişim öğrencisi olarak alabilirler. Almaya'da Lise okumak için Almanca seviyenizin B2 olması gerekmektedir.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor.
Almanya'da zorunlu eğitim, altı ile 15 yaş arası tüm öğrencilerin okula devam etmeleri gerektiğini açıkça belirtmektedir. Ancak öğrenciler genellikle 18 yaşına kadar okula devam etmektedir.
Almanya'da Lise Eğitimi için Gerekenler
Gymnasium, Türkiye'deki lise eğitimine karşılık gelen süreci de kapsamaktadır. Öğrencilerin Almanya'da lise eğitimi alabilmeleri için genellikle B1-B2 seviyesinde Almanca biliyor olmaları beklenmektedir. Okulların daha yüksek seviyede dil bilgisi talep etmesi de mümkündür.
Almanya'da lise harç ücretleri hangi okula gittiğinize ve hangi ek hizmetleri aldığınıza göre büyük bir skalada değişmektedir. 2.500 ve 25.000€ arası yıllık ücret düşünülebilir.
Almanya'da ortaokul ve lise eğitimi için 3 ayrı okul türü vardır; Hauptschule, Realschule, Gymnasium. Hauptschule: Eğitim oldukça rahat ve kolaydır. Akademik başarısı yüksek olmayan öğrencilerin gittiği bir okuldur. Akademik eğitimden ziyade, sanayiye kalifiye eleman yetiştirir.
Haftalık 20-30 ders saati, Bir ders saati 45 dk. İlkokulu bitirme sınavı yoktur. Ortaokul ve Lise bitirme sınavları vardır.
Gymnasium (Almanca telaffuz: [ɡʏmˈnaːzi̯ʊm]; Almanca çoğul: Gymnasien), Alman eğitim sisteminde üç Alman lisesinin en gelişmişidir. Diğerleri ise Realschule ve Hauptschule'dir. Gymnasium akademik öğrenmeyi güçlü bir şekilde vurgular. Bu tür okullara giden öğrencilere "Gymnasiast" (Almanca çoğulu: Gymnasiasten) denir.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
“Gymnasium”'dan alınan diploma (=”Abitur”) ile bütün yüksek okullara ve üniversitelere başlanabilinir. “Gymnasium”'un süresi 8 yılldır. 2018/2019' dan sonra “Gymnasium” yine 9 sene sürecektir.
Secondary School veya High School (Ortaokul / Lise)
12 yıllık zorunlu eğitim; dört yıl ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), dört yıl ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve dört yıl lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) eğitiminden ibarettir.
Türkiye. Türkiye'de İstanbul Lisesi, Alman Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi Gymnasium unvanı sahibidir. Bu okullarda Almanca eğitim verilmekte olup İstanbul Lisesi ve Alman Lisesi'nden Abitur, Avusturya Lisesi'nden ise eşdeğeri olan Matura diploması almak mümkündür.
Avrupa ülkelerinde ise "Meslek Lisesi" mezunu iseniz bir şansınız var. Hatta Almanya'nın meslek lisesi mezunları denklik işlemlerini yapan bir kurumu bile var. Bu denkliği alıp iş arama vizesi ile Almanya'ya gidip iş arayabiliyorsunuz.
Yardımdan yaklaşık 3 milyon öğrencinin faydalanması bekleniyor. Yardımdan faydalanmak içni 1 Aralık 2022 itibarıyla Almanya'daki herhangi bir üniversitede veya meslek okulunda öğrenci olmak gerekiyor. Öte yandan yardım vergiden muaf olacak. Öğrenciler, kimlik tespiti için 'BundID' isimli hesap açmalı.
Almanya'da okula başlamak için asgari yaş nedir? Almanya'da 6 yaşına gelen her çocuk okula gitmek zorundadır. Bu, 6 yaşından büyük tüm çocukların okula gitmesi gerektiği anlamına gelir.
Almanya'da Üniversite eğitimleri tamamen ücretsizdir. Evet yanlış duymadınız Almanya eğitim sistemi üniversite öğrencilerinden yıllık sadece 500 ile 1.500 Euro arasında bölge ve üniversiteye göre harç ücreti almaktadır. Genel olarak da üniversitelerin yıllık harç ücreti 1.000 Euro civarındadır.
Ancak değilseniz mutlaka uzun dönem için Almanya öğrenci vizesi ihtiyacınız olacaktır. Abitur diplomasına sahip olmanız için Abitur derslerini almanız ve sınavlardan başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Abitur diploma programı dâhilinde bulunan dersler temel olarak Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Almancadır.
Almanya'da yaz tatili altı hafta ile diğer ülkelere kıyasla oldukça kısadır. Ancak tatil süresi hazirandan eylül ayına kadar yayılır.
Bilindiği gibi İspanya, Belçika, İzlanda, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler haftada 4 gün mesai yapıyor. Bu ülkelerden İzlanda, İngiltere ve İskandinav ülkelerinden biri olan Norveç'te şimdi de 4 gün okul, 3 gün tatil uygulamasına geçildi.
Almanya'da yaz, ılıman iklim bölgesinin özelliklerini barındırır. Burada yorucu bir sıcaklık yok. Yaz hava sıcaklığı yaklaşık 23 derece. Ağustos ayının başında sıcaklık düşmeye başlar ve ayın sonunda tatlı bir tatlı mevsim başlar; Eylül ortasına kadar sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri