Basit usule tabi mükelleflerin, vergiden muaf esnaf, sanatkar ve çiftçiler ile nihai tüketicilerin (hizmet alanların) yaptıracakları yük taşımacılığı hizmetlerinde (KDV mükellefi olmadıklarından) KDV tevkifatı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Basit usule tabi mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden, bu mükelleflere 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmayacaktır.
Sağlanan bu kolaylık ları şöyle özetleyebiliriz: Basit usule tabi mükellefle rin, defter tutma, geçici vergi ödeme, vergi tevkifatı (stopaj) yapma gibi yükümlülükleri yoktur.
16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ uyarınca (M yetki belgesi haricinde) yurt içi nakliye hizmeti veren tüm mükellefler KDV dahil 2.000 Türk Lirasını aşan faturalarında 2/10 oranında tevkifat yaparak faturasında bunu gösterecek.
Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 51. maddesinin 10. bendinde şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanların basit usulden faydalanamayacakları hükme bağlanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Basit usule tabi olan mükelleflerin mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV Kanunu 17/4-a bendi gereği KDV'den istisnadır. Ancak bu mükellefler faturaları üzerinde “KDV Dahildir” veya benzer minvalde bir ibareye yer verirlerse bu KDV'yi beyan etmek ve ödemek zorundadırlar.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Nakliye Faturalarında Tevkifat Zorunluluğu
Taşımacılık işlerinde KDV tevkifat uygulaması 01/03/2021 tarihinden itibaren geçerli hale gelmiştir.Nakliyecilik için KDV tevkifatı, isteğe bağlı bir prosedür değil zorunlu bir uygulamadır.
2022 takvim yılı için 200.000 TL'yi aşmaması (2023 takvim yılı için 440.000 TL), gerekmektedir. Bu kapsamda; 2023 yılı için belirtilen özel şartlardan herhangi birini sağlamayan kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler, 2024 yılında gerçek usule tabi olacaktır.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
13-) Basit Usule Tabi Mükellefler Sistem Üzerinden Hangi Beyannameler Gönderilebilir? Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'ni ve Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi'ni de Sistem üzerinden gönderebileceklerdir.
Basit usule tabi mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV'den istisnadır. KDV Beyannamesi verilmez. Alınan ve verilen belgelerin kayıtları mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarındaki bürolarda tutulmaktadır.
Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini öderken, gerçek usulde gelir vergisine tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV gibi vergileri de ödemektedir.
Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir. Kalan meblağ kira ödemesi olarak mülk sahibine verilir. Mülk sahibi olan tarafın kira geliri üzerinden stopaj vergisi ödenmesi konusunda herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Yalnızca kara yolu taşımacılığında geçerli bir tevkifat uygulamasıdır. Hava yolu ve deniz yolu ile yapılan yük taşımacılık hizmeti teslimlerinde tevkifat zorunluluğu bulunmamaktadır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifat yapılabilecek başlıca işlemler arasında; mimarlık ve mühendislik hizmetleri, bakım, onarım hizmetleri, yapım işleri ve bunlarla ilgili yemek servisi hizmetleri, çevre, bahçe, temizlik hizmetleri ve danışmanlık, yapı ve denetim hizmetleri sayılabilmektedir.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Basit usul düşük gelir grubuna tabi olan küçük bakkal, terzi, kasap gibi küçük sanat ve ticaret erbaplarını kapsar. Basit usul mükellefleri defter tutmazlar. Diğer taraftan basit usul mükellefleri geçici vergi vermez ve KDV Kanunu'nun 17/4 maddesi uyarınca satışları KDV'den istisnadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri