Basit yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/2'ye göre: '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Kasten yaralama suçunun mağdur üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde fail hakkında 4 aydan 1 seneye kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. Kanunda öngörülen basit yaralama adli para cezası “gün para cezası” niteliğindedir.
Darp bir kasten yaralamadır. 5237 sayılı TCK'nın 86/1 gereğince kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçun nitelikli halleri ve 'basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilemeyecek' basit yaralama suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Kasten yaralama suçunun nitelikli hallerinde şikayetten vazgeçme kamu davasını düşürmez.
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralama suçunda mağdur şikayetinden vazgeçerse, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir. Yargılama aşamasında ise hâkim ceza davasının düşmesine hükmeder.
İlgili 31 soru bulundu
Türk Ceza Kanunun 86/2 kasten yaralama eyleminde mağdurun şikayetine bağlı olması ve cezasının dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası olması göz önüne alındığında 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesinde yer alan şartları taşımaması nedeniyle hakim tutuklama kararı veremez .
T.C.K.'nun 86/2. maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçunun kişi üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde suçun temel şekline göre daha az cezaya hükmedilecektir. Buna göre, basit yaralama için 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülmüştür.
Basit kasten yaralama suçunun cezası, 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Hakim, seçenek yaptırımlardan adli para cezası veya hapis cezasından birini seçecektir. Adli para cezası uygulamada genel olarak hapis cezasının her bir günü için 20 TL üzerinden tayin edilmektedir.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Maddenin ikinci fıkrasında düzenlenen kasten yaralama sonucu oluşan etkinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilecek ölçüde hafif olması durumunda ise verilecek ceza dört aydan bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır.
Buna göre; darp fiili mağdurun vücuduna acı vermiş yahut sağlık ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olmuşsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Darp fiilin basit bir tıbbi müdahale giderilebilecek ölçüde olması halinde 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir.
Bireylerin kavga etmesi ile genellikle kasten yaralama suçu işlenmektedir. Kavga esnasında tarafların birbirlerine yönelik olarak tehdit veya hakaret içerikli sözler söylemeleri, herhangi bir taşınır veya taşınmaz mala zarar vermeleri halinde elbette bu suçlardan dolayı ayrıca cezalandırılacaklarını belirtelim.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Nitekim TCK'nın 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
Takibi şikâyete bağlı suçlara; basit kasten yaralama, taksirle yaralama, hakaret, dolandırıcılık, mala zarar verme, cinsel saldırı, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, açığa imzanın kötüye kullanılması, hileli iflas gibi suçlar örnek gösterilebilir.
Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.
Kamu Davası Düşer Mi? Şikayete bağlı kamu davalarında kamu davasının düşmesi için şikayet sahibinin şikayetini geri alması yeterlidir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise kamu davasının düşmesi için suçun oluşmadığının ispatı ve davalının ilgili davadan beraat etmesi gereklidir. Aksi taktirde kamu davası düşmemektedir.
Verilen ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise ya adli para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. Hükümlü 18 yaşından küçük, 65 yaşından büyükse ve 1 yıldan az süreli hapis cezası varsa adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.
TCK 106 basit halinin cezası 6 aydan 2 yıla, nitelikli halinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar. Tehdit suçunun basit halinde yani 106/1 uyarınca tutuklama kararı verilemez. Ama 106/2 yani nitelikli halinde tutuklama kararı verilebilir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Ayrıca, hâkim TCK 51. madde çerçevesinde saldırganın cezasını 'erteleme' yetkisine de sahip. (Sabıka kaydına işleniyor) Buna ek olarak, verilen ceza için 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' da karar verebilir. (Sabıka kaydına işlenmiyor) Her iki şıkta da tahsilat gereği ortadan kalkıyor.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda. mahkûmiyet kararından sonra aranan en ağır şüphe derecesi tutuklama tedbiri için geçerlidir. Yargılama sonunda sanığın mahkûm olması güçlü bir olasılık içinde ise kuvvetli suç şüphesinin varlığından söz edilebilir.
Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri