Uzmanlar ayda bir kez de olsa tüketimini tavsiye eder. Peki Hindi etinin faydaları nelerdir? Kolesterol ve yağ oranı oldukça düşük olan hindi eti, protein bakımından da bir o kadar zengindir.
Özellikle yılbaşı sofralarında birinci sırada yer alan hindi eti; insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Hem yağ hem de kolesterol açısından diğer etlerden daha düşük içeriğe sahipken, tavuk ve sığır etinden daha fazla protein içeren daha ekonomik bir protein kaynağıdır.
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağıdır. Protein oranı tavuk etinde daha yüksektir. Hindi eti ise daha besleyicidir.
Genele baktığımızda ise hindi tavuktan daha yüksek besin değerine sahiptir. Tavuk göğsü daha düşük seviyede sodyum içerir ve düşük sodyum tüketimi gerektiren diyetler için daha idealdir.
AB yasaları ve yönetmelikleri, hindi yetiştirirken hormon kullanılmasını yasaklıyor. Yasalar ve yönetmelikleri göre bazı antibiyotik türleri tedavi amaçlı kullanılabilir. Fakat hindiler işlenmeden önce bu antibiyotiklerin kesilmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıca yemek olarak tüketildiğinde, hindi eti mideyi dolduracağı için triptofan kendine has etkiyi yaratamayacaktır. Dolayısıyla yemek içerisinde tüketilmesinin, uyku ile doğrudan hiçbir alakası yoktur. Ne kadar hindi eti yerseniz yiyin, triptofana bağlı bir uyku tetiklenmeyecektir.
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağı. Diğer yandan protein oranı tavuk etinde çok daha yüksekken hindi eti ise daha besleyici yönüyle öne çıkıyor.
Hindi etinin yararları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve kan basıncını düzenlemesi de sayılabilir. Yüksek protein ve düşük yağ oranı hindi etini diyet listelerinin ve kilo verme programlarının favori yiyeceği yapar. Spor yapanlar ise kas kütlesinin desteklenmesi için hindi etini özellikle tercih eder.
Protein ve potasyum gibi maddeler açısından son derece iyi özelliktedir. Hindi eti kolesterol oranı yönünden fit kalmak ya da zayıflamak isteyenler için mükemmel bir tercihtir.
Hindi etinin sindirimi kolay protein oranı yüksektir (%'20) Yağ miktarı düşük (%5) ve çok az kolesterol içerir. Bu nedenle kilo sorunu olanlar ile hastalar rahatlıkla tüketebilir.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
Oysaki hindi eti, hem kolesterolü düşük hem de protein değeri yüksek olan, hayvansal bir protein kaynağıdır. Bu sebeple, hayvansal yağları azaltmayı öneren sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Hindi eti, besin değerleri ve tat bakımından tavuk etine benzemekle birlikte yağ ve kolesterol oranı daha azdır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
Doç. Dr. Buğra Genç, hindi etinin yılbaşı gibi özel günlerde tüketildiğini, diğer günlerde ise tavuk etinin daha ön planda yer aldığını söyledi. Hindi etinin insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden Yrd.
Bu yüzden kıyma alındıktan sonra buzdolabında 1 -2 günden fazla bekletilmemelidir, keza sakatatlarda.Parça etlerse buzdolabında(çiğ biftek,bonfile, pirzola,kuşbaşı gibi ) 3-4gün bekletilebilir.Çiğ tavuk ve hindi eti de buzdolabında 1-2 gün tutulabilir,piştikten sonraysa 3-4 gün saklanabilir.
Hindi eti özellikle yılbaşı kutlamalarında tercih edilen kolesterol ve yağ oranı düşük bir beyaz et türüdür.
B1, B2, B3 vitaminleri ve mineraller açısından son derece zengindir. Yağ oranı oldukça düşük olan hindi eti tam bir kalp dostudur. Hayvansal yağları azaltmayı hedefleyen bir beslenme planında en büyük yardımcınızdır.
Salam, sosis, sucuk gibi ürünler büyük oranda doymuş yağ içeriyor. Bu yüzden özellikle diyabet hastalarında kalp krizi riskini çoğaltıyor. Bunlar yerine deniz ürünleri, hindi eti ve tavuk eti veya yağsız biftek tüketebilirsiniz.
Tavuk eti, hindiye göre 1 gram daha fazla protein içerir. Hindi ve tavuğun kanatlarından elde edilen beyaz et, göğüs etine çok benzer.
Kırmızı et hindi etine göre oldukça pahalıdır ve yemeklerde kullanılması da son derece zahmetlidir. İşte bu sebelerden ötürü hindi eti her alanda daha avantajlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizler de hindi etini sıklıkla tüketerek, düşük yağ oranıyla bolca protein alma şansına sahipsiniz.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
1- Ülkemizdeki en lezzetlisi, Kandıra Hindisi olarak bilinen siyah ve gümüş renkli Amerikan hindisidir. Beyaz renkli Kanada Hindisi daha ucuzdur ama lezzetli değildir. 2- Hindinin erkeği makbuldür. Çünkü erkek hindiler genellikle 10 kilo üzerindedir.
Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine edilirse daha lezzetli olur. Böyle bir karışımda hindinin buzdolabında 2 güne kadar bekletilmesi mümkündür. Hindi eti bıçakla delinerek içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilir.
Hindi eti, besin değeri sebebiyle, sağlıklı bir beyaz et türü olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, kalorisi düşük, protein oranı yüksek, çinko açısından zengin, doymuş yağ ve toplam yağ miktarı az olduğu için, hindi eti sağlıklı beslenme için doğru bir tercihtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri