Doğada bitkiler güneş ışığı yardimi ile fotosentez yaptığı icin büyüme gündüz olur dedi ama akvaryumda ışığı gece yakarsak fotosentezi gece yaptığı için büyumede gece saatlerinde meydana geleceğini belirtti.
Bitkiler ise fotosentez adı verilen bir süreçte ışıktan enerji alır. Işık, bitkinin büyüme döngüsünü başlatır ve sağlıklı gelişimini destekler. Doğal ışık veya yapay ışık olmadan bitki büyüyemez, çoğalamaz ve yaşamı desteklemek için yeterli oksijen bulamazdı.
Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir. Bitkiler gündüzleri oksijen al›p karbon dioksit vererek solunum yapar. Solunum bir gaz değişim işlemidir.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
➢Bitkiler gündüz hem fotosentez hem solunum, gece ise sadece solunum yaparlar. ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Bitkilerde Solunum; ➢ Bitkiler, hücre solunumunda oluşan karbondioksit ve suyu, fotosentezde; fotosentez sonucu oluşan besin ve oksijeni de hücre solunumu için kullanırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Tüm bitkiler geceleri karbondioksit salmaz. Bazıları aslında gündüzleri karbondioksit ve geceleri oksijen açığa çıkararak tam tersini yapabilirler. Burada fotosentez tarafından üretilen oksijen hapsolur ve gün içinde kaçamaz.
Tüm canlı hücrelerde olduğu gibi bitki hücrelerinin de yaşayabilmeleri için havadaki oksijene ihtiyaçları vardır. Havadan nefes yolu ile aldıkları oksijenle şeker gibi gıda moleküllerini yakarlar, enerji kazanırlar. Bu, gündüz ve gece yaşamları boyunca durmaksızın devam eder.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Kırmızı ışık genellikle ışıklandırma spektrumunun temelini oluşturur ve tek kırmızı LED ışığı bitki büyümesi ve fotosentez için yeterli olabilir.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Ancak bazı bitkilerde hareket şekli olarak uykuya benzetilen davranışlar vardır.Bitkiler nasıl uyur? Bazı bitkilerde yapraklar gün batımı ile birlikte üst üste kapanır, gün doğumu ile birlikte yeniden açılır. Bu hareket uyku hareketine benzediği için botanik biliminde bu duruma “niktinasti” adı verilmiştir.
Yazın fotosentez yapan bitkiler kışın yeterli güneş ışığı olmadığı için fotosentez yapa- mazlar ve yapraklarını dökerler. Fotosen- tez, ışık( güneş ışığı ya da yapay ışık) bitkinin yeşil yapraklarına ulaştığı anda başlar. Çoğu bitki fotosentezi yaprakla- rında yapar.
Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur.
Güneş ışığı olmadan bitki yetişir mi? Tam gölge bitkisi güneş ışığına çok fazla ihtiyaç duymadan yetişir. Fakat “tamamen güneş istemez” demek doğru değildir. Her bitkinin az da olsa güneş ışığına ihtiyacı vardır.
Bitkilerin doğal ortamda güneşten sağladıkları ışık ile oluşturdukları gece-gündüz döngüsünü yaratmaları için, doğru miktarda ışık almaları gereklidir. Gelişim evresinde bitki 18 saat ışık almalı, 8 saat karanlıkta kalmalıdır. Çiçeklenme evresinde ise bitki 12 saat ışık almalı, 12 saat karanlıkta kalmalıdır.
Bitkiye gelen ışık, yoğunluğu ve süresine göre bitki organlarının yapıları ve çalışmaları üzerinde büyük oranda etkilidir. Işık şiddetinin fazla olması bitki boyu ve boğum aralarının kısalmasına neden olmaktadır (Eser 1986).
Genel olarak bitkiler beyaz ışıkta büyürler ancak gerçek anlamda gelişmeleri için kırmızı ve mavi ışığa maruz kalmaları gerekir.
Bitki yetiştirme lambamız tam spektrum ışık sağlar. Kullanılan ışık bitkilerinin çoğu spektrumun mavi ("serin") ve kırmızı ("sıcak") uçlarından; küçük sarı ve yeşil ışık kullanırlar. Mavi ışık bitkisel büyümeyi (yeşillik ve kökler) uyarırken kırmızı ışık bitkileri çiçek ve meyve üretmeye teşvik eder.
Fotosentezi sınırlayan faktörler
Klorofil de, fotosentezde gerekli bir yapıdır. Yetersiz ışık şartlarında, bitkilerin çok hızlı fotosentez yapabilmesi mümkün değildir. Hatta ortamda bolca su ve karbondioksit bulunsa bile ışık yoksa fotosentezin hızının artması mümkün değildir.
Normal dönemlerde kullandıkları gübre ve sular bitkinin sıcaklığındaki pH düzeyini artırmaktadır. İşte bu sebepten dolayı en az üç ayda bir kez olmak üzere bir çay bu topraklarda kullanıldığında fayda sağlamaktadır.
Özellikle gündelik hayatınızda sık kahve tüketen biriyseniz kahvenizi içtikten sonra geride kalan telveyi atmayın ve biriktirin. Kahve posası gübresi saksılarınızda veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkiler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Temel etkisi toprağınızın besin ve mineral oranını arttırmaktır.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Özetle: Bitkiler sadece ışığın olduğu durumlarda fotosentez yapabilmektedir; ancak canlı oldukları için sürekli solunum yaparlar. Fakat bir insanın veya evcil hayvanın oksijen tüketme hızı, bir bitkininkinden kat kat fazladır. Dolayısıyla geceleri bir bitkiyle uyumanın size hiçbir zararı yoktur, uyuyun gitsin!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri