“POS cihazı bulundurma zorunluluğu MADDE 3- (1) 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere, 1/4/2023 tarihinden itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Yönetmelikte yer alan bilgilendirmelere göre, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren bilanço esası ile kayıt takibi yapan ticari işletmelerin POS cihazı bulundurmak zorunda olduğu bildirildi.
Kapsam. (POS -Point of Sale- cihazı) bulundurmaları zorunluluğu getirilmesi bu Tebliğin amaç ve kapsamını oluşturmaktadır. Bu taslak tebliğ kapsamında 1/4/2023 tarihinden itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler, fatura vermek zorunda olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedellerini, perakende satış fişleri, yazar kasa fişleri veya giriş ve yolcu taşıma biletlerinden biriyle belgelendirilebilirler.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir. Vergi tevkifatı yapma zorunluluğu yoktur. Ücret ve kira giderleri için muhtasar beyanname verilmez.
İlgili 36 soru bulundu
kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
Vergi Mükellefi Olmadan Sanal Pos Başvurusu Yapılabilir mi? Sanal pos başvurusunda bulunmak için vergi levhası sahibi olmanız gerekmektedir ve buna bağlı olarak vergi levhası olmadan sanal pos almak mümkün değildir.
Bu mükelleflerin kayıtları ister odalar bünyesinde oluşturulan muhasebe bürolarında tutulsun, ister kendileri tarafından tutulsun, kullanılacak belgeler bağlı oldukları oda veya birlikten temin edilecektir.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
Aşağıda Maliye Bakanlığınca yayımlanan Genel Tebliğ de ÖKC Yazar kasa POS cihazı kullanma mecburiyetinde bırakılanların faaliyeti hakkında bilgi verilmiştir. Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır.
3100 sayılı KDV Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmaları mecburiyeti hakkında kanun ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı 69 ve 70 sayılı tebliğ ile; Yeni Nesil Yazarkasa POS olarak bilinen Ödeme Kaydedici Cihazlar ve POS cihazlarının tek bir cihaz olarak çalışması zorunlu hale getirilmiştir.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
3100 sayılı Kanun mevzuatına göre; birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu bulunmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmaktadır.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
Ancak genel olarak basit usul işletmeler için internetten satış yapılabilmesi yasal değildir. Internet üzerinden alım satım işlemi yapılabilmesi için basit usul değil, gerçek usul vergilendirme ile mükellef olunması gerekiyor.
Esnaf Muafiyeti belgesi Kapsamında tarafınıza Her hangi Bir Vergi levhası verilmez. Her Hangi Bir Fatura Defteri Basılmaz. Zorunlu Bağkur Primi şuan güncel durum ile İşletilmez. Vergi levhanız Olmadığı için Yazarkasa veya Pos Cihazı Alamazsınız.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
Kimler ödeme kaydedici cihazı kullanmak mecburiyetindedir? Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2022 için 2.000 TL olan fatura kesme sınırı, 2023 için 4.400 TL oldu.
Evet. Kazançlarını basit usulde tespit eden mükellefler de vergi levhası bulundurmak zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri