Monosakkaritler, su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından basit şekerler, tek şekerler, monozlar olarak da bilinirler.Bu sekerler karbonhidratların en küçük yapı birimidir.
Basit şekerler(karbonhidratlar):
Tek şeker molekülü içeren karbonhidratlara monosakkaritler denir. Glukoz(üzüm şekeri), fruktoz(meyvelerde bulunur) ve galaktoz(süt ürünlerindebulunur) monosakkarittir. Disakkaritler iki şeker molekülünün birleşiminden oluşurlar.
Basit şeker grubu içerisinde en çok bilinen ve besinlerde en yaygın olarak bulunan heksozların; glikoz, galaktoz, ve fruktoz olmak üzere 3 çeşidi bulunur.
Aldoz, karbon iskeleti bir aldehit grubuna sahip olan bir monosakarit olarak tanımlanır. Öncelikle bitkilerde bulunurlar. Ketoz, karbon iskeleti bir keton grubuna sahip bir monosakkarittir. Sadece indirgeyici şeker varlığında aldoza izomerleşebilirler.
d. Beş karbonlu şekerlere pentoz adı verilir (riboz, ribuloz, deoksiriboz). e. Altı karbonlu şekerlere heksoz adı verilir (glikoz, galaktoz, fruktoz).
İlgili 24 soru bulundu
Bunlardan glikoz (kan ve üzüm şekeri), fruktoz (meyve şekeri, levüloz) ve galaktoz (süt şekeri) en önemlileridir.
Monosakkaritler (basit şekerler)
Glikoz, fruktoz, galaktoz 6 karbonlu; riboz, deoksiriboz 5 karbonlu ve gliser aldehit 3 karbonlu monosakkaritlerdir.
Keton grubu olan monosakkaritler ketoz, aldehit grubu buluduranlar da aldoz olarak adlandırılırlar. Sükroz indirgeyici bir şeker değildir.
– Glikoz, bir aldoz ve fruktoz bir ketoz olup yapısal izomerdirler.
Monosakkaridler, fonksiyonel grubunun bir aldehid veya bir keton oluşuna göre aldoz (glukoz, galaktoz, mannoz, riboz) veya ketoz (fruktoz, ribuloz, ksiloz, sedoheptuloz) olarak adlandırılır Page 13 Page 14 Dört valansına dört ayrı atom veya atom grubu bağlı olan karbon atomuna asimetrik karbon atomu adı verilir.
Şeker veya sakkaroz, çoğu yiyecek ve içecekte kullanılan tatlı ve çözünür karbonhidratların genel adıdır.
Glukoz basit bir şeker veya monosakkarittir. Vücudunuzun tercih ettiği karbonhidrat bazlı enerji kaynağıdır. Kan şekeri ölçümünde kandaki glukoz miktarını kastederiz. Monosakkaritler, tek bir şeker biriminden oluşur ve bu nedenle daha basit bileşiklere parçalanamazlar.
Başlıca doğal şeker türleri; glikoz, fruktoz, galaktoz, laktoz ve sakkarozdur. Rafine şekerlere örnek olarak ise beyaz ve kahverengi şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) verilebilir.
Basit bir şeker (veya monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir.
Sinirsel şeker hastalığında meydana gelen temel durum, şeker seviyesinin çok hızlı değişikliğe uğramasıdır. Bu değişiklik, insanların vücutlarında büyük tepkimelere neden olur. Ani durum değişiklikleri ve çok kısa süre etkili olan sinirlilik hali, insanların yanlışlıkla hatalı kararlar almasına neden olabilmektedir.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
En basit ketoz, sadece üç karbon atomuna sahip olan ve optik aktivitesi olmayan tek dihidroksiasetondur.
Maltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir.
Yenidoğan döneminde şiddetli hipoglisemiyle seyreder. Glukoza gereksinimi çok yüksektir, sıklıkla 15-20 mg/kg/dak.dan fazladır. İnfant dönemi dışında hipogliseminin en sık görülen nedeni hızlanmış açlıktır ( ketotik hipoglisemi ).
Aldoz, molekül başına aldehit grubu bulunduran ve Cn(H2O)n formülüyle gösterilen bir tür monosakkarittir.
Fruktoz, meyvelerde bulunan doğal şekerdir. Çay şekeri ya da 'beyaz şeker' olarak bilinen sakkarozu oluşturan iki temel yapıdan birisidir (diğeri glikozdur). Ticari fruktoz üretiminde hammadde olarak nişasta kullanılmaktadır.
Sakkaroz veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir. Sakkarozun sistematik adı β-D-fruktofuranozil-(2→1)-α-D-glukopiranosit şeklindedir.
Aynı kimyasal formüle sahip monosakkaritler (C6H12O6) (glukoz, galaktoz, fruktoz, mannoz) izomerler olarak tanımlanmaktadır. Karbon atomuna 4 farklı grup veya atomun bağlanması ile asimetrik C atomu ortaya çıkar.
Pentoz beş karbon atomlu bir monosakkarittir. Pentozların ya 1 numaralı pozisyonunda bir aldehit fonksiyonel grubu olur (aldopentozlar) ya da 2 numaralı pozisyonunda bir keton grubu olur (ketopentozlar). Aldopentozların üç kiral merkezi vardır, dolayısıyla 8 farklı stereoizomer mümkündür.
Sakkarit kelimesi, "şeker" anlamına gelen Eski Yunanca'da σάκχαρον (sákkharon) kelimesinden gelmektedir. Karbonhidratların bilimsel terminolojisi karmaşık olsa da, monosakkaritler ve disakkaritlerin adları genellikle, "şarap, şıra" ve hemen hemen tüm şekerler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri